bihon.ro Web analytics

Cod roșu în Bihor: 7 persoane salvate și peste 30 de misiuni. Sute de gospodării inundate

De Bihon.ro
Reactualizat la:

Cod roșu în Bihor: 7 persoane salvate și peste 30 de misiuni. Sute de gospodării inundate

Reactualizat la:
În cursul serii de luni a fost emisă o avertizare meteorologică de tip cod roșu, urmată de un cod roșu de inundații.
Scris de Bihon.ro - În cursul serii de luni a fost emisă o avertizare meteorologică de tip cod roșu, urmată de un cod roșu de inundații.

Bărbat găsit decedat într-un pârâu din Săliște de Vașcău

Update! Pompierii bihoreni au salvat șapte persoane și au efectuat peste 30 de misiuni de evacuare a apei, în câteva ore.

Potrivit maiorului ISU Crișana, Camelia Roșca, în intervalul 22 iunie, ora 19.00 – 23 iunie, ora 03.00, un efectiv de 160 de pompieri militari a acționat cu șase autospeciale de intervenție cu capacitate de evacuare a apei, trei autospeciale de primă intervenție și comandă, șase autocamioane de intervenție,șapte motopompe si cinci bărci, pentru salvarea a șapte persoane și evacuarea apei acumulate în gospodării situate în 13 localități.

Ca urmare a avertizării meteorologice COD ROȘU, emisă de Administrația Națională de Meteorologie pentru localitățile: Popești, Sânmartin, Tileagd, Tinca, Dobrești, Oșorhei, Brusturi, Tăuteu, Ceica, Aștileu, Holod, Ineu, Derna, Sârbi, Cociuba Mare, Abram, Hidișelu de Sus, Lugașu de Jos, Țețchea, Lăzăreni, Drăgești, Copăcel, Vârciorog, Răbăgani, Husasău de Tinca, Căpâlna, Săcădat, Sâmbăta și Spinuș și a avertizării hidrologice COD ROȘU, ce a vizat râurile Crișul Negru și Pietros, în zona de competență a Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor au fost înregistrate efecte negative care au impus intervenția structurilor operative din cadrul unității, sub conducerea inspectorului șef al Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana”, colonel Caba Sorin Mihai, a instituțiilor cu funcții de sprijin și Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență, sub coordonarea prefectului Dumitru Țiplea.

În vederea avertizării oportune a populației din zonele afectate, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” a transmis două mesaje de înștiințare prin aplicația informatică RO – ALERT.

În cadrul punctului de comandă al inspectoratului au fost monitorizate un număr de aproximativ 100 apeluri care au vizat situații de urgență generate de fenomenele hidrometeorologice periculoase, personalul din dispecerat asigurând gestionarea acestora.

Pentru gestionarea optimă a situațiilor de urgență produse pe timpul manifestării fenomenelor avertizate, la nivelul județului a fost activată grupa operativă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” Bihor (ISU BH), au fost trimise mesajele de avertizare către unitățile administrativ-teritoriale aflate sub incidența CODULUI ROȘU, în vederea instituirii permanenței la primării și s-a dispus creșterea capacității operaționale la nivelul Detașamentului de Pompieri Marghita, Gărzii de Intervenție Sălard, Stației de Pompieri Ștei și Stației de Pompieri Săcueni.

Echipajele de pompieri militari din cadrul Detașamentului Marghita au acționat cu bărcile din dotare, pentru salvarea a șapte persoane (șase adulți și a unui minor):

– în Cuzap, au fost evacuate trei persoane: o femeie cu probleme medicale grave, care a fost asistată de echipajul de pompieri și transportată ulterior la Voivozi, unde a fost preluată de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ), respectiv un copil și bunica acestuia, care, după evacuare au fost transportați într-o zonă de siguranță;

– în Voivozi, au fost evacuate 3 persoane, din care o femeie cu probleme medicale, care a fost predată ulterior unui echipaj al SAJ, o altă femeie, imobilizată la pat, care a fost predată unui aparținător și o femeie peste care a căzut un perete, aceasta din urmă, fiind asistată de echipajul de pompieri militari paramedici și predată după evacuare, unui echipaj medical;

– în Budoi, pompierii au evacuat din podul locuinței, o femeie, transportând-o ulterior într-o zonă sigură (la vecini).

Pompierii militari din cadrul Detașamentului Marghita, Gărzii de Intervenție Sălard, Stației de Pompieri Ștei, Secției de Pompieri Beiuș, Stației de Pompieri Aleșd, respectiv ai Detașamentului 1 de Pompieri Oradea au evacuat apa acumulată în urma ploilor abundente, din 8 curți, 23 de subsoluri și 2 locuințe situate în 13 localități: Budoi, Vărzarii de Sus, Voivozi, Săliște de Vașcău, Vașcău, ,Cărpinet, Beiuș, Leheceni, Peștiș, Aleșd, Cuieșd, Marghita, Cuzap.

