bihon.ro Web analytics

Colaborarea în cercetarea materialului numismatic

De Camelia Buşu
Reactualizat la:

Colaborarea în cercetarea materialului numismatic

Reactualizat la:
Muzeul Țării Crișurilor are în derulare un parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
Scris de Camelia Buşu - Muzeul Țării Crișurilor are în derulare un parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Numismatica este una din științele care ajută la o mai bună înțelegere a epocilor istorice, mai ales a Antichității și Evului Mediu. Muzeul Țării Crișurilor deține o colecție relevantă de numismatică, valorificată prin expoziții și articole publicate în reviste de specialitate și presă, așa încât publicul larg să descopere și să înțeleagă valoarea pieselor și istoriile pe care le transmit.

Pentru o mai bună exactitate a cercetărilor, Muzeul Țării Crișurilor are în derulare o colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca pentru studierea metalografică, cu aparatură de specialitate, a obiectelor deținute. Această colaborare este activă de mai mulți ani, cu rezultate relevante. În acest sens, muzeul pune la dispoziție materialul numismatic, care urmează să fie investigat prin mijloace tehnice, precum și informația științifică legată de respectivele piese.

Investigațiile asupra compoziției obiectelor din metal este făcută de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca prin Laboratorul de Arheometrie – o structură de cercetare dedicată studiilor interdisciplinare inginerie-istorie. Măsurătorile sunt de natură electrică, investigațiile de material pe artefacte istorice, atât de suprafață, cât și de profunzime, fiind menite să determine compoziția acestora. Ele nu afectează structura și integritatea obiectelor. De pildă, stabilirea exactă a alcătuirii unei monede poate diferenția originalul de un fals și ne arată care era nivelul cunoștințelor privind prelucrarea metalelor.

Rezultatele obținute în urma conlucrării între cele două instituţii urmează să fie valorificate prin prezentări în cadrul unor sesiuni de comunicări științifice, cât și prin articole în volume de specialitate, așa încât publicul să aibă acces la acestea.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -B. 08.12.2021- 09.12.2021 - PL Marghita - anuntate cu 2 zile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  52 de școli și grădinițe din Bihor, în online
  Un număr de 52 de unități de învățământ preuniversitar din județul Bihor vor fi nevoite să rămână în online, deoarece funcționează în localități în care rata de infectare este peste trei la mie, iar rata de vaccinare a personalului este sub 60%.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Comunicat de presă
  ANUNŢ DE FINALIZARE A PROIECTULUI ,,Extinderea capacităţii şi eficientizarea activităţii de producţie la Remoni Service Exim SRL prin crearea unei unităţi noi’.

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Sport local

  Ultima etapă din 2021 în Liga 3: CAO și Lotus Băile Felix joacă în deplasare
  Etapa a 15-a din eșalonul trei încheie sâmbătă sezonul de toamnă-iarnă. În Seria 10 singura echipă bihoreană care evoluează pe teren propriu este Luceafărul Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Comunicat de presă
  ANUNŢ DE FINALIZARE A PROIECTULUI ,,Extinderea capacităţii şi eficientizarea activităţii de producţie la Remoni Service Exim SRL prin crearea unei unităţi noi’.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Sâmbătă, o nouă acțiune de colectare a DEEE
  Municipalitatea orădeană va organiza sâmbătă, 04 decembrie, o nouă acțiune de colectare a deșeurilor de echipamente electrice şi electronice.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.