bihon.ro Web analytics

Centru județean de excelență în Bihor

De Crina Dobocan

Centru județean de excelență în Bihor

Noul Centru de Excelență va funcționa pe lângă Inspectoratul Școlar Județean Bihor și susține elevii cu performanțe din clasele gimnaziale și liceale.
Scris de Crina Dobocan - Noul Centru de Excelență va funcționa pe lângă Inspectoratul Școlar Județean Bihor și susține elevii cu performanțe din clasele gimnaziale și liceale.

Bihorul va avea, din anul școlar 2021-2022, un centru județean de excelență. Inspectoratul Școlar Județean Bihor a făcut toate demersurile pentru înființarea și funcționarea acestuia.

„Centrul Județean de Excelență Bihor este unitate conexă a Ministerului Educației care funcționează la nivel județean, cu personalitate juridică, fiind coordonat metodologic de Inspectoratul Școlar Județean Bihor. Finanțarea centrului este asigurată din bugetul Ministerului Educației, dar poate fi finanțat și din sponsorizări și donații, în condițiile legii”, a transmis Florin Negruțiu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Bihor.

Biroul conducerii centrului este amenajat în incinta Inspectoratului Școlar Județean Bihor, iar activitatea se va desfășura în anumite școli cu care acesta va semna acorduri de parteneriat.

Centrul de excelență va elabora și aplica strategii și politici pentru selecția, pregătirea, susținerea și motivarea copiilor și tinerilor capabili de performanțe din clasele de gimnaziu și liceu.

„Centrul de excelență, printre alte atribuții elaborează strategii de identificare și de selecție a copiilor și tinerilor capabili de performanțe înalte în vederea constituirii unor grupe de performanță pe discipline, arii curriculare sau domenii științifice, artistice și tehnice, inclusiv pentru elevii care învață în limbile minorităților naționale; inițierea acțiunilor de identificare și promovare a copiilor și tinerilor capabili de performanțe înalte; asigurarea anual, a constituirii funcționării și pregătirii grupelor de excelență.

Criterii de selecție

Selectarea beneficiarilor se face prin utilizarea procedeelor și instrumentelor de tipul: profiluri psihocomportamentale, desemnări făcute de profesori, studii de caz, chestionare, teste psihologice de aptitudini școlare, individuale și colective, teste de inteligență, teste de creativitate, teste de aptitudini speciale și nu numai”, a precizat Florin Negruțiu.

Potrivit acestuia, evaluarea copiilor și tinerilor capabili de performanțe înalte se va realiza de către o comisie numită la propunerea Consiliului de Administrație al centrului de excelență.

Pregătirea copiilor și tinerilor în cadrul centrului se face în grupe de excelență, pe ani de studiu și pe discipline.

„Pentru anul școlar în curs la nivelul județului Bihor se vor organiza, în limita bugetului alocat, 18 grupe la disciplinele matematică, informatică, fizică și chimie”, a mai precizat Negruțiu.

Activitatea de pregătire a copiilor și tinerilor copiilor cu performanțe se va desfășura la nivelul Municipiului Oradea, respectiv Salonta, Beiuș, Aleșd și Marghita. Aceasta cu scopul de facilita participarea elevilor eligibili de la nivelul întregului județ.

Cursurile se vor organiza săptămânal câte două ore, vineri după amiaza, sau și sâmbătă la nevoie.

Centrul Județean de Excelență Bihor va fi condus de profesorul Marius Cicortaș, dascăl de matematică și titular la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” Oradea. Acesta este renumit pentru rigoarea sa și este obișnuit cu coordonarea elevilor cu performanțe deosebite.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  ANCOM: Ce trebuie să știe utilizatorii care doresc încetarea unui contract de telefonie
  ANCOM precizează condițiile în care utilizatorii pot cere încetarea unui contract de telefonie și ce anume să verifice când doresc încetarea contractului.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -B. 09.12.2021- 10.12.2021 - PL Oradea - anuntate cu 2 zile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 400 de șoferi amendați în weekend: 38 au rămas fără permis de conducere
  Polițiștii bihoreni au acordat 439 de sancțiuni în perioada 3-5 decembrie.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Reabilitarea Școlii Gimnaziale Dacia, finalizată
  Primăria a recepționat lucrările derulate în ultima perioadă la unitatea de învățământ, în contul unui proiect cu finanțare europeană. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Târgul de Crăciun de la Sibiu, Cluj-Napoca sau Oradea? Care este cel mai frumos?
  După un an de pauză provocată de restricțiile Covid-19, Târgurile de Crăciun au revenit în marile orașe ale României. 10

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Arestați după ce au spart o casă din Oradea și au furat picturi și bani
  Doi bărbați, de 42 și 44 de ani, ambii din comuna Sărmășag, județul Sălaj, au fost arestați pentru infracțiunea de furt calificat.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.