bihon.ro Web analytics

Comuna Borș va fi dotată cu cinci containere de pregătire pentru dezastre

Reactualizat la:

Comuna Borș va fi dotată cu cinci containere de pregătire pentru dezastre

Reactualizat la:
Plecând de la problemele identificate la nivelul județelor Bihor și Hajdu-Bihar, în ceea ce privește gestionarea dezastrelor, se urmărește extinderea și modernizarea centrului regional de formare transfrontalieră.
Scris de farcas - Plecând de la problemele identificate la nivelul județelor Bihor și Hajdu-Bihar, în ceea ce privește gestionarea dezastrelor, se urmărește extinderea și modernizarea centrului regional de formare transfrontalieră.

În anul 2017, au avut loc 10.643 de evenimente ce au implicat intervenţia operativă a subunităţilor de pompieri și a serviciilor voluntare și private, în medie 29 intervenții pe zi, faţă de 27 în anul 2016, în timp ce echipajele SMURD au desfășurat 8.523 misiuni, având o medie zilnică de 23 cazuri.

„În ceea ce ne privește am încercat să integrăm propriile nevoi cu nevoile partenerului maghiar, asociând totodată în calitate de partener ascoiat strategic – ISU „Crișana” Bihor. Vorbim de o lipsă a unei evaluări comune a riscurilor la nivel transfrontalier, lipsa unei abordări bazată pe rezistența la dezastre, lipsa utilizării coordonate a capacităților ambelor Inspectorate pentru Situații de Urgență, lipsa infrastructurilor regionale de pregătire și o acoperire teritorială relativ insuficientă având în vedere creșterea de la an la an a diferitelor situații de urgență”, a arătat managerul de proiect, Barna Ciprian.

Datorită creșterii mediei de intervenții cu circa 20% față de anul 2016, Serviciul pentru asistență în situații speciale – SARTISS și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, implementează în perioada 1 Aprilie 2018 – 31 Martie 2020 proiectul „Abordare transfrontalieră integrată pentru îmbunătățirea cooperării și pregătirii comune în prevenirea riscurilor și managementul dezastrelor la nivelul Euroregiunii Bihor-Hajdu Bihar” (cod proiect ROHU 84, acronim: CROSSRISKS).

„Atunci când vorbim de managementul dezastrelor în general, vorbim în primul rând despre prevenire, ceea ce înseamnă managementul riscurilor, fie aici vorba de identificarea lor, a modalităților de gestionare a riscurilor, a fiecăruia în parte (…) adică dezvoltarea unor abilități sau a unor cunoștințe de care pompierii sau salvatorii în general au nevoie. Partea maghiară va gestiona o parte a acestei pregătire, noi cealaltă parte. Practic, ne-am împărțit în două sarcinile în pregătirea abilităților în managementul dezastrelor”, a declarat preşedintele SARTISS și şeful SMURD-UPU Bihor, dr. Hadrian Borcea.

Rezultate vizate:

– elaborarea Strategiei transfrontaliere pentru prevenirea riscurilor și gestionarea dezastrelor la nivelul Euroregiunii Bihor Hajdu-Bihar;

– organizarea de cursuri de limbă maghiară și engleză, respectiv română și engleză pentru 80 de persoane care lucrează în domeniul gestionării dezastrelor atât pe partea română cât și maghiară;

– stabilirea de protocoale comune pentru facilitarea unor intervenții specifice;

– extinderea, modernizarea și gestionarea în comun a două centre regionale de formare transfrontalieră complementare pentru pregătirea integrată pentru intervenții în caz de urgență, care vor fi situate în localitățile Bors și Hajdúszoboszló;

– achiziția unor echipamente în vederea dezvoltării unei Platforme Virtuale de Pregătire a pompierilor militari profesioniști și voluntari;

– organizarea unui program comun de pregătire pentru personalul voluntar și profesional implicat în gestionarea riscurilor și dezastrelor din Euroregiunea Bihor-Hajdu Bihar.

 Platforma de pregătire

Prin implementarea acestui proiect, toți actorii cheie relevanți din Euroregiunea Bihor-Hajdu Bihar implicați în politica de reducere a riscului de dezastre vor dezvolta mai bine controlul și practica proceselor lanțului de comandă în operațiunile de suprimare locală și transfrontalieră a incendiilor, exploziilor, accidentelor industriale), contribuindu-se astfel la îmbunătățirea calității intervențiilor în această zonă transfrontalieră vizată.

