bihon.ro Web analytics

CET-ul pe gaz. Cifre şi prognoze.

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Primăria Oradea crede că va „domestici” preţul gazului, vânzând curent electric.
Scris de bontea - Primăria Oradea crede că va „domestici” preţul gazului, vânzând curent electric.

 În 2004, preţul gazelor naturale extrase din subsolul ţării era de 60 de dolari/mia de metri cubi, iar pentru cele de import 150 dolari/mia de metri cubi. În 2007, acesta ajungea la 170 de dolari/mia de metri cubi – pentru producţia internă, respectiv 310 dolari – pentru gazele de import. În 2011, preţul gazelor naturale se prezenta astfel: 165 dolari/mia de metri cubi – pentru gazele extrase în ţară, respectiv 500 dolari – pentru gazele importate din Rusia. Municipalitatea a estimat costurile de producţie şi de funcţionare a viitoarei centralei pe gaz de la CET. Iar la capitolul preţ unitar pentru combustibil valoarea de referinţă este 300 euro/mia de metri cubi de gaz.

Strategia energetică a României previzionează o creştere a ponderii importurilor de gaze naturale. În 2011 s-au importat din Rusia 7,5 miliarde de mii de metri cubi, iar pentru 2015 este prognozat un import de 8,5 miliarde de metri cubi. În schimb, se estimează o uşoară scădere a producţiei interne de gaze, de la 10,8 miliarde de metri cubi în 2011, la 10,6 miliarde de metri cubi, pentru 2015.

FMI cere liberalizarea pieţei energiei în România, până în 2015. Această liberalizare ar putea aduce după sine alte scumpiri ale preţurilor gazelor naturale.

 45 euro/Gcal+TVA

În proiectul de retehnologizare al CET Oradea a fost luat în calcul un preţ al gigacaloriei de 45 de euro, fără TVA, se arată într-o informare pusă la dispoziţie de Primărie. „În scenariul de analiză a sustenabilităţii financiare a proiectului a fost luat în calcul un preţ al gigacaloriei la populaţie de 45 de euro, fără TVA care urmează să fie plătit de populaţie începând cu primul an de implementare a proiectului. În scenariul de analiză (…) au fost eliminate subvenţiile care se alocă din bugetul local sau din bugetul de stat”, se arată în documentul municipalităţii. Azi, preţul gigacaloriei în Oradea a ajuns la 235 de lei.

În ciuda preţului incontrolabil la gaz, Primăria îşi justifică alegerea prin preţul dublu pe care l-ar fi presupus retehnologizarea CET printr-o instalaţie pe cărbune. Datele furnizate de Primărie arată că o retehnologizare pe cărbune ar fi costat 114-127 milioane de euro, faţă de 60 milioane, cât costă investiţia pe gaz. De asemenea, edilii oraşului susţin că preţul gazului va fi compensat prin vinderea masivă de energie electrică, deoarece centrala pe gaz va produce în cogenerare energie electrică şi termică. Estimările municipale privind veniturile şi cheltuielile realizate cu centrala pe gaz arată venituri prognozate de 61.725.617 euro şi cheltuieli de 61.232.100 euro. Conform acestor calcule, CET ar trebui să iasă pe profit, cu 493.571 euro.

Totuşi, în strategia energetică a României, revizuită pentru anii 2011-2020, se previzionează că în 2015, în cel mai optimist scenariu preţul gazelor va fi de trei până la cinci ori mai scump decât cel al lignitului. Iar pentru 2020 se estimează diferenţe şi mai mari între cele două tipuri de combustibili.

Calin Corpas

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Clienţii unor bănci, vizaţi de hackeri
  Mai mulţi clienţi ai unor bănci din România au fost vizaţi de „mostre” de atacuri de tip phishing, prin care hackerii au utilizat identitatea vizuală a acestor instituţii, atrage atenţia Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un tânăr de 17 ani a condus un moped neînmatriculat și a accidentat un copil de 7 ani
  Accidentul a avut loc luni, 2 august, în localitatea bihoreană Șoimi.

  România

  Arafat: Sunt persoane care îndrăznesc să prezinte documente false la intrarea în țară. Vezi care sunt sancțiunile
  Sunt persoane care îndrăznesc să prezinte documente false la intrarea în țară, a spus, luni, șeful DSU, dr. Raed Arafat, care a dat exemplul a 30 de pasageri ai unui zbor sosit în România din Anglia, care ar fi trecut în același timp prin boală. El speră că valul 4 al pandemiei va fi ultimul. 1

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa în Băile 1 Mai, Haieu, Rontău și Betfia

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe furnizarea apei pentru 3 străzi din Decebal

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bombă din al Doilea Război Mondial descoperită la Cordău
  Muncitorii care efectuează lucrări pentru rețeaua de canalizare au alertat pompierii bihoreni în cursul serii de luni, 2 august, după ce au descoperit o bombă.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lucrările la podul din Bulz, aproape gata
  Lucrările la podul peste Crișul Repede din localitatea Bulz au fost începute în 11 ianuarie 2021 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bihorul, în topul turistic pe primele șase luni din 2021
  Județul Bihor este pe locul cinci la numărul de turiști sosiți în județ și pe locul patru la numărul de turiști care s-au cazat în județ.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.