bihon.ro Web analytics

Cluster de geotermalism, în fostul Hotel al Tineretului

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:

Cluster de geotermalism, în fostul Hotel al Tineretului

Primăria ar pune sediul asociaţiei în fostul hotel din Ioşia
Reactualizat la:
Executivul local a început de anul trecut formalităţile pentru reabilitarea şi mansardarea clădirii din Ioşia, abandonată de câtiva ani.
Scris de Cristina Ghilea - Executivul local a început de anul trecut formalităţile pentru reabilitarea şi mansardarea clădirii din Ioşia, abandonată de câtiva ani.

Dorit la Cluj de industria de cosmetică medicală, clusterul regional de cercetare în domeniul geotermal ar putea fi dezvoltat, totuşi, la Oradea. Consilierii locali sunt chemaţi, marţi, în şedinţă extraordinară, să voteze „aprobarea participării UAT Municipiul Oradea ca membru fondator la constituirea Asociaţiei „ClusTherm Transylvania”, în care ar urma să fie reprezentanţii ai firmelor, administraţiilor locale şi ai unor organizaţii de suport. Până acum au arătat interes Bihorul, Clujul, Satu Mare şi Bistriţa Năsăud.

Discuţii

Discuţiile despre utilitatea unui centru de cercetare şi inovare în geotermalism au început din toamna anului trecut şi s-au purtat la Cluj-Napoca între firme şi reprezentanţi ai primăriilor interesate. S-a convenit că e utilă constituirea unei asocieri de tip cluster în domeniul geotermal, cu acoperire pe regiunile de Vest şi de Nord-Vest, cu denumirea „ClusTherm Transylvania”.

Între obiectivele clusterului figurează creşterea capacităţii de cercetare, dezvoltare şi inovare prin stimularea cooperării între instituţii şi firme prin asigurarea unui acces mai bun al companiilor la insfrastructura de cercetare.

Mai sunt şi „identificarea şi promovarea iniţiativelor care generează produse şi servicii invoatoare”, „generarea de proiecte de cercetare”, „promovarea, încurajarea şi susţinerea învăţământului dar şi a spiritului antreprenorial”, „sprijinirea transferului de cunoştinţe şi susţinerea activităţii economice a membrilor, prin derularea de achiziţii comune şi prin creşterea intensităţii activităţilor comerciale între membrii asociaţiei şi cu entităţi din afara organizaţiei”, extinderea activităţii la nivel transfrontalier sau promvarea de acţiuni care să reglementeze legal sau să legifereze în acest domeniu. Oradea ar urma să fie membru fondator în asociaţie iar primarul Ilie Bolojan ar fi reprezentantul Oradiei.

Între Cluj şi Oradea

Odată stabilită utilitatea asociaţiei între parteneri, problma sediului este, acum, de actualitate. Clujul şi Oradea îşi dispută rezidenţa organizaţiei, fiecare cu argumentele sale. Clujul are ca atuu brandul Farmec, cu experinenţă incontestabilă în cercetarea, dezvoltarea şi comercializarea de cosmetice. În plus, este şi cea mai probabilă locaţie pentru entităţi care vor dirija bani europeni spre teritoriu.

Ceea ce îi lipseşte, însă, este exact ceea ce Oradea are din belşug – resursa geotermală. „Ar fi logic şi normal ca sediul să fie la Oradea din mai multe motive. Avem resursa geotermală, avem în apropiere Băile Felix care e cea mai cunoscută staţiune din ţară, care foloseşte apa geotermală. La Universitatea Oradea este un centru de geotermalism cu experienţă şi colaborări cu ţările europene care exploatează cel mai eficient apa geotermală”, spune Marius Moş, şeful Direcţiei Managementul Proiectelor cu Finanţare Internaţională din Primărie.

Viitorul cluster ar urma să ofere servicii care, până în prezent, nu sunt disponibile în ţară. „În România mai există laboratoare de analiză a apei geotermale, dar niciunul nu oferă certificate de atestare recunoscute internaţional. Vom amenaja şi noi laboratoare de cercetare dar vom urmări să obţinem atestările pentru a putea emite certificatele acestea”, spune viceprimarul Mircea Mălan.

Conform acestuia, interesul pentru acest cluster este mare, cel puţin la nivelul Bihorului, săptămâna trecută au participat la discuţii toate primăriile care deţin, pe teritoriul lor, apă geotermală, de la Ştei, Beiuş sau Aleşd, la Nojorid, Tinca sau Giriş.

