bihon.ro Web analytics

Cluster de geotermalism, în fostul Hotel al Tineretului

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:

Cluster de geotermalism, în fostul Hotel al Tineretului

Primăria ar pune sediul asociaţiei în fostul hotel din Ioşia
Reactualizat la:
Executivul local a început de anul trecut formalităţile pentru reabilitarea şi mansardarea clădirii din Ioşia, abandonată de câtiva ani.
Scris de Cristina Ghilea - Executivul local a început de anul trecut formalităţile pentru reabilitarea şi mansardarea clădirii din Ioşia, abandonată de câtiva ani.

Dorit la Cluj de industria de cosmetică medicală, clusterul regional de cercetare în domeniul geotermal ar putea fi dezvoltat, totuşi, la Oradea. Consilierii locali sunt chemaţi, marţi, în şedinţă extraordinară, să voteze „aprobarea participării UAT Municipiul Oradea ca membru fondator la constituirea Asociaţiei „ClusTherm Transylvania”, în care ar urma să fie reprezentanţii ai firmelor, administraţiilor locale şi ai unor organizaţii de suport. Până acum au arătat interes Bihorul, Clujul, Satu Mare şi Bistriţa Năsăud.

Discuţii

Discuţiile despre utilitatea unui centru de cercetare şi inovare în geotermalism au început din toamna anului trecut şi s-au purtat la Cluj-Napoca între firme şi reprezentanţi ai primăriilor interesate. S-a convenit că e utilă constituirea unei asocieri de tip cluster în domeniul geotermal, cu acoperire pe regiunile de Vest şi de Nord-Vest, cu denumirea „ClusTherm Transylvania”.

Între obiectivele clusterului figurează creşterea capacităţii de cercetare, dezvoltare şi inovare prin stimularea cooperării între instituţii şi firme prin asigurarea unui acces mai bun al companiilor la insfrastructura de cercetare.

Mai sunt şi „identificarea şi promovarea iniţiativelor care generează produse şi servicii invoatoare”, „generarea de proiecte de cercetare”, „promovarea, încurajarea şi susţinerea învăţământului dar şi a spiritului antreprenorial”, „sprijinirea transferului de cunoştinţe şi susţinerea activităţii economice a membrilor, prin derularea de achiziţii comune şi prin creşterea intensităţii activităţilor comerciale între membrii asociaţiei şi cu entităţi din afara organizaţiei”, extinderea activităţii la nivel transfrontalier sau promvarea de acţiuni care să reglementeze legal sau să legifereze în acest domeniu. Oradea ar urma să fie membru fondator în asociaţie iar primarul Ilie Bolojan ar fi reprezentantul Oradiei.

Între Cluj şi Oradea

Odată stabilită utilitatea asociaţiei între parteneri, problma sediului este, acum, de actualitate. Clujul şi Oradea îşi dispută rezidenţa organizaţiei, fiecare cu argumentele sale. Clujul are ca atuu brandul Farmec, cu experinenţă incontestabilă în cercetarea, dezvoltarea şi comercializarea de cosmetice. În plus, este şi cea mai probabilă locaţie pentru entităţi care vor dirija bani europeni spre teritoriu.

Ceea ce îi lipseşte, însă, este exact ceea ce Oradea are din belşug – resursa geotermală. „Ar fi logic şi normal ca sediul să fie la Oradea din mai multe motive. Avem resursa geotermală, avem în apropiere Băile Felix care e cea mai cunoscută staţiune din ţară, care foloseşte apa geotermală. La Universitatea Oradea este un centru de geotermalism cu experienţă şi colaborări cu ţările europene care exploatează cel mai eficient apa geotermală”, spune Marius Moş, şeful Direcţiei Managementul Proiectelor cu Finanţare Internaţională din Primărie.

Viitorul cluster ar urma să ofere servicii care, până în prezent, nu sunt disponibile în ţară. „În România mai există laboratoare de analiză a apei geotermale, dar niciunul nu oferă certificate de atestare recunoscute internaţional. Vom amenaja şi noi laboratoare de cercetare dar vom urmări să obţinem atestările pentru a putea emite certificatele acestea”, spune viceprimarul Mircea Mălan.

Conform acestuia, interesul pentru acest cluster este mare, cel puţin la nivelul Bihorului, săptămâna trecută au participat la discuţii toate primăriile care deţin, pe teritoriul lor, apă geotermală, de la Ştei, Beiuş sau Aleşd, la Nojorid, Tinca sau Giriş.

Hotelul Tineretului

Clusterul regional de geotermalism ar urma să funcţioneze, în Oradea, în spaţiul fostului Hotel al Tineretului, din Ioşia, împărţind spaţiul cu un centru metropolitan de geotermalism, pe care ar urma să îl dezvolte Zona Metropolitană Oradea.

La finalul anului trecut, Primăria a început demersurile pentru refuncţionalizarea clădirii din Ioşia şi extinderea, prin mansardare.

Membrii fondatori

Mediul de afaceri:
Perla 1 Mai – Alin Bogdan SRL
Aqua President SRL
Casa de Consultanţă Ţucra SRL
Dacidava Exim SRL
Farmec SA
Hygia Consult SRL
Nova Oaş SRL
Puturoasa SPA Center SRL (Băile Puturoasa)
Salina Turda SRL
Simfonia Aromelor SRL
Solarex SRL
Turism Felix SA

Entităţi de Învăţământ

Universitatea din Oradea
Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca
INCDTIM Cluj Napoca – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare
USAMV Cluj Napoca – Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca

Instituţii publice:

Primăria Carei (SM)
Primăria Oradea (BH)
Primăria Salonta (BH)
Primăria Turda (BH)
Primăria Beclean (BN)
Primăria Livada (SM)
Primăria Negreşi – Oaş (SM)
Primăria Sângeorz Băi (BN)
Primăria Tăşnad (SM)
Primăria Sânmartin (BH)
Primăria Tămăşeu (BH)
Primăria comunei Vama (SM)

Entităţi de suport:

GAL Ţinutul Haiducilor (BN)
ZMO Zona Metropolitană Oradea

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Daebo says:

  Sa fie la Oradea, ne-am saturat ca toate sa fie mutate la Cluj. Oradea trebuie si este neapărat necesar să devină centru regional, separat de Cluj.

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Autoturism scufundat în Crișul Repede, lângă Sântandrei
  Un autoturism Volkswagen Passat s-a scufundat în Crișul Repede, în zona localității Sântandrei.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Turul Bihorului se mută în luna iulie
  Organizatorii Turului Bihorului și al Turului Sibiului colaborează pentru progresul ciclismului românesc.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Activitatea Tribunalului Bihor, paralizată de grevă
  Tribunalul Bihor își va suspenda activitatea pe o perioadă nedeterminată, începând cu luni 27 ianuarie 2020. 3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un bărbat a murit în urma unui accident produs între un autoturism și o căruță
  Un accident rutier petrecut pe DJ 191A, lângă Ciutelec, a fost semnalat joi, la ora 18:45, prin intermediul 112.

  BIHON Sport local

  Luceafărul s-a reunit! „Ne așteaptă o muncă grea”
  Lotul Luceafărului Oradea s-a reunit la baza proprie joi după amiază sub comanda noului staff tehnic.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Preparate românești, prezentate într-un Târg gastronomic dedicat Micii Uniri
  La Liceu Greco-Catolic "Iuliu Maniu" din Oradea au avut loc, joi la amiază, mai multe evenimente dedicate zilei de 24 ianuarie, atunci când marcăm Unirea Principatelor Române.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.