bihon.ro Web analytics

Colegiul Național „Iosif Vulcan”, la 238 de ani de existență

De Crina Dobocan

Colegiul Național „Iosif Vulcan”, la 238 de ani de existență

Elevii și profesorii colegiului aniversează 238 de ani de învățământ pegagogic în Oradea.
Scris de Crina Dobocan - Elevii și profesorii colegiului aniversează 238 de ani de învățământ pegagogic în Oradea.

Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea a îmbrăcat haine de sărbătoare. În perioada 25 mai – 2 iunie, elevii și dascălii instituției marchează, printr-o serie de manifestări, 238 de ani de învățământ pedagogic la Oradea.

În acest interval de timp sunt incluse activități variate, la care participă numeroși elevi ai colegiului.

Evenimentele au debutat ieri, cu un consiliu profesoral festiv. Cu acest prilej, directoarea instituției, prof. Simona Martin, a prezentat istoria unității de învățământ, precum și evoluția sa în timp. Mesajul directoarei a fost urmat de prezentarea unor bune practici în activitatea didactică din acest an școlar, precum și a activității europene a colegiului. În încheiere, elevii claselor a IX–a A și a V–a A au prezentat un moment teatral pe tema școlii.

„Zilele Școlii” includ și o expoziție de artă plastică, cu titlul „Iosif Vulcan”, precum și un concurs având ca temă viața și activitatea patronului spiritual al instituției. Ambele activități se vor desfășura pe parcursul zilei de azi.

Acestora li se adaugă concursul „Noi și Chimia”, concurs interjudețean organizat de 20 de ani de această școală. În concurs sunt implicați profesori și elevi din Oradea, București și din 20 de județe ale țării. Vineri, începând cu ora 13:00, va avea loc Festivitatea de Absolvire a promoției 2021-2022.

Învățământ de calitate

Activitățile incluse în evenimentul „Zilei Școlii” vor culmina cu „Balul Bobocilor”, reluat după doi ani de pandemie. Evenimentul este planificat în ziua de 2 iunie, la Restaurantul Colosseum.

„Revenire la normalitate implică nu doar reluarea cursurilor în format fizic, ci și a unor activități ce le oferă elevilor posibilitatea de afirmare, punând în evidență diferitele aptitudini ale acestora și în general creativitatea specifică vârstei lor. Printre aceste activități se numără și «Zilele Școlii», eveniment pe care cele mai multe școli îl susțin, în funcție de specificul lor, în diverse perioade ale anului”, a afirmat, în cadrul unui consiliu profesoral festiv, prof. Simona Martin, directoarea Colegiului Național „Iosif Vulcan” Oradea.

Istoria instituției începe în 1784, cu funcționarea Școlii Normale Române Greco-Catolice Unite de Învățători. Cu o moștenirea valoroasă, viziunea managerială a școlii se realizează pe ideea de a construi, de a inova.

„Azi, colegiul nostru este recunoscut pentru calitatea învățământului pedagogic, dezvoltând două specializări: învățător-educator și educator-puericultor. Școala a fost selectată de Ministerul Educației pentru a deveni Bază de Practică Pedagogică, într-un proiect ce vizează profesionalizarea carierei didactice. Din 2019, colegiul are secție bilingv-spaniolă, fiind unul dintre cele 11 Licee Bilingv-Spaniole din țară cu Program de Bacalaureat Spaniol. Dimensiunea europeană a activităților promovate în școală a fost recunoscută de Ministerul Educației, care ne-a acordat titlul de «Școală Europeană». Din acest an, instituția este Școală Acreditată Erasmus, ceea ce deschide posibilitatea formării cadrelor didactice și a colaborării cu instituții școlare europene”, a spus prof. Simona Martin.

Potrivit acesteia, tradiția școlii obligă la „responsabilitate asumată, pentru ca generația actuală de cadre didactice și elevi să continue să scrie istoria acestei instituții”.

„La mulți ani Colegiului Național «Iosif Vulcan» din Oradea! Felicitări și mulțumiri cadrelor didactice care împlinesc misiunea școlii – Educație de valoare, Educație pentru valori!”, a mai spus prof. Simona Martin.

3 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Vasilica says:

  Mai cititi un pic de istorie!!! De cand exista liceul Iosif Vulcan? 🙂
  https://liceuliuliumaniu.ro/despre-noi/istoric/

 2. Vasi says:

  Pe timpul lui Ceaușescu s-a mai putut umbla la… trecutul glorios . Dar în timpul internetului ?
  Stimată ziariatoare mai răsfoiește din când în când WIKIPEDIA

 3. grea-i aritmetica, Vasilica? says:

  chiar în textul link-ului dat de tine scrie așa:

  „În 1784 scoala este promovata la rangul de Schola Praeparandorum Valachorum Ludimagistrorum. Se deschide o clasă specială a preparanzilor; Simion Maghiar este numit profesor preparandial în 1784; „în 1784-1785 începe funcționarea sistematică recunoscută de guvern a Școlii Normale Române Greco-Catolice Unite de învățători”.

  Mno, amu’ mie 1784 adunat cu 238 îmi dă 2022 și de la un cap, și de la altul…

  (N.B. nu mai da wikipedia ca exemplu de sursă spre documentare, există altele mai credibile)

 4. Mapamond

  Atac armat într-un centru comercial din Copenhaga. Atacatorul a fost arestat
  Presupusul autor al atacului armat din Copenhaga a fost imobilizat şi arestat, au anunţat duminică seară autorităţile daneze, îndemnând cetăţenii să evite zona în care a avut loc incidentul.

  România

  Ministerul Afacerilor Externe confirmă decesul turistei din România în Egipt
  Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că Ambasada României la Cairo a fost notificată telefonic, duminică, de către agentul unei companii de turism cu privire la decesul turistei din România aflată în vacanță în stațiunea Hurghada, Egipt.

  Mapamond

  Un ghețar s-a prăbușit în Alpii italieni, cel puțin 6 morți
  Părți ale unui ghețar s-au prăbușit duminică, 3 iulie, în Alpii italieni, pe fondul unor temperaturi record, au anunțat autoritățile locale, iar presa locală a anunțat că cel puțin șase persoane au fost ucise, scrie Reuters.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  Mapamond

  O româncă de 40 de ani a fost ucisă de un rechin în Egipt, în timp ce înota în Marea Roșie
  Trupul unei turiste românce în vârstă de aproximativ 40 de ani a fost descoperit la câteva ore după un atac al unui rechin care a provocat moartea unei austriece în vârstă de 68 de ani.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Polițiștii de frontieră atrag atenția asupra documentelor necesare pentru copii în cazul călătoriilor în străinătate
  Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (ITPF) informează că în ultimele trei săptămâni, de la începutul acestei vacanţe şcolare, peste 500 de copii români nu au putut părăsi ţara, ca urmare a faptului că părinţii sau însoţitorii acestora nu deţineau documentele necesare pentru a putea călători în străinătate.

  Mapamond

  O femeie a murit după ce a fost sfâșiată de un rechin lângă coasta Egiptului
  O turistă austriacă a murit după ce a fost atacată de un rechin, în timp ce înota în Marea Roșie.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.