bihon.ro Web analytics

Catedrala Ortodoxă va fi sfințită

De Crina Dobocan

Catedrala Ortodoxă va fi sfințită

Reactualizat la:
Cu prilejul Centenarului reînființării Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei va fi sfințită Catedrala Episcopală și Biserica Adormirea Maicii Domnului de la Izbuc.
Scris de Crina Dobocan - Cu prilejul Centenarului reînființării Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei va fi sfințită Catedrala Episcopală și Biserica Adormirea Maicii Domnului de la Izbuc.

Centenarul reînființării Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei va fi marcat prin două evenimente înseamnate pentru suflarea ortodoxă. Este vorba de sfințirea Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” din Oradea și târnosirea noii biserici Adormirea Maicii Domnului de la Mănăstirea Izbuc.

Primul eveniment va avea loc în prima sâmbătă de după Înălțarea Sfintei Cruci, pe 19 septembrie, la Izbuc. Al doilea se va desfășura o zi mai târziu, pe 20 septembrie, în Centrul Civic. La ambele evenimente vor participa Ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, oficialități centrale, județene și locale, clerici și credincioși.

Pentru a veni în sprijinul credincioşilor care doresc să participe la aceste evenimente istorice, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, în consultare cu autorităţile locale și judeţene, a decis luarea unor măsuri speciale pentru protejarea sănătăţii participanților şi pentru buna desfăşurare a manifestărilor religioase.

„Datorită situației generate de pandemia actuală și a numărului limitat de locuri de la Catedrala Episcopală din Oradea și de la biserica nouă a Mănăstirii Izbuc, intrarea în interiorul lăcașurilor de cult la cele două evenimente liturgice și sfințitoare se va face strict pe bază de invitație, urmând ca mulțimea clerului și a credincioșilor să asiste la sfintele slujbe în proximitatea acestora, unde vor putea fi urmărite prin intermediul a două ecrane de mari dimensiuni. Participanții sunt rugați să respecte normele de distanțare fizică și să poarte în permanență masca de protecție, inclusiv în spațiile deschise. La intrarea în sfintele lăcașuri și în perimetrul acestora, vor fi amplasate puncte de dezinfecție, unde vor fi puse la dispoziție măști de protecție și apă potabilă îmbuteliată”, a precizat părintele Cristian Rus, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei.

Închinare până în 27 septembrie

Potrivit acestuia, accesul credincioșilor în Sfântul Altar pentru închinare, după slujbe, va fi permis doar cu mască de protecție și cu respectarea normelor de distanțare fizică și a indicațiilor oferite de personalul clerical, care va direcționa și îndruma credincioșii în privința modului de închinare.

„În mod excepțional, pentru a se evita aglomerarea de persoane, închinarea în Sfântul Altar va continua, în condițiile date, atât la Catedrala Episcopală din Oradea, cât și la biserica nouă a Mănăstirii Izbuc, timp de o săptămână, până în ziua de duminică, 27 septembrie a.c., inclusiv, în afara programului liturgic”, a mai anunțat părintele Rus.

Episcopia Ortodoxă a Oradiei se află în acest an la ceas aniversar. În 2020 se împlinesc 100 de ani de la reînființarea Eparhiei, prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand I Întregitorul, la 30 august 1920. Tot în acest an se împlinesc și 340 de ani de la prima atestare documentară oficială a Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, în anul 1680, dar și 325 de ani de la menționarea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei și a Ierarhului ei de atunci, Efrem, în Diploma Împăratului austriac Leopold I, din anul 1695.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Primele rezultate în județul Bihor: se știu primarii din Aleșd, Beiuș, Ștei
  La aproximativ două ore după închiderea urnelor de votare se cunosc primele rezultate ale alegerilor din județul Bihor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Alianța USR-PLUS Bihor: Capitala e a noastră!
  Liderii Alianței USR-PLUS Bihor s-au reunit la sediul USR din strada Vasile Alecsandri nr. 2 în așteptarea primelor rezultate, imediat după închiderea urnelor de vot.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Reacții la cald la închiderea urnelor: aplauze la PNL și alianța USR - PLUS, atmosferă de înmormântare la PSD
  Liderii partidelor PNL, PSD și USR-PLUS au așteptat cu sufletul la gură închiderea urnelor și afișarea primelor rezultate exit-poll.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ioan Mang acuză nereguli în județ. Liderul PSD a ajuns cu întârziere din cauza semafoarelor de pe DN76
  Președintele PSD Bihor, Ioan Mang a ajuns la sediul PSD Bihor în jurul orei 22:00, după un periplu prin sudul județului, fiind prins printre semafoarele de pe DN 76. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Florin Birta este noul primar! Bolojan: „Îl felicit pe Florin Birta pentru câștigarea mandatului”
  Deși încă nu sunt disponibile rezultatele finale, conform primelor informații din secțiile de votare, Florin Birta a câștigat detașat alegerile în Oradea. 4

  România

  Rezultate EXIT-POLL alegeri locale 2020: Nicușor Dan - 47,2%, Gabriela Firea - 39%, Traian Băsescu - 8,6%
  Candidatul independent susținut de PNL - USR PLUS la Primăria Capitalei, Nicușor Dan, a câștigat alegerile locale, potrivit unui EXIT-POLL realizat de CURS Avangarde și prezentat de Mediafax.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.