bihon.ro Web analytics

Centru de excelență pentru învățământul dual la Oradea

De Dan Birta
Reactualizat la:

Centru de excelență pentru învățământul dual la Oradea

Profesorii instruiți de traineri internaționali
Reactualizat la:
Asociația Firmelor Bihorene are în implementare un proiect pilot pentru înființarea unui Centru de excelență pentru învățământul dual.
Scris de Dan Birta - Asociația Firmelor Bihorene are în implementare un proiect pilot pentru înființarea unui Centru de excelență pentru învățământul dual.

Învățământul dual este șansa renașterii economiei. Cel puțin așa cred reprezentanții Asociației Firmelor Bihorene (AFB), care are în implementare un proiect pe învățământul dual. Prin acest proiect, se va înființa la Oradea un Centru de excelență pentru învățământul dual. „Vom începe să lucrăm pe Centru de anul viitor, dar, până atunci, noi facem niște cursuri, începând cu data de 15 octombrie. Pentru că nu putem organiza cursuri cu copii, vom începe cu profesorii. Aceștia vor fi instruiți pentru curricula învățământului dual, care este mult mai avansată decât curricula școlară. Începem cursurile pentru profesorii care predau elevilor de la mecanici auto și construcții, pentru că aici avem cei mai mulți copii în sistemul dual. În momentul de față, profesorii lucrează pe o curriculă care nu este adaptată la ultimele noutăți în materie de service auto și materiale de construcții, și atunci venim cu specialiști, cu traineri acreditați la nivel național și internațional, care vor veni să le actualizeze cunoștințele”, ne-a declarat Radu Silaghi, directorul executiv al AFB.

Sunt profesori din tot județul Bihor. AFB are un protocol cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, în acest sens.

„Cursurile pe domeniul auto se fac la Doru Floris Service. Trainerii sunt de la Garaje Trainer. Participă 15 profesori care predau la clasele de mecanici auto”, a precizat Dorin Culic Director AFP pentru învățământul dual.

„Pentru construcții, trainingul se va desfășura o dată pe lună cu sprijinul Cesal – membru al Grupului Atlas, care va trimite trainerii la Oradea, unde se dezvoltă programul pilot. Atlas face cursuri de specializare în Polonia atât pentru profesori cât și pentru copii. Același lucru vrem să-l facem și în România”, a explicat Radu Silaghi.

Proiectul este sprijinit cu 5.000 de lei de Consiliul Județean Bihor pentru trainingul pe domeniul auto.

Miza pe dual

„Aceste cursuri sperăm să fie un exemplu și pentru alte domenii”, a subliniat Dorin Culic.

Radu Silaghi crede că în perioada următoare, și datorită pandemiei, va fi o și mai mare problemă pe piața forței de muncă. „Pe lângă faptul că firmele nu vor avea nevoie de atât de mult personal ca până acuma, vor dori personal cât mai specializat. Și de data aceasta, învățământul dual chiar este unica formă prin care noi credem că se va putea dezvolta economia. Având specialiști, care încă de pe băncile școlii să poată să lucreze în domeniul lor”, crede directorul executiv al AFB.

În prezent, cu sprijinul AFB, la Oradea sunt incluși 80 de elevi în învățământul dual, la clase de mecanici auto și construcții.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Concedierile de la CJ Bihor: replici acide între Mang și Bolojan
  Ioan Mang: concedierile au unicul scop să crească imaginea cuiva! Bolojan: dacă această administrație nu va face o treabă bună, va fi sancționată la vot, așa cum ați fost dvs. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cseke Attila – un senator acuză
  Senatorul UDMR nu este de acord cu modificarea modului de alocare a fondurilor europene pentru dezvoltarea UAT-urilor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Interioo a deschis primul showroom din România, la Oradea, în ERA Home Center!
  Desfășurat pe o suprafață de peste 1000 de metri pătrați, noul showroom de gresie, faianță și obiecte sanitare oferă orădenilor o experiență unică în ceea ce privește amenajările interioare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Programul Cimitirului Municipal de Ziua Morților
  Administrația Domeniului Public SA Oradea anunță că sâmbătă, 31 octombrie, și duminică, 1 noiembrie a.c., cu prilejul Zilei Morților, Cimitirul Municipal Rulikowski va fi deschis între orele 8-21.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  COVID Bihor: Opt decese, 260 cazuri noi, multe firme controlate
  Conform noului bilanț, județul Bihor a depășit joi, pragul de 6.000 de cazuri, de la începutul epidemiei și până în prezent, după ce, în ultimele 24 de ore au fost confirmate pozitiv la coronavirus, 260 de persoane.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Polițiștii bihoreni, razie în trenuri și stațiile de călători
  Polițiștii bihoreni de la Transporturi au controlat trenurile de călători și în gări.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.