Chiar dacă afirmă că a avut neşansa să fie în Opoziţie în Senat vreme de patru ani, liberalul Gavrilă Ghilea, candidat acum pentru Camera Deputaţilor îşi evidenţiază cifrele din Parlament. Ghilea prezintă un clasament al parlamentarilor bihoreni care-l dă pe primul loc, cu un indice al activităţii parlamentare (IAP) de 110,2 puncte, ce ia în considerare iniţiativele legislative demarate sau la care a aderat, declaraţiile politice, luările de cuvânt în plen, întrebările şi interpelările către membrii Guvernului, precum şi moţiunile semnate. Pe locul secund se situează senatorul Florian Bodog (PSD), cu un indice de 108,95 puncte, iar pe poziţia a treia deputatul Florica Cherecheş (PNL), cu 87,2 puncte, toţi candidaţi ce vor avea loc şi în Parlamentul 2016 – 2020. La coada clasamentului se situează deputaţii Ioan Sorin Roman – indice 27,6 (PSD), Gheorghe Bogdan – 18,45 (PSD) şi Ioan Hulea – 12,05 (PMP, fost UNPR, fost PPDD).
Şi aceştia candidaţi pentru un mandat, iar Hulea se remarcă, în clasament, cu zero declaraţii politice şi zero întrebări şi interpelări! Potrivit celor transmise de cabinetul lui Ghilea, datele sunt culese de pe site-urile parlamentare (senat.ro, cdep.ro), iar indicele IAP reprezintă o medie ponderată a principalelor activități parlamentare calculată după cum urmează: inițiative legislative (30%), luări de cuvânt (25%), declarații politice (20%), întrebări și interpelări (15%), moțiuni (10%).
„Când Guvernul tău este la putere, de obicei iniţiativa ta legislativă trece. Dar şansele să treacă sunt foarte mici, dacă eşti în Opoziţie. Am încredere că dacă venim la guvernare, proiectele de legi promovate de grupul PNL vor avea şanse mult mai mari decât în Opoziţie. Am văzut ce s-a întâmplat cu proiectul privind gazele de şist: deşi toată lumea era de acord cu iniţiativa legislativă (de a nu se face explorări petroliere în zonele staţiunilor turistice, precum Băile Felix – n.red.), nimeni nu l-a votat, până la urmă. Doar dl senator Boeriu l-a votat”, declară Ghilea.
Deductibilităţi fiscale în turism
Altfel, candidatul Ghilea se arată preocupat de realizarea unei strategii integrate de turism pentru Bihor şi de rolul pe care liberalii îl pot avea pentru ca Bihorul să devină un pol de atracţie turistică, cu accentul pus pe Oradea, Băile Felix şi 1 Mai, Munţii Apuseni şi Valea Ierului. Ghilea aduce în discuţie crearea cadrului legislativ pentru instituţia numită Colegiul Român de Turism, cu scopul pregătirii managerilor şi angajaţilor în turism. La pachet, liberalii susţin că au în vedere deductibilitate fiscală totală pentru IMM-uri la cheltuielile de promovare din turism, precum participarea la târguri şi expoziţii de gen, interne şi internaţionale.
Ghilea îşi justifică interesul pentru zona turistică, invocând contribuţiile sale, ca vicepreşedinte al CJ Bihor, prefect de Bihor şi apoi senator pentru mai multe investiţii de infrastructură realizate în judeţul nostru, în ultimii ani. Drumul Pietroasa – Padiş, terminalul de pasageri, pista şi eligibilitatea pentru proiectarea şi executarea pistei la Aeroportul Oradea, extinderea Centurii Oradea de la două la patru benzi şi realizarea Podului Densuşianu II, finanţările pentru Cetatea Oradea şi promenada de pe Crişul Repede, demararea construcţiei campusului şcolar şi refacerea DN 19 Oradea – Satu Mare şi DN 79 Oradea – Arad, toate sunt obiective pomenite de Ghilea, care subliniază că „interesele Bihorului au fost bine reprezentate când forţele de dreapta au fost la guvernare”.
Cere dezvoltare în Padiş
Deşi o bună parte din platoul şi zona Padiş este sub incidenţa unei legislaţii ce asigură o zonă de conservare specială, Gavrilă Ghilea şi-ar dori, totuşi, dezvoltarea turismului în zonă, pe model austriac sau elveţian. „Deşi avem o problemă cu zonele protejate iar 5% din România sunt zone protejate, nu văd de ce să fie interzisă dezvoltarea turistică în zona Munţilor Apuseni, în Padiş, care nu este cu nimic mai prejos decât Poiana Braşov. Ar trebui corecţii legislative, care să specifice foarte clar până unde se poate merge. Nu este normal să se interzică acolo dezvoltarea. Aceasta se poate face, dar cu specificaţii foarte clare. Avem exemplul Austriei, Elveţiei. Şi acolo sunt zone protejate, dar dezvoltarea a avut loc. Trebuie să ţinem cont de mediu, nu putem neglija, dar în anumite condiţii trebuie să se permită dezvoltarea”, cere senatorul Ghilea, primvicepreşedinte executiv al PNL Bihor şi candidat pentru un nou mandat de parlamentar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!