bihon.ro Web analytics

Ce aduce nou proaspăta lege a adopţiei

Iniţiatoare a modificărilor legislative privind adopţia, preluate ulterior de Guvern, deputatul Florica Cherecheş subliniază efectele pozitive privind scurtarea timpilor în procesele de adopţie.
Scris de Patricia Herlas - Iniţiatoare a modificărilor legislative privind adopţia, preluate ulterior de Guvern, deputatul Florica Cherecheş subliniază efectele pozitive privind scurtarea timpilor în procesele de adopţie.

Potrivit deputatului, numărul copiilor instituționalizați rămâne constant în jurul a 60.000. În fiecare an, peste 1.000 de copii sunt abandonați în spitalele din România. Dintre aceștia, doar 3.809 au fost declarați adoptabili până la 30 septembrie anul trecut si un număr de 1700 de familii erau atestate ca familii adoptatoare. Cu toate acestea, doar 562 de copii au fost adoptaţi naţional si 11 internaţional până la 30 septembrie 2015. Noua lege facilitează doar adopţiile naţionale, nu şi cele internaţionale, acceptabile doar dacă unul dintre părinţi are cetăţenia română.

Modificări concrete

Iată modificările legislative cele mai importante, subliniate de către dep. Cherecheş:

Se consideră refuz abuziv de a consimți la adopție dacă părinții firești nu se prezintă la 2 termene consecutive de judecată (înainte era, dacă nu se prezintă în mod repetat)

Atestatul de familie adoptatoare e prelungit de la 1 an la 2 ani
Întocmirea raportului final de evaluare a capacității de a adopta a solicitantului se face în 90 de zile (față de 120 de zile cât era)

Procedura adopției poate demara după 6 luni de la instituirea măsurii de protecție specială,dacă părinții sau rudele până la gradul al patrulea nu pot fi găsiți sau nu colaborează (față de 1 an cât era înainte)

Familia care are un copil în plasament poate demara procedura de adopție după ce au trecut minim 6 luni de la instituirea plasamentului (față de 2 ani cât era înainte)

Efectele hotărârii judecătorești de deschidere a procedurii adopției se mențin până la împlinirea vârstei de 14 ani a copilului sau până la încuviințarea adopției (înainte se mențineau maxim 2 ani)

Raportul de potrivire dintre copil și familia adoptivă se realizează de direcția din raza teritorială a domiciliului copilului (față de Autoritatea națională înainte)

Introducerea obligativității pentru angajatori de a acorda celor care doresc să adopte, timpul liber necesar pentru efectuarea evaluărilor necesare pentru obținerea atestatului și realizarea potrivirii practice, în limita a 40 de ore/an, fără afectarea drepturilor salariale (amendamentul comisiei)

Reducerea termenului în care un copil poate deveni eligibil pentru adopția internațională de la 2 ani la 1 an. Calculat de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care copilului i s-a deschis procedura adopției și în care se încearcă identificarea unei familii adoptatoare din România

Persoana sau familia selectată în timpul procedurii de potrivire inițială are obligația de a veni în România și a locui efectiv în țară pe o perioadă de cel puțin 30 de zile consecutive, în scopul realizării potrivirii practice cu copilul, la adopția internațională.

Facilitarea acomodãrii şi integrãrii copilului în noua familie prin acordarea unuia dintre pãrinţii adoptivi a unui concediu de acomodare pe o perioadã de maxim un an, pentru copiii mai mari de 2 ani, începând de la data încredințării în vederea adopţiei, precum şi de o indemnizaţie lunarã de 3,4 ISR, adică 1.700 lei. În cazul copiilor de sub 2 ani, se aplică prevederile OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pt creșterea copilului (nu a existat așa ceva până ce am introdus noi în 2014 în inițiativă)

Legea intră în vigoare la 120 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Eveniment de excepție în Oradea: ,,Colind de Crăciun”
  Invitați speciali: Marius Ciprian Pop, Luminița Anghel și Aurelian Temișan.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se închide Ștrandul Ioșia
  Ștrandul Ioșia din Oradea se închide începând de luni, 13 decembrie 2021, pentru o perioadă de o lună și jumătate, urmând să se redeschidă marți, 1 februarie 2022.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Percheziții la Vama Borș pentru corupție
  Procurori ai Tribunalului Bihor, dar și din Ungaria precum și polițiști de la Direcția Generală Anticorupție Oradea au blocat vama Borș 1 marți dimineață. 4

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Medicul orădean Carmen Pantiș, invitată la Florin Călinescu Show: „Doamna Pantiș este un erou"
  Șefa Colegiului Medicilor Bihor, orădeanca dr. Carmen Pantiș a fost invitată joi, 02 decembrie, la emisiunea lui Florin Călinescu, de pe PrimaTV. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Seri de Crăciun la Muzeul Orașului Oradea
  Copiii vor avea parte de vizionări de filme de Crăciun, vor învăţa colinde şi vor vizita expoziţiile dedicate lor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Salvamont Bihor, sfaturi pentru cei care merg la munte în această perioadă
  În ultima vreme stratul de zăpadă a căzut și la altitudini mai joase de 1.300m, în zonele Vârtop, Padiş și Stâna de Vale.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.