bihon.ro Web analytics

Centrala pe biomasă de la Săcueni, pierderi de zeci de milioane de lei

De Georgiana Anghel

Centrala pe biomasă de la Săcueni, pierderi de zeci de milioane de lei

Uzina a fost inaugurată în 2016 FOTO: energynamics.ro
Consiliul Județean Bihor caută soluții pentru a face uzina profitabilă, aceasta fiind pe pierderi încă de la punerea în funcțiune.
Scris de Georgiana Anghel - Consiliul Județean Bihor caută soluții pentru a face uzina profitabilă, aceasta fiind pe pierderi încă de la punerea în funcțiune.

Centrala pe biomasă de la Săcueni, o investiție de 23 de milioane de lei, construită cu bani europeni, fonduri de la bugetul de stat și din bugetul Consiliului Județean Bihor, este de cinci ani de zile pe pierderi. CJ Bihor nu a reușit încă să estimeze gaura făcută în buget, însă potrivit lui Călin Gal, vicepreședinte al instituției, uzina are cheltuieli anuale de 5,2 milioane de lei și venituri de cel mult 1 milion de lei.

Soluții pentru profit

Județul încearcă acum să o facă profitabilă. Pentru asta însă, este nevoie de și mai mulți bani, deoarece centrala nu funcționează la capacitate maximă din cauza unor probleme tehnice. Până acum, noua conducere a CJ Bihor a investit deja 250.000 de euro doar în service, plus 100.000 de euro în aprovizionare, pentru că fără materie primă nu există nici produs finit. „Am repus-o în funcțiune și încercăm să producem cât mai multă energie. Trebuie să punem la punct toată partea tehnică problematică, deoarece din cauza acestor defecțiuni, o secțiune a centralei nu a funcționat”, a declarat vicepreședintele CJ Bihor.

Călin Gal, vicepreședintele CJ Bihor

Practic, înainte de expirarea celor cinci ani de zile de la darea în folosință și înainte de recepția finală a lucrărilor, uzina are probleme de funcționare.

„Facem o evaluare tehnică, cu specialiști din domeniu, să identificăm viitoare posibilități pentru ca centrala să devină funcțională tehnic și profitabilă financiar”, a mai precizat Gal.

Acesta a adăugat că deși uzina produce și energie termică, până acum a fost utilizată doar energia electrică.

„Nu s-a folosit deloc energia termică”, a subliniat sursa citată.

Mai mult, din cauza unor probleme cu mecanismul SCADA, uzina nici măcar nu are posibilitatea de a încheia contracte pentru furnizarea energiei produse. „Nu putem încheia contracte cu unități economice. Avem o problemă pe o anumită procedură și mecanism numit SCADA, care trebuie adus la nivel de funcționare și doar în baza lui putem face contractele de furnizare”, a spus vicele CJ.

Amplasată greșit

Uzina a fost de la început destinată eșecului. Asta datorită locului în care a fost amplasată.

„Pierderile sunt cauzate de mai multe cauze. Una dintre ele ar fi faptul că a fost construită într-un loc în care materia primă nu e de ajuns. În mod normal, acest tip de centrale se amplasează în zone cu ferme mari, industriale, unde se pot folosi dejecțiile la producerea curentului electric. Pentru masă verde, uzina are nevoie ca materie primă de porumb siloz și secară siloz, fiind necesare anual 400 – 450 de hectare”, a explicat Călin Gal. Al doilea aspect care a dus la pierderile masive înregistrate în acești cinci ani de funcționare e strâns legat de probleme de funcționare, de organizare, dar – potrivit lui Gal – și de construcție. „Avem nevoie de bugete consistente pentru ca să le remediem”, a subliniat reprezentantul CJ Bihor.

Județul speră să găsească soluții pentru a face uzina funcțională și profitabilă. „Analizăm toate posibilitățile. Suntem în discuții și cu primăriile din zonă și dorim ca ea să ajungă să deservească agenți economici sau companii din parcul industrial care se va construi la Săcueni”, a conchis Călin Gal.

Uzina include o instalație de co-generare, care transformă materie primă formată din masă verde (70%) și dejecții animale (30%) în energie electrică. Puterea instalată este de 548 kW, cu un consum total mediu anual de materie primă de 12.000 de tone.

9 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. psd says:

  Postacii la pamanat, nici un comment ?

 2. Elvira says:

  acesta este un exemplu de cheltire a banului public fara nici o justificare a udmr care in frunte cu sany au sifonat banii de la buget si si-au pus oamenii lor in functii de conducere fara sa aiba nici o competenta si pentru care nu raspunde nimeni, dosarul de coruptie a lui sany kis se tergiverseaza aiurea de ani de zile

 3. Zic și eu says:

  Și Bolojan dă lecții primului ministru cum să investească banii . Mai bine s-ar uita în ograda proprie. Bani publici aruncați aiurea numai să spunem că noi facem ceva.

 4. xxx says:

  Da ca parca CETul din Oradea tare rentabil e. Cand toti specialistii de la Cet au spus sa nu-l faca pe gaz ca nu e rentabil si pe viitor se va dovedi catastrofal, IDIOTUL s-a incapatanat sa-l faca, si uite ca deja polueaza ca vechiul CET si vor trebui achitate certificatele de poluare.

 5. Ati says:

  E de calitate proasta gazul produs si distruge motoarele , poti sa-l futi , din cauza asta cheltuielile pentru intretinere vor fi permanent mai mari decat pot sa produca , qued .

 6. Mai multe staţii, independențã energeticã says:

  Fermele se pot face, masa verde se poate cumpãra, drum pe care poate fi adusă este drumul expres.

 7. Lori says:

  Stati linistiti… interesele sunt interese…🤔

 8. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Fetiţa cu chibrituri”, concert dedicat copiilor
  La sediul Filarmonicii de Stat Oradea s-a demarat şi o strângere de donaţii împreună cu Asociația Caritas Eparhial Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un transport agabaritic va tranzita județul Bihor. Traseul vehiculului
  CNAIR a anunțat, miercuri, că în următoarea perioadă se va efectua un transport agabaritic cu depășiri pe ruta Sibiu-Borș II.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Încă o contestație a fraților Costa și a pompierului Butuc, respinsă de Curtea de Apel Oradea
  Frații Florin și Andrada Costa și fostul pompier Cătălin Butuc rămân în continuare după gratii. Curtea de Apel Oradea a respins miercuri, contestația celor trei tineri care au terorizat o femeie, de prelungire a arestului preventiv.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON Sport local

  Turneu caritabil la Avram Iancu. „Maracanito 2021, ediție specială Ionuț Mânz”

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  VIDEO | Dacă o persoană are anumite boli, trebuie să evite vaccinul? Răspunde dr. Ramona German, medic specialist în medicina de familie
  Întrebarea și răspunsul au fost formulate în cadrul dezbaterii „În dialog cu medicii”, moderată de către jurnalistul Octavian Haragoș. Dezbaterea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare desfășurată sub genericul „COVID-19 și vaccinarea: Realitatea dozată fără prejudecăți”, inițiată de către Primăria Municipiului Oradea.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ - C. 10 si 15.12.2021 - PL Salonta + Rural + Oradea - anuntate cu 2 zile

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.