„Aceste nevoi, pe care le-am identificat și această modalitate de a rezolva nevoile noastre nu ne găsesc într-o situație nefericită. Noi avem realizată pregătirea la nivelul inspectoratului, într-o anumită formă, și în acest moment. ISU „Crișana” Bihor, realiza pregătirea centralizată a presonalului propriu sau a personalului din alte județe și în anii anteriori”, a explicat colonelul Sorin Caba, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Crişana” Bihor.

Astfel, pentru extinderea pregătirilor, în zona nordică a sitului, se va realiza o platformă betonată pe care se vor amplasa 5 containere de pregătire (6-13 m), dintre care 3 containere vor fi pentru pregătire și instruire salvatori, un container care va fi folosit ca vestiar și un container de observare.

Tipuri de containere

Attack Container, oferă un spațiu capabil să asigure condiții ventilate sau neventilate, pentru propagarea experimentală a focului.

Backdraft-container este un container de mici dimensiuni, având o lungime de 6 m, oferind un spațiu capabil să asigure condiții backdraft și flashover, în special în pre- sau post- evenimente.

BA-gallery este un sistem alcătuit dintr-un labirint de oțel care poate fi prevăzut într-un container. Acest labirint poate fi instalat printre diferite obstacole. Datorită flexibilității sistemului, traseul poate fi modificat pentru a oferi un antrenament variat. În interiorul acestuia se vor folosi lumini, sistem de sunete și fum pentru a îmbunătăți experiența și pregătirea cursanților.

centru de pregatire

Pregătire comună cu Ungaria

Centrul din Sîntion, comuna Borş, este folosit de 10 ani și a scos pe porțile sale peste 2.300 de absolvenți a diferitelor forme de pregătire, Proiectul mai prevede recompartimentarea mansardei actualei clădiri pentru amenajarea a două noi săli de curs, un hol, o casă a scării şi realizarea unui nou corp de clădire, care va avea funcțiunea de locuințe de serviciu, fiind amenajate 24 de camere de locuit pentru persoanele care participă la pregătirea pentru intervenții în situații de urgență, precum și o zonă destinata locului de luat masa, un oficiu, un punct termic și un depozit.

„Prin acest proiect ne dorim ca acest centru să capete și alte valențe care să ducă în final la o pregătire cât mai complexă a pompierilor. Provocări avem suficiente, drept urmare noi considerăm ca oportun și necesară îmbunătățirea formelor de pregătire. Nu vrem să ne oprim aici, dorim ca acest centru să capete pe ani ce trece noi și noi forme. Ce este foarte important e că acest proiect are o bază foarte solidă, experiența fundației SARTISS și-a spus cuvântul și practic acest proiect a prins viață plecând de aici. Ne dormi să avem condiții de cazare optime pentru toți cursanții care vor accede la aceste forme de pregătire, atât pe prim ajutor calificat, cât și pe stingerea incendiilor. Dorim să facem o pregătire comună cu colegii noștri din Ungaria, atât pe parte de gestionare cât și intervenție în comun”, a mai precizat colonelul Sorin Caba.

Bugetul total al acestui proiect este de 1.207.339 Euro, din care 85% reprezintă finanțarea nerambursabilă asigurată de Uniunea Europeană (prin Fondul European de Dezvoltare Regională), 13,91%, cofinanțarea de stat, în timp ce contribuția partenerilor este de 1,09%.

cazare centru de pregatire

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Angajari BIHON

  Adeplast angajeaza personal

  Angajari BIHON

  PLASTOR S.A. angajează personal

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se pot face înscrieri pentru programul Rabla. Condiții, etape și sume alocate
  De azi, 14 mai 2021, persoanele fizice își pot crea conturile de utilizator în aplicația informatică în vederea înscrierii în Programul Rabla pentru Electrocasnice.

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa în Băile Felix, Băile 1 Mai, Sânmartin, Cordău și Cihei

  BIHON CAO

  Anunț Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Statui Vivante prezente la Oradea, la Enchante Rooftop & Social Lounge, o locaţie care îţi oferă privelişti asupra oraşului ce îţi taie respiraţia!
  Enchante ! Mă bucur să te cunosc! Încântat de cunostinţă! Nice to meet you! 1

  România

  Nunți și botezuri de la 1 iunie: Se renunță la restricționarea numărului de persoane, dacă toți participanții sunt vaccinați
  Liber la nunți și botezuri. Președintele Klaus Iohannis a anunțat în cadrul conferinței de joi că din date de 1 iunie se pot organiza evenimente private. 2

  România

  K.Iohannis: Din 15 mai se elimină portul măștii în exterior și restricțiile pe timp de noapte. Spectatorii revin pe stadioane
  Președintele Klaus Iohannis a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, susținută la Palatul Controceni, că din data de 15 mai se va elimina portul măștii în exterior și restricțiile de noapte. 28

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.