bihon.ro Web analytics

CJ Bihor, acces indirect la banii europeni și în ariile protejate, prin ANANP

De Cristina Ghilea

CJ Bihor, acces indirect la banii europeni și în ariile protejate, prin ANANP

Rezervația Peța și lacul mort
Reactualizat la:
CJ Bihor a adoptat parteneriatul cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, condusă de controversata Adi Croitoru. PNL Bihor, prin președintele Ilie Bolojan, i-a asigurat acesteia continuitatea la conducerea ANANP, după ce a ajuns în funcție anterior, cu susținerea PSD.
Scris de Cristina Ghilea - CJ Bihor a adoptat parteneriatul cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, condusă de controversata Adi Croitoru. PNL Bihor, prin președintele Ilie Bolojan, i-a asigurat acesteia continuitatea la conducerea ANANP, după ce a ajuns în funcție anterior, cu susținerea PSD.
În ședința extraordinară de miercuri a Consiliului Județean Bihor, au fost aprobate trei proiecte de hotărâre privind parteneriate între Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) și Consiliul Județean Bihor. „Scopul parteneriatelor este de a atrage fonduri europene pentru implementarea unor măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 în zonele Lacul Pețea, Valea Iadei și Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului, care sunt în administrarea ANANP. Există portunitatea de a atrage fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) – pe Axa Prioritară 4, care are ca obiectiv protecția mediului prin măsuri de conservare a biodiversității, monitorizarea calității aerului și decontaminare a siturilor poluate istoric”, transmite CJ Bihor, prin comunicat de presă.

Nu sunt eligibile

Consiliile județene și autoritățile locale nu sunt eligibile pentru a accesa fonduri europene pe Axa 4, singura instituție eligibilă fiind Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate.
ANANP și-a asigurat cvasi-monopolul în cheltuirea acestor fonduri încă de prin 2018, când a forțat preluarea în gestiune proprie a custodiei ariilor protejate de la ONG-uri. Nici la preluare și nici acum, ANANP nu a avut și nici nu a dezvoltat în teritoriu structuri proprii suficient de solide, care să gestioneze corespunzător activitățile din ariile protejate sau să se ocupe de pregătirea și implementarea unor proiecte de milioane de euro. În acest context, CJ Bihor pare soluția salvatoare, dar rămâne de văzut cum se vor împăca interesele proprii ale administrației publice, destul de transparente – atracții turistice, drumuri, poduri, campinguri, parcări etc., cu cerința de cheltuire a banilor pentru conservarea biodiversității și asigurarea zonelor de protecție pentru floră și faună în ariile protejate.
În acest context, e important de menționat că șefei ANANP, Adi Croitoru, i s-a imputat de mai multe ori, la nivel național, că este partizana intervențiilor vătămătoare pentru mediu în zone protejate, când sarcina sa ar fi să lupte pentru conservarea acestora. În plus, de mandatul său la ANANP se leagă și câteva proceduri de infringemenet pornite împotriva României, pe chestiuni de arii protejate. Susținută de PSD la conducerea ANANP, Adi Croitoru și-a păstrat funcția și după instalarea liberalilor la guvern. În 2021, propunerea de numire a acesteia la ANANP a venit chiar din partea PNL Bihor, organizație condusă de Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor.

Turism, biodiversitate

„Pentru că vrem să realizăm proiecte de dezvoltare în zona turistică, proiecte care să contribuie la păstrarea biodiversității și a frumuseților locurilor, s-a ajuns la ideea de a încheia aceste protocoale de colaborare pe trei arii protejate din județul Bihor, cu planuri de management aprobate. Vrem ca împreună cu partenerii noștri să rezolvăm problemele existente, de la Munții Codru Moma cu acel aven Câmpeneasa, care este, din plăcate, plin cu deșeuri, la toate amenajările care se fac în peșteri pentru ca ele să devină vizitabile, la locurile de parcare ce lipsesc, la camping-urile care nu corespund”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, în conferința de presă care a precedat ședința extraordinară.
Conform protocoalelor de parteneriat, CJ va elabora cererile de finanțare și studiile pregătitoare necesare (de fezabilitate, de împădurire, de reconstrucție a pajiștilor) pentru ariile naturale protejate. ANANP, liderul de parteneriat, va asigura suportul tehnic și logistic necesar pentru elaborarea cererilor de finanțare și le va depune la Ministerul Fondurilor Europene.
1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. adi says:

  Lacul din 1 Mai , Bolojan acum il oate betona si transforma in parcare ca sa aduca profit

 2. Bihon CSM Oradea

  UPDATE! Victorie: CSM Oradea câștigă cel de-al treilea meci din finala LNBM, în fața U BT Cluj-Napoca
  CSM CSU Oradea a dispus cu 75-71 de U BT Cluj-Napoca, în prima partidă de la Oradea. 

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Două caramboluri într-o zi, în aceeași zonă: Un alt accident cu trei autoturisme, pe DN79. Două persoane, la spital
  Unul dimineață, altul seara. Două accidente în care au fost implicate câte 3 autovehicule s-au produs marți, pe DN79, la intrarea în localitatea bihoreană Leș. 1

  România

  Orban, despre alocații: De la 1 ianuarie vor crește cu 20% plus indexarea cu rata inflației
  De la 1 ianuarie 2022 alocațiile vor crește cu 20% plus indexarea cu rata inflației conform legii, dă asigurări președintele PNL, Ludovic Orban. 1

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Protest pentru dreptul la muncă: Directorul general al SC Băița Bihor s-a blocat în carieră
  Maria Trip, directorul general al SC Băița Bihor protestează împreună cu angajații pentru dreptul la muncă. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cauzele accidentului în urma căruia un camion a luat foc lângă Leș
  Trei autovehicule au fost implicate marți dimineața într-un accident pe DN 79, la intrarea în Leș dinspre Oradea.

  România

  Valeriu Gheorghiţă, mesaj pentru primari: „Să nu se uite la toamnă cum le sunt carantinate localităţile”
  Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), susţine că la toamnă pot să apară noi cazuri de localităţi în carantină din cauza pandemiei dacă populaţia nu se vaccinează în număr mare. 8

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.