bihon.ro Web analytics

Cinci noi focare de pestă porcină în Bihor

Reactualizat la:

Cinci noi focare de pestă porcină în Bihor

Reactualizat la:
Patru noi focare au fost confirmate în gospodăriile populaţiei din Curtuișeni, Telechiu, Almașu Mare și Toboliu şi unul la mistreţ, pe fondul de vânătoare 21 Paleu.
Scris de Demian - Patru noi focare au fost confirmate în gospodăriile populaţiei din Curtuișeni, Telechiu, Almașu Mare și Toboliu şi unul la mistreţ, pe fondul de vânătoare 21 Paleu.

Potrivit informaţiilor primite de la DSVSA Bihor, în perioada 19.07.2019 – 22.07.2019, Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană a confirmat, pe probe recoltate de către specialiștii DSVSA Bihor, evoluția a patru noi focare de PPA la porcii din gospodăriile populației aparținând localităților Curtuișeni, Telechiu, Almașu Mare și Toboliu.

Astfel, numărul total al focarelor de PPA active din județ este de opt, din care trei focare în localitatea Curtuișeni și câte un focar în localitățile Pădureni, Cubulcut, Telechiu, Almașu Mare și Toboliu. În ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, a fost confirmat un nou focar pe fondul de vânătoare 21 Paleu, care împreună cu cele şapte fonduri de vânătoare în care a fost diagnosticată boala, face ca numărul total de fonduri cu PPA să fie de opt.

Recomandări

Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

DSVSA Bihor readuce în atenția crescătorilor de porcine din exploataţiile profesionale și gospodăriile non profesionale de suine, principalele măsuri de biosecuritate ce trebuiesc avute în vedere în scopul prevenirii apariției, respectiv a identificării incipiente a bolii la animalele pe care acestea le dețin.

Proprietarilor de suine li se recomandă să nu intre în adăposturile unde cresc porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care au umblat pe stradă. Este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţie, la intrarea în adăpost, să fie pusă o tăviţă cu paie sau alt material absorbant îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau un dezinfectant autorizat.

Porcii trebuie crescuţi doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străin, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici. Hrănirea animalelor trebuie făcută doar cu furaje sigure, specifice speciei, cu origine cunoscută fiind interzisă hranirea porcilor cu resturi alimentare rezultate în gospodăria proprie sau provenite de la unitățile de alimentație publică.

Dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu trebuie dată porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne. Este interzisă scoaterea scroafelor sau vierilor din exploataţie, în scopul montei cu animale din altă exploataţie. Este recomandat să nu se cumpere purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit.

Trebuie asigurate condițiile de biosecuritate în toate exploatațiile de porcine, cu interzicerea accesului la animale cu statut necunoscut, respectiv menținerea animalelor doar în adăposturi, fiind interzisă scoaterea acestora pe pășuni.

Orice caz de îmbolnăvire trebuie anunţat de urgenţă medicului veterinar local sau direct la DSVSA Bihor (telefon 0259.266.141). „Reamintim cetățenilor județului Bihor, faptul că, datorită evoluției pestei porcine africane, toate târgurile de animale de pe raza județului Bihor au activitatea suspendată pe termen nedeterminat”, precizează Remus Moţoc, directorul executiv al DSVSA Bihor.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  VIDEO | Snopit în bătaie de agenții unei firme de pază! Scena bătăii, surprinsă de camere de supraveghere
  Șase minute și peste 50 de lovituri primite! Protagoniștii: mai mulți indivizi, agenți de pază pe ale căror haine este inscripționat, așa cum se poate observa în imagini, numele firmei de pază Dey Bodyguard International.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Diluează” arsenul din apa de la robinetele localnicilor din Diosig
  Scopul investițiilor realizate în mandatul primarului Mados Attila este reducerea nivelului de arsen din apă.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Atenție șoferi! Alertă de carosabil umed în Bihor
  Centrul Infotrafic al Poliției Române a emis joi, o avertizare de carosabil umed, pentru mai multe județe din țară, inclusiv Bihor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vino să testezi NOUL OPEL CORSA între 17-22 februarie și îl poți câștiga!
  Opel ți-a pregătit cea mai bună ofertă pentru Opel Corsa în Programul Rabla. Cu prețuri de la 9.988 euro cu TVA, noul Opel Corsa te provoacă la test drive cu premii.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un depozit de cure naturale
  Dacă sunteți un fan al tratamentelor naturale, veniti   la Viva Nature and Green din  Oradea! Fiind singurul distribuitor român de produse Györgytea și Pote-mix, magazinul și patronul său aferent Levente Kovács recomandă ceaiuri din plante și tablete din ingrediente naturale.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Călin Ungur, interimar la conducerea Termoficare SA
  Cu expirarea prelungirii mandatului directorului demisionar Stănel Necula, Consiliul de Administraţie al Termoficare SA a votat, miercuri, 19 februarie, instalarea lui Călin Ungur ca director interimar al operatorului de termoficare. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.