bihon.ro Web analytics

Carmen Pantiș a reprezentat România în China

De Otilia Șandor
Reactualizat la:

Carmen Pantiș a reprezentat România în China

Reactualizat la:
98 de experți internaționali din 58 de țări au fost în China, la două evenimente despre transplant.
Scris de Otilia Șandor - 98 de experți internaționali din 58 de țări au fost în China, la două evenimente despre transplant.

Oradea este pe harta transplantului mondial, doctorița Carmen Pantiș, coordonator județean pe probleme de transplant în Bihor fiind prezentă între 4 – 8 decembrie 2019, la invitația profesorului Jiefu Huang (președintele China Organ Transplantation Development Foundation) și a președintelui DTI Institute Barcelona, profesorul Marti Manyalich, la două evenimente care au reunit elita transpantului mondial, în localitatea Kunming, provincia Yunan din China.

La primul, 58 de țări

Primul eveniment științific a fost “The 1st Belt and Road International Workshop on Leadership, Management, Quality and Innovation in organ procurement”. În acest workshop au participat 98 de experți internaționali din 58 țări printre care: China, Spania, USA, Brazilia, Iordania, Africa de Sud, Maroc, Tunisia, Austria, UK, România, Croația, Elveția, Belgia, etc. Probemele discutate au fost legate de cele mai inovative metode de a dezvolta medicina de transplant în toate regiunile lumii.

În urma acestei întâlniri au fost decise 19 recomandări în leadership, management, calitate și inovație în donarea de organe, recomandări care vor fi publicate în ghiduri și protocoale internaționale în medicina de transplant.

Întoarsă din China, doctorița Pantiș a transmis că la eveniment a remarcat ospitalitatea colegilor din China, modestia și profesionalismul de excepție, rapiditatea cu care aceștia au implementat în China modelul spaniol și cel american de organizare a donării de organe, țesuturi și celule, într-un cadru perfect legal.

La acest eveniment de talie mondială au fost prezenți chirurgi de transplant, nefrologi, medici anesteziști, intensiviști, bioingineri, manageri de spital, coordonatori de transplant din Asia, Europa, Africa, America de Nord, America de Sud Australia și Noua Zeelandă.

Emoționant și impresionant a fost prezența remarcabilă a profesorului dr Francis Delmonico, chirurg de transplant din Boston, un mare prieten al României, care a reprezentat Organizația Mondială a Sănătății și care, împreună cu doamna profesor Nancy Ascher președintă TTS (Societatea Mondială de Transplant), au participat la deschiderea “The 4th China International Organ Donation Conference (cea de-a 4 a Conferință Internațională de Donare Organe)”.

La deschiderea conferinței științifice a fost prezentă doamna viceguvernator a provinciei Yunan care a subliniat importanța donării de organe că singura posibilitate de a salva sau ameliora viața pacienților de pe listele de transplant, Episcopul Marcelo Sanchez Sorondo ca reprezentat al Academiei Științifice Pontificale de la Vatican care a adus un mesaj tulburător depre valoarea inestimabilă a sănătății și a vieții, profesorul Li Li managerul Spitalului nr 1 din Kunming profesorul Jiefu Huang președintele Fundației naționale de donare organe și transplant din China, profesorul Marți Manyalich de la DTI Barcelona omul de aur în formarea a peste 15000 coordonatori de transplant prin cursurile TPM promovate de Universitatea de Medicină din Barcelona. S-a insistat mult pe prezentarea unor modele de succes din Spania, USA, Brazilia, Iran, modele strategice care necesită adaptarea la realitățile socio culturale ale fiecărei țări. Calitatea speakeri, prestanța și notorietatea acestora au dat acestei conferințe un succes deosebit.

În anul 2018 România a avut doar 3,3 donatori la un milion de locuitori situându-se peultimul loc din Europa. Spania este lider mondial având un număr de 48,3 donatori la un milion de locuitori. O altă posibilitate de a crește numărul de donatori în România ar fi introducerea Programului DCD (donare după oprirea inimii) program care funcționează cu succes atât în China cât și în alte țări din UE, Spania, Belgia, Olanda, dar și în Australia, etc. Foarte multe dintre prezentările pe care le-am văzut au accentuat importanța terapiei intensive și rolul medicului anestezist.

În toate țările lumii se face maximum pentru a salva viața pacientului critic dar în momentul în care acesta nu mai poate fi salvat și are tablou clinic de moarte cerebrală, declararea morții cerebrale și discuția cu famillia sunt oblligatorii. Există două tipuri de consimțământ, acordul informat(se discută cu faamilia) și acordul prezumat (se presupune că ești de acord cu donarea dacă numele tău nu apare scris în RNT al celor care nu doresc să fie postmortem donatori de organe și țesuturi.

Dincolo de orice dubiu moartea cerebrală este finalul vieții biologice. Ființa umană se raportează la realitate în mod indirect prin intermediul culturii al lumii simbolurilor. Omul este cel mai mare eveniment biologic din Univers. Și totuși,realitatea morții îi coplesest pe toți oamenii și tot universul suferă aceleași damnate consecințe. În fapt aceasta este condiția umană; toți oamenii suntem condamnați la o reîntoarcere în țărînă suntem incapabili să deturnăm traseul corpurilor noastre de la ciclicitatea morții și a putrezirii. “Căci țărînă ești și în țărînă te vei întoarce” (Geneza 3:19c).

Multumim mult tuturor familiilor de bihoreni care au fost de acord cu donarea de organe,tesuturi si celule in anul 2019.Da pentru Viata !

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Ciprian Nicolae Titulescu says:

  Nimic ieșit din comun, a fost într-un schimb de experiență.

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Premierā în Bihor: tânăr transportat în moarte cerebrală la Târgu Mureş, pentru prelevare de organe
  Bihorul înregistrează o premieră națională prin transportul unui pacient în moarte cerebrală într-un alt centru de profil pentru salvarea de vieți.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un jucător al lui Hagi s-a botezat la Beiuș
  Internaționalul român care evoluează la echipa lui Gheorghe Hagi a fost protagonistul unui eveniment important din viața sa. 8

  BIHON Sport local

  Trei fotbaliști orădeni la Academia Hagi
  Chiar dacă parteneriatul dintre LPS Bihorul și Academia Hagi 2009 – Viitorul Constanța a fost semnat recent, colaborarea dintre cele două entități fotbalistice datează de mai mult timp.

  România

  A venit din concediu și a găsit casa ocupată de trei „chiriași”
  I s-a întâmplat unei arădence care, după ce a revenit din concediu, a găsit trei oameni ai străzii locuind în casa ei, proprietate personală.

  România

  Cel mai mare hotel din Arad, scos la vânzare cu opt milioane de euro
  Hotel Parc are 200 de camere în cele două clădiri, însă nu mai oferă locuri de cazare de câţiva ani, fiind în funcţiune doar restaurantul.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Caramitru și Mălăele, la Oradea
  Ion Caramitru (în rol principal) și Horațiu Mălăele aduc la Oradea spectacolul „Dineu cu proști”.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.