bihon.ro Web analytics

CMUAT și Comisia Zonală de Monumente nu pot ajunge la o înțelegere în privința clădirii multifuncționale din Parcul Traian

De Georgiana Anghel

CMUAT și Comisia Zonală de Monumente nu pot ajunge la o înțelegere în privința clădirii multifuncționale din Parcul Traian

Până acum, cele două comisii nu au reușit să ajungă la un numitor comun, în privința arhitecturii imobilului de pe terenul fostului sediu al Partidului Democrat Liberal.
Scris de Georgiana Anghel - Până acum, cele două comisii nu au reușit să ajungă la un numitor comun, în privința arhitecturii imobilului de pe terenul fostului sediu al Partidului Democrat Liberal.

Comisia Municipală de Urbanism și Amenajare a Teritoriului și Comisia Zonală de Monumente au dezbătut pe marginea arhitecturii centrului multifuncțional, pe care Primăria Oradea dorește să îl construiască în Parcul Traian. Primăria Oradea a prezentat mai multe variante ale acestui proiect, atât în CMUAT cât și la Comisia Zonală de Monumente, însă cele două comisii nu au dat încă un aviz favorabil. “Din acest motiv, s-a decis organizarea unei întâlniri online între cele două comisii. Astfel, membrii acestora au avut posibilitatea să își exprime punctele de vedere, exprimându-și disponibilitatea în sensul identificării celor mai bune soluții pentru viitoarea clădire”, se arată într-un comunicat al Primăriei Oradea.

Primăria dorește un proiect valoros

Municipalitatea dorește o clădire cu o arhitectură deosebită, dar care în același timp să nu eclipseze clădirile monument din vecinătate. La ședința de joi au participat și proiectanții lucrării, care s-au angajat să lucreze la noi variante, care să corespundă recomandărilor membrilor celor două comisii. „Doresc să mulțumesc specialiștilor din cadrul Comisiei Zonale de Monumente, care au răspuns prompt invitației noastre și celor din cadrul CMUAT pentru dezbaterea profesională, constructivă, care a avut loc vizavi de acest proiect de o importanță majoră pentru zona centrală, având în vedere amplasamentul extrem de prețios. Realizarea acestui proiect este o provocare, având în vedere încadrarea în contextul clădirilor istorice, deci e nevoie de o abordare serioasă. Uneori limbajul arhitectural poate fi subiectiv, de aceea e nevoie de o intervenție modernă care să aducă plus și valoare acestei zone”, a declarat viceprimarul Oradei, Arina Moș.
Clădirea multifuncțională, cu birouri și spații comerciale, va fi situată în Parcul Traian, la nr. 14, între Banca Națională a României – sucursala Bihor și Baroul Bihor, pe terenul fostului sediu al PDL Bihor.

Proiect demarat în 2018

Primăria Oradea și-a exprimat interesul pentru a construi imobilul din Parcul Traian încă din anul 2018, când a demarat o serie de proiecte de regenerare urbană, prin reconfigurarea unor zone aflate în paragină, fie prin demolarea unor clădiri dezafectate, fie prin preluarea unor terenuri și regândirea întregului spațiu. În cadrul acestui program de regenerare urbană urma să aibă loc și reconfigurarea zonei de pe strada Parcul Traian nr. 14.

În parteneriat

“În acest sens, Municipiul Oradea a aprobat prin HCL nr. 485 / 2019 Planul Urbanistic de Detaliu, iar prin HCL nr. 486 / 2019 contractul de parteneriat cu firma S.C. La Casa S.R.L. Oradea, în vederea edificării unei construcții noi pe terenul deținut în cote-părți pe strada Parcul Traian nr. 14. Viitoarea clădire dintre Baroul de avocați și Palatul Justiției va avea funcțiuni multiple, preponderent spații de birouri, dar și comerciale”, se arăta într-un comunicat al Primăriei Oradea, la momentul lansării acestui proiect.

Birouri și spații comerciale

“Într-o primă etapă se va realiza clădirea multifuncțională în regim de înălțime P+3E+M, aferentă imobilului situat pe str. Parcul Traian nr. 14. Astfel, în perioada următoare urmează să se elaboreze documentația de proiectare la faza studiu de fezabilitate pentru prima clădire, situată înspre Baroul de avocați. Întocmirea proiectului tehnic de execuție intră în atribuțiile S.C. La Casa S.R.L. Oradea. Lucrările la nivel de construcție „în roşu” se vor executa în urma organizării procedurilor de achiziție, prin contribuția la cheltuieli în temeiul cotelor de proprietate ale celor doi coproprietari: 39,50% Municipiul Oradea, respectiv 60,50% S.C. La Casa S.R.L. Ulterior se vor realiza și clădirile aferente imobilelor situate pe str. Parcul Traian nr. 12 și str. Fr. Schubert nr. 1-3″, a mai anunțat municipalitatea în urmă cu doi ani. Primăria Oradea a demarat acest proiect cu scopul de a deveni un model de bună practică pentru supraînălțarea și alinierea imobilelor din zona centrală a municipiului.

