bihon.ro Web analytics

Ciuhoiul, detronat de Saniob

Comunitatea maghiară din comună şi-a impus punctul de vedere. Cu ajutorul UDMR.
Scris de Călin Corpaş - Comunitatea maghiară din comună şi-a impus punctul de vedere. Cu ajutorul UDMR.

 Comuna Ciuhoi va deveni comuna Sâniob. În 2008, majoritatea locuitorilor din comună decideau, printr-un referendum, să mute centrul de comună şi, implicit, să schimbe numele acestei unităţi teritorial-administrative din Ciuhoi în Sâniob. Rezultatul referendumului a fost, de fapt, consecinţa unui vot etnic, maghiarii fiind cei care au dorit să schimbe lucrurile.

 La mâna… regelui!

Ciuhoiul este locuit cu preponderenţă de români, în timp ce la Sâniob marea majoritate sunt de etnie maghiară. Primarul comunei e Molnar Jozsef (UDMR). A contat şi faptul că Sâniobul este cea mai mare localitate din comună, având 1.500 de locuitori, faţă de cei 500 din Ciuhoi. În maghiară, Sâniob devine „Szentjobb” – expresie ce face referire la mâna dreaptă a Sfântului Ştefan (Szent Istvan), întemeietorul statului maghiar.

În urma recensământului din 2008, parlamentarii UDMR Cseke Attila şi Lakatos Petru introduceau o iniţiativă legislativă, pentru ca voinţa populară să se transforme în realitate. Săptămâna trecută, Senatul a încuviinţat recensământul local, prilej perfect pentru ca senatorul Cseke Attila să treacă această decizie la capitolul realizări ale UDMR, în pragul debutului campaniei electorale. Ieri, la lansarea candidaţilor UDMR pentru Parlament, Cseke a subliniat cum cei şapte senatori ai UDMR au cântărit decisiv pentru ca votul maghiarilor din Sâniob să se traducă în realitate, prin adoptarea unei legi. Urmează ca preşedintele Băsescu să promulge legea şi să fie publicată în Monitorul Oficial. Ieri, Cseke ne-a declarat că la Sâniob sunt deja pregătite sediile pentru Primărie şi Consiliul Local, dar mutatea efectivă se va realiza abia din ianuarie 2013. Practic, ar mai trebui mutate doar steagurile…

Conform referendumului din 2002, în comuna Ciuhoi locuiesc 2.300 de locuitori. 50,6% sunt etnici maghiari, 42,3% sunt români şi 6,7% sunt ţigani (rromi). Din comună mai fac parte localităţile Sfârnaş şi Cenaloş.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Alarmă în şcoli: Elevii le dau pumni colegilor ca în „Jocul calamarului”, serialul coreean de pe Netflix
  Nebunia este foarte populară în rândul elevilor din şcolile primare şi gimnaziale, care, teoretic, nu ar fi trebuit să vadă produsul TV, deoarece este interzis copiilor sub 14 ani.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Salonul Internațional de Artă Naivă Oradea se pregătește să-și deschidă porțile
  Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură al Județului Bihor, partener fiind Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La mulți ani, Armata Română!
  Luni, 25 ocombrie e Ziua Armatei Române, iar militarii locali de la Garnizoana Oradea organizează la Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie Oradea o ceremonie militară cu intonarea imnului de stat, slujbă religioasă, alocuţiuni, depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ultimul scărar din Bihor care reface „drumul pâinii”
  „Luați scări !”, „Luați scări!”, „Hai la scări!”. E un strigăt care se aude din ce în ce mai rar pe ulițele din Bihor. Singurul care mai duce scări de lemn făcute chiar de el la vânzare cu căruța e Dumitru Buha din Cresuia.

  BIHON Sport local

  Debut cu dreptul pentru voleibalistele orădene

  România

  Noile restricții care intră de luni în vigoare: Carantină de noapte și certificat verde obligatoriu. Magazinele, deschise până la ora 21. Lista completă
  Începând de luni, 25 octombrie, de la ora 00:00, intră în vigoare noile restricții aprobate de CNSU și decise de Guvern, iar mai apoi publicate în Monitorul Oficial al României. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.