bihon.ro Web analytics

Ceva „instagramabil” pentru platoul de pe Independenței

De Cristina Ghilea

Ceva „instagramabil” pentru platoul de pe Independenței

Reactualizat la:
Concursul internațional pentru amenajare identitară a platoului de deasupra parcării se va termina abia în 15 iulie.
Scris de Cristina Ghilea - Concursul internațional pentru amenajare identitară a platoului de deasupra parcării se va termina abia în 15 iulie.

Parcarea subterană de pe Independenței se va deschide undeva în 1 iunie, dar platoul de deasupra va rămâne în semi-șantier până anul viitor.

Deși primarul anunțase încă de la începutul acestui an intenția municipalității de a organiza un concurs pentru găsirea unui element de identitate pentru platoul de deasupra parcării, demersul este în fază de pregătire la Instituția Arhitectului Șef, de câteva luni. Ieșiți, miercuri, în conferință de presă, viceprimarul Mircea Mălan și arhitectul șef Radu Fortiș, au anunțat lansarea concursului internațional în data de 27 mai, exclusiv online, obiectul competiției îl constituie „realizarea unui spațiu urban marcat de un element simbol care să confere personalitate spațiului definit de zona de circulație respectiv promenadă situată deasupra parcării subterane din Piața Independenței, aflată în curs de execuție”.

Vicele a confirmat că, din cauza procedurilor de achiziție a execuției, este foarte probabil că amenajarea va fi gata abia anul viitor, cândva.

Amplasamentul de amenajat e delimitat de strada Independenței, malul Crișului Repede, Sinagoga Sion și Podul Sfântul Ladislau.

„Lucrurile sunt destul de complexe deoarece e nevoie de a stabili o relație de traseu pietonal cât mai bună în zonă, acolo avem statuia lui Mihai Eminescu, dar avem și acele intrări în parcare care sunt din unghiuri diferite, avem Crișul Repede cu proiectul de reabilitare a tronsonului de la podul Sf. Ladislau până la podul Intelectualilor pe partea stângă, cu ABA Crișuri, pe care l-am finalizat și pe care în aceste zile îl vom recepționa, de asemenea avem aici pasajul Vulturul Negru și intrarea în pasajul Vulturul Negru și, nu în ultimul rând, Piața Unirii, podul Sf. Ladislau și zonele care urmează a fi amenajate, care trebuie luate în vedere de către cei care doresc să participe la acest concurs. E un concurs internațional care se va desfășura în condițiile actuale exclusiv online”, a spus viceprimarul Mălan.

Pot participa birouri individuale de arhitectură, asocieri de birouri individuale de arhitectură, societăți civile de arhitectură sau alte forme legale de exercitare a profesiei de arhitect, potrivit legislației naționale a statului de proveniență sau persoane juridice (societăți comerciale de proiectare) din România sau din alte țări, fie individual sau în asociere.

O condiție esențială este că, individual sau prin asociere, concurenții trebuie să dețină capacitatea de încheiere a unui contract de servicii de proiectare pe teritoriul României, capacitate ce va trebui dovedită în fața Promotorului, în cazul câștigării concursului. Organizatorii recomandă ca echipele să aibă în componenţa lor și urbanişti, peisagiști, designeri, artiști plastici, ingineri de trafic, sociologi, istorici, ingineri sau persoane cu altfel de pregătire, considerată de către participanți ca fiind relevantă pentru propunerea elaborată, din țară sau străinătate.

Calendar

„În ceea ce privește calendarul concursului, în data de 27 mai se va lansa concursul, iar data de 5 iunie este data limită până la care se pot face înscrieri la acest concurs. 6 iulie 2020, ora 15 este data limită de primire a proiectelor, iar în 7 iulie va avea loc jurizarea online a proiectelor, urmând ca în data de 9 iulie să anunțăm rezultatele. Până în 13 iulie se pot face contestații, urmând ca în data de 15 iulie să organizăm o expoziție virtuală în care să prezentăm atât proiectele primite cât și cel câștigător”, a declarat arhitectul șef Radu Fortiș.