Comisiile nu și-au dat încă avizul pentru clădirea de birouri din Parcul Traian. FOTO: PMO

25 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. adi says:

  Chiar nu exista arhitecti in orasul asta, sau pixul lui Bolojan dicteaza ce se face, si nu au libertate ? Mai bine puneti un bloc PB din prefabricate ca e mai ieftin asa.

  • Anton says:

   Chiar nu exista. Toti ratatii au ramas in tara si se vede ce au proiectat in centrul orasului.

  • Mari says:

   idiotule zilnic vii cu aceeasi placa, dispari naibii ca esti inervant impreuna cu ceilalti cacanari care tot timpul stiti sa criticati suvbiectiv si cu rautate de neciopliti.

 2. drop says:

  Bolojan trebuie sa se ocupe de cei din CMUAT, ori desfiintati ori pusi alti oameni pe post, deja e scandalos ca dupa blocarea proiectului din parcul 1 Decembrie sa blocheze si acest proiect

 3. florin says:

  Cum de in toate orasele mari din tara apar cladiri superbe, sau sali polivalente si stadioane superbe, aici in Oradea nu sunt in stare sa faca nimic frumos si spectaculos, demn de urmat arhitectura spectaculoasa din istorie. Sa fie adevarat oare ca doar costul conteaza si nimic altceva?

 4. Voxx says:

  Foarte bine ar strica, aspectul zonei o clădire de beton.

 5. Arhitectat, dupã o idee de plabolo picasoo says:

  Modificaţi faţada, puneţi stucaturi, fresce reuşite de constructori în cãlduri, chipuri luminoase cu mult apropo toate acestea drept la art nouveau, luaţi-i semnatura, lunã chip şi -o sta, iatã o clãdire omagiu va da dintr-un stil anost, intr-un stil de stea, cu primarul nost’, nu e aşa ceva, unicat transformat într-un simbol arhitectat.

 6. Iahim says:

  Proiectul arata de parcã ar fi fãcut de subalternii lui Albert Speer!!!

 7. knot says:

  concurs de idei. acolo apar si arhitecti talentati, degeaba stoarceti idei din aceleasi minti obosite.

 8. Ion Mincu ar plange says:

  Nu acest Tivadar a proiectat si Dealul Ciuperca ?
  Astfel de volumetrie cred ca ar primi nota 4 la Mincu si nu e de mirarea ca proiectul pica la Comisia Zonală de Monumente.

 9. bcd says:

  Mai exista o “nuca” la inceputul strazii Aurel Lazar langa muzeul cu acelasi nume..,de ce sa nu mai fie una?

 10. Traian says:

  Aceasta propunere este incomensurabil mai potrivita pentru aceasta locatie! O cladire conceputa cu mult bun simt si respect fata de cladirile istorice invecinate, care nu vrea sa iasa in evidenta si sa le concureze pe acestea. Din pacate, ceva linistit si cuminte, ceva modest si lipsit de orice agresivitate in modul de ocupare a spatiului sau ornamentatie, nu va reusi sa obtina aprobarile de care are nevoie, asa ca va trebui sa ne obisnuim cu o cladire care sa stea in fata.

 11. deacumcontrolez says:

  da’ de ce nu propuneti voi o cladire si ceva arhitectura daca tot aveti de comentat?
  ah da… sunteti prea prosti
  ori veniti cu ceva concret ori taceti din gura

  • Adi says:

   Parerea noastra nu conteaza deci nu are rost, doi la mana platim cele mai mare taxe si ne laudam cu cel bun primar. Deci avem asteptari de la ei

 12. Ştiri sportive

  Oficial! Leo Messi pleacă de la FC Barcelona, deși ambele părți ajunseseră la un acord
  Clubul FC Barcelona a anunțat oficial, joi seara, că starul Lionel Messi nu va continua să evolueze la echipa catalană, în ciuda faptului că cele două părți ajunseseră la o înțelegere. Clubul informează că necontinuarea colaborării are cauze financiare și structurale.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cauzele accidentului frontal de pe Piatra Craiului, dintre un Jeep și un TIR
  Polițiștii rutieri bihoreni au stabilit circumstanțele în care s-a produs accidentul frontal de pe Piatra Craiului, în urma căruia două adolescente au rămas încarcerate. 3

  România

  Franța trece pe lista roșie a țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Lista completă, actualizată
  Comitetul Național pentru Situații de Urgență a modificat joi lista țărilor și teritoriilor de risc epidemiologic ridicat. În zona roșie a intrat din această săptămână și Franța. 3

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa în Băile 1 Mai, Haieu, Rontău și Betfia

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe furnizarea apei pentru 3 străzi din Decebal

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Accident pe Piatra Craiului: Impact între un TIR și un autoturism. Două adolescente au fost rănite!
  Două adolescente au rămas încarcerate în urma unui accident produs joi după-masă, pe DN1, în zona Piatra Craiului. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste un milion de metri cubi de lemn pe picior, în licitație printr-o platformă online
  Licitaţiile pentru valorificarea masei lemnoase, pe picior sau lemn fasonat, vor fi organizate, din august, doar printr-o platformă online.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ansamblul folcloric Crișana a fost desființat de CJ Bihor
  Consilierii județeni de la UDMR și PSD nu au votat reînființarea ansamblului, sub o altă denumire, în subordinea Centrul de Cultură al județului Bihor 11

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.