Hotelul Tineretului

Clusterul regional de geotermalism ar urma să funcţioneze, în Oradea, în spaţiul fostului Hotel al Tineretului, din Ioşia, împărţind spaţiul cu un centru metropolitan de geotermalism, pe care ar urma să îl dezvolte Zona Metropolitană Oradea.

La finalul anului trecut, Primăria a început demersurile pentru refuncţionalizarea clădirii din Ioşia şi extinderea, prin mansardare.

Membrii fondatori

Mediul de afaceri:
Perla 1 Mai – Alin Bogdan SRL
Aqua President SRL
Casa de Consultanţă Ţucra SRL
Dacidava Exim SRL
Farmec SA
Hygia Consult SRL
Nova Oaş SRL
Puturoasa SPA Center SRL (Băile Puturoasa)
Salina Turda SRL
Simfonia Aromelor SRL
Solarex SRL
Turism Felix SA

Entităţi de Învăţământ

Universitatea din Oradea
Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca
INCDTIM Cluj Napoca – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare
USAMV Cluj Napoca – Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca

Instituţii publice:

Primăria Carei (SM)
Primăria Oradea (BH)
Primăria Salonta (BH)
Primăria Turda (BH)
Primăria Beclean (BN)
Primăria Livada (SM)
Primăria Negreşi – Oaş (SM)
Primăria Sângeorz Băi (BN)
Primăria Tăşnad (SM)
Primăria Sânmartin (BH)
Primăria Tămăşeu (BH)
Primăria comunei Vama (SM)

Entităţi de suport:

GAL Ţinutul Haiducilor (BN)
ZMO Zona Metropolitană Oradea

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Daebo says:

  Sa fie la Oradea, ne-am saturat ca toate sa fie mutate la Cluj. Oradea trebuie si este neapărat necesar să devină centru regional, separat de Cluj.

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Weekend negru în Bihor: Nouă pacienți decedați de la coronavirus, în acest sfârșit de săptămână
  De joi până vineri, numărul persoanelor internate la Spitalul Curteanu a crescut cu opt, față de ziua precedentă. Creșterea figurează doar la secțiile medicale din Curteanu, unde sunt internați suspecți cu simptome de Covid sau / și dar și persoane confirmate.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ziua Armatei - momente solemne la statuia Ostașului Român (VIDEO | FOTO)
  Duminică la prânz, pe o vreme în ton cu vremurile, în Parcul 1 Decembrie a avut loc ceremonia militară prilejuită de Ziua Armatei Române, patronată de prefectul Dumitru Țiplea. 1

  BIHON Sport local

  Prima victorie pe noul Stadion „Francisc Neuman” cu un bihorean în prim-plan. „E ceva special pentru mine”
  Dacă nu e Hora, e Denis Rusu la datorie! Cei doi bihoreni s-au specializat în goluri decisive pentru UTA, șapte din cele 11 puncte agonisite de arădeni fiind obținute cu golurile foștilor juniori ai LPS Bihorul Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Restrictii impuse de autoritățile maghiare pentru automarfare pe teritoriul Ungariei
  Ca urmare a restricțiilor impuse de autoritățile maghiare cu privire la circulația vehiculelor de transport marfă pe teritoriul Ungariei, în data de 23.10.2020, care a fost declarată zi de sărbătoare naţională în ţara vecină, în cursul zilei de ieri s-a constatat o creştere a numărului de automarfare care s-a prezentat în punctele de trecere a frontierei pe sensul de ieşire din ţară la graniţa comună.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  RECORD DUBLU: 151 de cazuri noi de coronavirus, în Bihor. Aproape 4.000 de cazuri noi, în România și un nou record la ATI
  Potrivit ultimului bilanț oficial, transmis de către autoritățile centrale, județul Bihor a depășit, duminică, un nou record al infectărilor de coronavirus, raportate în ultimele 24 de ore.

  România

  Scene ȘOCANTE în Timiș: Un bărbat întors de la o partidă de vânătoare a împușcat câinele unei vecine
  Scene șocante petrecute sâmbătă, 24 octombrie, în localitatea timișeană Tomnatic. Un bărbat care se întorcea de la o partidă de vânătoare a împușcat cu arma câinele unei vecine. Poliția s-a deplasat la fața locului și a întocmit dosar penal pentru infracțiunile de uz de armă fără drept și rănirea sau schingiuirea animalelor.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.