Juriul este compus din experți români și străini, ca o garanție pentru selectarea celei mai bune variante de amenajare. Premiul I va consta din aribuirea proiectării perimetrului studiat.
Și arhitectul șef și viceprimarul au refuzat să precizeze care este valoarea estimată a proiectării, adică miza concursului, cu argumentul că asta ar înseamna să strice secretul temei de proiectare înainte de lansarea concursului.
Radu Fortiș a precizat că nu e obligatoriu ca propunerea amenajarea să conțină un simbol „instagramabil” dar că se așteaptă ca soluțiile propuse să facă din acest perimetru o zonă de atracție, memorabilă. Competiția se organizează în colaborare cu Ordinul Arhitecților – filiala Bihor.

23 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. aurel says:

  Va iesi castigatoare lucrarea cea mai ieftina, ca doar n-o sa dea bani zgarcitul de Bolojan,mai ales acum, sau va castiga lucrarea cu cel mai mult beton. Am niste banuieli ca va castiga o firma sau arhitect de-al casei, iar arhitectii chiar buni sau lucrarile fantastice nu vor fi bagate in seama. Ar trebui sa fie expuse toate si sa aleaga lumea, si apoi iar o finala in care sa intre doar 3 lucrari. Daca vrea sa iasa ceva spectaculos, sa devina un simbol, pretul nu trebuie sa conteze, dar din pacate nu avem nici o speranta cu cine conduce orasul. Sincer am dubii mari ca va iesi ceva fain.

  • Hai noroc says:

   Taci drq de puturos, n-ai miscat un deget si te-ai ajuns sa vorbesti de Bolojan care a facut ceva vizbil si folositor in oras.

   • Vasi says:

    Altul care aproba orice. Genul de om numai sa fie , cu conteaza ce si cum. Alt lingau. Daci tu dracului

   • Vasi says:

    Altul care aproba orice. Genul de om numai sa fie , cu conteaza ce si cum. Alt lingau. Daci tu dracului. Tu ce dracu ai facut pt oras ?

    • Vladimir says:

     Pfuuu, dar voi ăștia care tot băgați de vină și sunteți nemulțumiți nu vă puteți muta din orașul ăsta??? Nu vă ține nimeni cu forța… mutați-vă în alt oraș!!! Sigur nu s-ar supăra nimeni😂😂😂

  • Escu says:

   In afara de tăiat copacii si pus pavaje de beton, nu ii iese nimic la acest primar impotent. Unui primar oarecare de oriunde din lumea asta i-ar crapa obrazul de rusine sa aiba o lucrare la doi pasi de primarie care stagneaza de 4-5 ani si care normal se poate realiza in maxim 6 luni. Bolojan nu are nici obraz nici demnitate. Demisia, impotentule.

  • gica says:

   mai aurel poponel vorbesti prostii, nu tot ce este scump e si bun dimpotriva, asa ca nu mai promova tu preturile mari si idioate care se practica din bani publici cu preturi de cateva ori mai mare decat valoarea lucrarii, esti si tu abonat la banii publici sau iti dai si tu cu parerea aiurea.

  • Razvan says:

   “Deși primarul anunțase încă de la începutul acestui an intenția municipalității de a organiza un concurs pentru găsirea unui element de identitate pentru platoul de deasupra parcării”eu zic ca cea mai emblematica ar fi o spanzuratoare gen felinarele din pta Unirii,in streangul careia domnul Bolojan sa se atarne,apoi facut un mausoleum replica al celui unde locuieste un zeu,pe nume stalin.si apoi toti pupincuristii,sclavii care i-au fost aproape despotului de Oradea ,sa-i scrie imnuri,ode si poezii,sa fie decretata ziua decesului acestui faraonic lider caa zi de petrecere in care toti citadinii sa mananance si sa bea gratis,dar asta numai daca cade in perioada electorala!dupa tot ce a majesticul ptr oradeni,acest ultim gest ar insemna martirism la cele mai inalte cote si cur siguranta ar primi in rai si 40 de virgine si loc la dreapta tatalui.

 2. vasi says:

  Ceva cu mult beton. Neaparat beton, si sa fie ieftin

 3. notatourist says:

  Statuia unui drujbas.
  Sau monumentul taxatorului de parcare necunoscut.
  O sa vina meleoane de turisti sa isi faca poze cu ei.

