bihon.ro Web analytics

CEDO obligă statul român să plătească daune morale de peste 16.000 de euro pentru doi localnici din Ștei, internați abuziv la psihiatrie

De Veronica Bursasiu
Reactualizat la:

CEDO obligă statul român să plătească daune morale de peste 16.000 de euro pentru doi localnici din Ștei, internați abuziv la psihiatrie

Reactualizat la:
De 10 ani au avut nevoie doi locuitori din Ștei pentru a demonstra la CEDO un nou abuz al statului. Cei doi șteieni au reclamat că internarea lor la pshihiatrie fost „nejustificată și arbitrară”, fiindu-le astfel încălcate dreptul la libertate și siguranță, respectiv cel la respectarea vieții private și de familie.
Scris de Veronica Bursasiu - De 10 ani au avut nevoie doi locuitori din Ștei pentru a demonstra la CEDO un nou abuz al statului. Cei doi șteieni au reclamat că internarea lor la pshihiatrie fost „nejustificată și arbitrară”, fiindu-le astfel încălcate dreptul la libertate și siguranță, respectiv cel la respectarea vieții private și de familie.

Sentința a fost comunicată marți de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) și se referă la doi locuitori din Ștei, R.D. și I.M.D., născuți în 1967, respectiv în 1982. CEDO obligă statul român la plata unor daune morale în valoare de 16.300 de euro, deoarece măsura internării s-a bazat pe rapoarte medicale psihiatrice întocmite cu trei ani înainte. CEDO a decis că în acest fel, celor doi localnici din Ștei le-au fost încălcate dreptul la libertate și siguranță, respectiv cel la respectarea vieții private și de familie.

„Pe 27 septembrie 2011, domnul R.D. și doamna I.M.D. au fost opriți de polițiști, care le-au cerut să își dezvăluie identitatea. Au refuzat și se pare că au început să lovească un ofițer de poliție. O anchetă penală a fost deschisă pentru ofensă adusă autorității și încălcarea ordinii publice. Pe 3 octombrie 2011, parchetul de la Tribunalul de primă instanță Șimleul Silvaniei a solicitat Spitalului Zalău să pregătească rapoarte medico-legale psihiatrice cu privire la domnul R.D. și doamna I.M.D. Două evaluări medico-legale din 4 octombrie 2011, pregătite de către departamentul criminalistic din cadrul Spitalului Zalău, au afirmat că ambii solicitanți sufereau de tulburări persistente delirante și că în general, discernământul lor era afectat. Comitetul medical le-a recomandat domnului R.D. și doamnei I.M.D. să fie supuși unui tratament psiho-farmacologic și psihoterapeutic în ambulatoriu, într-o unitate medicală specializată”, se arată în comunicatul CEDO.

Pe baza acestor documente, anchetatorii au hotărât că șteienii nu răspund penal pentru faptele lor, iar printr-o hotărâre emisă doi ani mai târziu de către Tribunalul Sălaj, cei doi au fost obligați să urmeze un tratament de specialitate. Bihorenii nu s-au prezentat la spital, iar în 2014, judecătorii au dispus internarea lor obligatorie într-o unitate medicală, fundamentându-și hotărârea pe baza actelor medicale emise în 2011.

Chiar dacă cei doi au susținut la recurs că sunt sănătoși și altele sunt motivele pentru care autoritățile doresc să-i închidă în spital, R.D. și I.M.D. au au fost internați forțat într-un spital de psihiatrie, unde se află și acum și sunt supuși unui tratament medical bazat pe sedative și medicamente antipsihotice. Trei ani mai târziu, cei doi au fost plasați sub tutela mamei – I.M.D., respectiv sub tutela autorităților locale din Pericei – R.D.

În comunicatul de presă, Curtea a menționat că două rapoarte medico-legale au stabilit că reclamanții sufereau de tulburări persistente de delir, că sufereau de o lipsă de discernământ și că trebuiau să urmeze un tratament medical.

„Cu toate acestea, evaluările experților au fost efectuate la 4 octombrie 2011, adică cu mai mult de trei ani înainte de măsura de internare obligatorie impusă la 17 decembrie 2014. În opinia Curții, lipsa unei evaluări medicale recente a fost suficientă pentru a concluziona că «plasarea reclamanților a fost ilegală, în temeiul articolului 5 § 1 litera (e). În plus, Curtea a reiterat că închiderea unei persoane trebuia justificată în mod corespunzător, în interesul asigurării propriei sale protecții sau a protecției altora. Cu toate acestea, în cazul de față, în absența unor raționamente detaliate cu privire la această chestiune în decizia internă care a dispus internarea acestora, Curtea a considerat că nu s-a stabilit clar că reclamanții prezintă un risc pentru ei sau pentru alții, în special din cauza stării lor psihiatrice. Cu toate acestea, Curtea a menționat că rapoartele de expertiză care au fost pregătite începând cu anul 2018 au fost mult mai detaliate și că deciziile autorităților au oferit motive specifice pentru a constata necesitatea menținerii măsurii de internare. Aceste evaluări și deciziile incluse în dosarul cauzei au arătat că autoritățile naționale au verificat dacă tulburările mentale ale reclamanților persistă sau dacă s-au stabilizat. Ei au constatat că condiția reclamanților cerea menținerea măsurii, dar aceste decizii nu au indicat că s-a făcut efectiv o evaluare a nivelului de pericol potențial reprezentat de solicitanți pentru ei înșiși sau pentru alții”, se arată în comunicat.

CEDO a subliniat că deși măsura atacată a avut într-adevăr un temei juridic în legislația română, absența unor garanții suficiente în ceea ce privește internarea obligatorie i-a privat pe cei doi bihoreni de gradul minim de protecție la care aveau dreptul într-o societate democratică. Daunele morale stabilite de Curte sunt de 16.300 de euro, plus cheltuielile judiciare, în valoare de 5.150 de euro.

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. grig says:

  Sigur banii vor fi platiti din salariul -desi micut-al celor vinovati de gresala
  doar avem malpraxis si in ramura asta nu.?

 2. Ioan says:

  Aici tota lumea se poarta urat cu tota lumea in fabrici si la munca si nu plateste nimeni nimic in fabricile din tara asta pt stresul creat si salariul care nu iti ajunge sa traiesti decent si ca nu ai oportunitati in anumite zone.
  Nu am nimic cu nimeni dar sunt rai uni oameni.

 3. România

  ANCOM: Ce trebuie să știe utilizatorii care doresc încetarea unui contract de telefonie
  ANCOM precizează condițiile în care utilizatorii pot cere încetarea unui contract de telefonie și ce anume să verifice când doresc încetarea contractului.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -B. 09.12.2021- 10.12.2021 - PL Oradea - anuntate cu 2 zile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 400 de șoferi amendați în weekend: 38 au rămas fără permis de conducere
  Polițiștii bihoreni au acordat 439 de sancțiuni în perioada 3-5 decembrie.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Reabilitarea Școlii Gimnaziale Dacia, finalizată
  Primăria a recepționat lucrările derulate în ultima perioadă la unitatea de învățământ, în contul unui proiect cu finanțare europeană.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Târgul de Crăciun de la Sibiu, Cluj-Napoca sau Oradea? Care este cel mai frumos?
  După un an de pauză provocată de restricțiile Covid-19, Târgurile de Crăciun au revenit în marile orașe ale României. 8

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Arestați după ce au spart o casă din Oradea și au furat picturi și bani
  Doi bărbați, de 42 și 44 de ani, ambii din comuna Sărmășag, județul Sălaj, au fost arestați pentru infracțiunea de furt calificat.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.