Bărbat găsit decedat într-un pârâu din Săliște de Vașcău

În cursul dimineții zilei de marți, 23 iunie a.c., echipajele Detașamentului de Pompieri Marghita, Gărzii Sălard și Stației Săcueni au reluat acțiunile de evacuare a apei din gospodării situate în localitățile Cuzap și Voivozi.


În urma manifestării fenomenelor meteorologice periculoase avertizate prin CODUL ROȘU, emis de Administraţia Naţională de Meteorologie, valabil în data de 22 iunie, în intervalul orar 20.45 -21.40, pentru județul Bihor ( localitățile: Popești, Sânmartin, Tileagd, Tinca, Dobrești, Oșorhei, Brusturi, Tăuteu, Ceica, Aștileu, Holod, Ineu, Derna, Sârbi, Cociuba Mare, Abram, Hidișelu de Sus, Lugașu de Jos, Țețchea, Lăzăreni, Drăgești, Copăcel, Vârciorog, Răbăgani, Husasău de Tinca, Căpâlna, Săcădat, Sâmbăta și Spinuș), pompierii militari bihoreni au fost solicitați să intervină pentru evacuarea apei din gospodării situate în mai multe localități din județ.

Potrivit informațiilor Bihon.ro, inundații masive au avut loc și în localitățile Cuzap și Săliște de Vașcău.

Cod roșu și de inundații

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se vor produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele hidrografice: Crișul Negru – bazin amonte confluență cu râul Crișul Pietros, județul Bihor.

Detașamentele din Marghita și Săcuieni ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana”, sub coordonarea prefectului Dumitru Țiplea, intervin la această oră în localitățile

„160 de pompieri din cadrul ISU Crișana acționează în contextul alertei de Cod Roșu pentru înlăturarea efectelor ploilor torențiale și ale viiturilor, în 8 localități din Bihor. Au fost salvate 4 persoane până în acest moment”, informa Prefectura Bihor la miezul nopții.

În vederea avertizării oportune a populației din zonele afectate, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” a transmis mesaj de înștiințare prin aplicația informatică RO – ALERT.

Între orele 20.00 – 22.00, în dispeceratul inspectoratului au fost primite peste 20 de apeluri prin 112, care sesizau producerea unor situații de urgență generate de ploile abundente.

Pentru optimizarea gestionării situațiilor de urgență, a fost crescută capacitatea operațională la nivelul Detașamentului de Pompieri Marghita, Gărzii de Intervenție Sălard și Stației de Pompieri Ștei, fiind totodată operaționalizată grupa operativă a inspectoratului.

Echipajele de pompieri din cadrul subunităților menționate și cele ale Secției de Pompieri Beiuș, respectiv ale Detașamentului 1 de Pompieri Oradea au fost mobilizate pentru înlăturarea efectelor ploilor torențiale și ale viiturilor, în localitățile Budoi, Vărzarii de Sus, Popești, Voivozi, Săliște de Vașcău, Vașcău, Criștioru de Jos, Sacalasău, Brusturi și Pădurea Neagră.

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. C. Manciu says:

  Asta înseamnă să tai copaci în neștire,, iar cei plantați cu 1000 de lei/buc. să se uște din lipsa profesioniștilor din domeniu, curat parol

  • Anonimul says:

   Da asa este, se taie copacii in nestire, insa nu numai aceasta este cauza, este si schimbarea climei, adevarat ajutata de mana omului. Mai este si o alta teorie, cea a razboiului meteorologic, care mi se pare din ce in ce mai plauzibila.

 2. UDMRPSD says:

  Da cum ba , ca bolo nu ii sef la judet. Cum dracu s-a intamplat intr-un judet condus de altcineva in afara de Bolo?

 3. România

  ANCOM: Ce trebuie să știe utilizatorii care doresc încetarea unui contract de telefonie
  ANCOM precizează condițiile în care utilizatorii pot cere încetarea unui contract de telefonie și ce anume să verifice când doresc încetarea contractului.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -B. 09.12.2021- 10.12.2021 - PL Oradea - anuntate cu 2 zile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 400 de șoferi amendați în weekend: 38 au rămas fără permis de conducere
  Polițiștii bihoreni au acordat 439 de sancțiuni în perioada 3-5 decembrie.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Reabilitarea Școlii Gimnaziale Dacia, finalizată
  Primăria a recepționat lucrările derulate în ultima perioadă la unitatea de învățământ, în contul unui proiect cu finanțare europeană. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Târgul de Crăciun de la Sibiu, Cluj-Napoca sau Oradea? Care este cel mai frumos?
  După un an de pauză provocată de restricțiile Covid-19, Târgurile de Crăciun au revenit în marile orașe ale României. 10

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Arestați după ce au spart o casă din Oradea și au furat picturi și bani
  Doi bărbați, de 42 și 44 de ani, ambii din comuna Sărmășag, județul Sălaj, au fost arestați pentru infracțiunea de furt calificat.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.