 4. Familia says:

  Planul orizontal şi dalat în porfir dinspre Eminescu urcã ca și un pergament percolat de apã spre Sinagogã.
  La inceput de pantă, pe o margine de bancã art nouveau, lãsând 3 locuri libere de aşezare contemplativã, stă aşezat Iosif Vulcan.

  • Simplitate şi tãrie says:

   Parcul Familia.

  • Cate rautati, zi-de-zi ! Gratuite. Ce i-o fi manand in lupta ?
   Prostia, invidia, ordin politic ? Toate la un loc ?

   • Escu says:

    Pe ăștia anti-Eminescu ignora-i, sunt bozgorii de serviciu care urăsc tot ce e romanesc, nu au nimic personal cu Eminescu.

  • Iosif Vulcan cel mai puternic familist-familia fiind Oradea says:

   Deasupra se poate pune o cupolă dar să se mai vadă Crişul curgãnd.
   Pe celelalte bãnci pot sta familii cu copii, bancile trebuie să fie egale cu cea pe care stă Iosif Vulcan, pentru fotografii. Parcul Familiei fiind Oradea.

 5. TDS says:

  Ar trebui multa verdeata, flori, copacei si gazon. Si asa in centru doar betoane avem. Este nevoie mare de putina umbra si verdeata…

 6. Iosif Vulcan cel mai puternic familist-familia fiind Oradea says:

  Deasupra se poate pune o cupolă dar să se mai vadă Crişul curgãnd.
  Pe celelalte bãnci pot sta familii cu copii, bancile trebuie să fie egale cu cea pe care stă Iosif Vulcan, pentru fotografii. Parcul Familiei fiind Oradea.

 7. Xxx says:

  Vreau cât mai mult beton și cât mai scump,vă rog!Dacă se poate, flori din beton,iarbă din beton,copaci din beton și lucrarea să reziste fără reparații maxim 2 ani.Se poate?

 8. Anonimul says:

  Hai c-am auzit-o si pe asta “concurs international”. Alti bani alta distractie. Astia ne insulta inteligenta, adica cum sa furam cu acte in regula.

 9. vdct says:

  „instagramabil”??? Aaa, păi dacă nu-i și feisbucabil, ‘geaba!

 10. Oradeanbihorean says:

  Inainte de a se apuca de ceva “instamagrabil”, ar fi bine sa termine o data cu santierele vesnic intarziate din oras. Ce-i mult e mult! Si nu ma refer la “realizari”, pentru ca la majoritatea lucrarilor din oras a fost fortata utilitatea de dragul de a cheltui bani multi si a da de lucru firmelor de casa.

 11. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  OTL SA reintroduce cursele Oradea - Biharkeresztes
  Concucerea OTL SA transmite că de marți, 2 iunie, reia cursa regulată transfrontalieră.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Oradea, capitala art nouveau devine capitala bijuteriei
  Creatori de bijuterii din 25 de țări, de pe 3 continente ne vor încânta privirea cu bijuterii unicat create manual.

  BIHON CAO

  Spălări de magistrale: se întrerupe furnizarea apei potabile
  SC COMPANIA DE APĂ ORADEA SA îşi anunţă consumatorii situaţi pe malul stâng al Crişului Repede că, în cursul nopţilor din zilele de marţi spre miercuri 02.06.2020 / 03.06.2020 şi miercuri spre joi 03.06.2020 / 04.06.2020, furnizarea apei potabile se va întrerupe total după următorul program:

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Tratamentul obezitatii -- chirurgia bariatrica ultramoderna
  Suntem in plina pandemie cu COVID-19. Este cunoscut faptul ca majoritatea celor care au pierdut lupta cu coronavirus au avut ca principala comorbiditate obezitatea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un TIR a rămas suspendat pe podul de la Groși
  Un camion încărcat cu pufuleți a rămas suspendat pe marginea unui pod din localitatea bihoreană Groși. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bolojan cere părerea despre viitorul stadion: 14-15.000 de locuri, fără pistă de alergat și cu parcare subterană
  Primarul Ilie Bolojan s-a deplasat la Târgu Jiu pentru a vedea care sunt costurile de întreținere ale unui stadion nou. 5

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.