bihon.ro Web analytics

Comoară romană din argint descoperită de un polițist în Bihor

Reactualizat la:

Comoară romană din argint descoperită de un polițist în Bihor

Reactualizat la:
Cristian Rusu a descoperit o comoară formată din 64 bucăți denari romani republicani din argint.  
Scris de Demian - Cristian Rusu a descoperit o comoară formată din 64 bucăți denari romani republicani din argint.  

Cristi Rusu, criminalist la Poliţia Oraşului Aleşd, a mai descoperit o comoară din argint. Anul trecut devenea cunoscut, alături de Florin Avram, pentru o comoară formată din 379 de monede din argint descoperit spre Valea Morii. Apoi cei doi bihoreni, amândoi posesori cu autorizaţie a unor detectoare de metale, au mai găsit o fibulă dacică din argint.

[related-post post_id=”2120939″]

[related-post post_id=”2206986″]

De data aceasta Cristi Rusu a fost singur când, duminică, 19 mai, pe raza comunei Borod, într-o zonă împădurită de pin, a descoperit alte monede de argint. Cristi Rusu povesteşte că nu a mers ţintit spre acel loc, ci intuitiv.

O parte dintre monede le-a descopeirt la suprafaţă, o parte erau îngropate. A trebuit să sape pe un perimetru de circa 25-30 de metri patraţi pentru a le scoate pe toate la suprafaţă.

Criminalistul Cristi Rusu

Marți, Cristi Rusu se va întâlni cu dr. Marinel Roşu – expert arheologie de la Direcţia Județeană pentru Cultură Bihor pentru a-i preda cei 64 denari romani republicani din argint spre evaluare şi datare.

Cât despre comoara de monede descoperită anul trecut, încă nu s-a încheiat evaluarea ştiinţifică şi financiară a tezaurului, după cum spune Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.

De altfel, conform legii, de la momentul descoperirii, muzeul are la dispoziţie doi ani prentru a face aceste evaluări. Şi cum experţi pe monede romane sunt puţini în ţară şi procesul de evaluare durează, un specialist de la Cluj încă se ocupă de aceste evaluări.

Tot conform legii, în cazul descoperirii tezaurelor, recompensa se poate stabili în funcţie de evaluarea financiară făcută de către un expert financiar, la care muzeul apelează, putându-se acorda până la 30% din valoare descoperitorilor, iar dacă sunt şi valori excepţionale, se mai poate adăuga un procent de 15%.

Această recompensă va fi acordată din bugetul Muzeului Ţării Crişurilor.

Cele 64 bucăți de denari romani republicani din argint vor fi predate la Muzeul Țării Crișurilor, pentru a se stabili exact perioada din care acestea provin. La muzeu se află expuse și preedentele două comori descoperite de Cristian Rusu.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  UPDATE! Un tânăr fără permis la volanul unui autoturism implicat în accident. Un copil de 3 ani și un bărbat de 45 de ani au murit pe loc
  2

  România

  Precizările BOR în legătură cu ritualul botezului: Preotul să aibă întâlniri cu părinții, iar copilul să fie consultat de medicul pediatru
  1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Orădeanul care aplică să meargă în Cosmos. Face parte din echipa care a construit primul Rover european
  1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Tot ce trebuie să știți despre kombucha

  Mapamond

  UDAPTE! Problema la Facebook Messenger rezolvată parțial. Mesajele au început să se trimită
  1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Răspunsul Ministerului Sănătății la întreabarea: „De ce apar cazuri de infectare după vaccin?"
  3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.