bihon.ro Web analytics

Comunele din Bihor care s-ar putea îmbogăți din exploatarea nisipului, pietrișului și apelor minerale

De Veronica Bursașiu
Reactualizat la:

Comunele din Bihor care s-ar putea îmbogăți din exploatarea nisipului, pietrișului și apelor minerale

Reactualizat la:
În anul 2022, ministrul Cseke estimează ca peste 300 de milioane de lei să intre în bugetele locale, prin aceste tipuri de activități.
Scris de Veronica Bursașiu - În anul 2022, ministrul Cseke estimează ca peste 300 de milioane de lei să intre în bugetele locale, prin aceste tipuri de activități.

Tețchea/ Budureasa. Brusturi, Țețchea, Budureasa, Căbești. Sunt doar câteva dintre comunele din Bihor care ar putea deveni mai bogate după o decizie a ministrului Cseke Attila. Acesta a salutat apariția unei hotărâri de guvern, prin care 80% din fondurile obținute în urma exploatării apelor minerale, a nisipului, a pietrișului și a altor minerale rămân la bugetul autorităților locale și județene pe teritoriul cărora se face extragerea resurselor de suprafață. Ministrul Dezvoltării a explicat că exista legislație, dar aceasta nu putea fi aplicată, deoarece nu exista metodologie de aplicare. „Era nevoie de acest act normativ, întrucât, deși există legislație care prevede ca 80% din redevențele provenite din exploatările de suprafață să revină autorităților locale și județene, iar 20% să fie virate către bugetul de stat, în lipsa unei metodologii, această lege nu era aplicată. Conform prevederilor Codului Administrativ, aceste venituri vizează, în mare parte, autoritățile locale și județene, iar măsurile propuse prevăd aplicarea acestui drept”, a precizat ministrul Cseke Attila.

Bihorul e împânzit de cariere de piatră, unele ilegale, situație în care autoritățile locale ar putea fi și mai interesate, în noile condiții, să-i convingă pe cei care le exploatează să intre în legalitate. Astfel de situații au fost constatate de Garda de Mediu la Picleu, Brusturi, dar și la Căbeşti. Printre comunele care se bucură de exploatarea unor astfel de resurse ale unor firme cu mari profituri sunt Țețchea și Budureasa. În Hotar și Țețchea, Holcim exploatează zăcământ de marnă și nisip, iar la Stâna de Vale, pe teritoriul comunei Budureasa, se află Izvorul Minunilor, exploatat de firmele fraților Micula. Izvorul Minunilor se bucură de faima celei mai înalte altitudini a unui izvor din România. Hotărârea de Guvern va impune concesionarului să vireze din redevența pe exploatarea terenurilor agricole, respectiv a resurselor minerale de suprafață, inclusiv a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, exploatate pe teritoriul unei localități, în proporție de 80%, către autoritățile locale și județene, iar 20% la bugetul de stat. „Așadar, sumele provenite din redevență înseamnă bani în plus la bugetul autorităților locale și județene, bani care vor putea fi folosiți pentru dezvoltarea comunităților.

În anul 2021 de exemplu, au fost încasate 421.712.000 de lei din concesionarea activităților de exploatare a resurselor la suprafață, din care 337.370.000 de lei, reprezentând 80%, vor fi virate către bugetele locale. În anul 2022, estimăm ca peste 300 de milioane de lei să intre în bugetele locale prin aceste tipuri de activități”, a declarat ministrul. Având în vedere faptul că dreptul unităților administrativ-teritoriale de a încasa o parte din redevențele obținute prin exploatarea resurselor de suprafață ale statului s-a constituit din momentul intrării în vigoare a Codului administrativ (iulie 2019), respectiv de la data reglementării procentelor din Legea minelor (ianuarie 2020), se prevede faptul că sumele reprezentând cota din redevența obținută prin concesionarea din activități de exploatare a resurselor la suprafață ale statului și a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, după caz, cuvenită bugetelor locale și încasată la bugetul de stat în perioada cuprinsă de la intrarea în vigoare a celor două acte normative menționate și intrarea în vigoare a hotărârii Guvernului, se acordă bugetelor locale începând cu data de 1 septembrie 2022.

8 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. cornel says:

  Bolojan e in culmea fericirii, se va putea produce mai mult beton

 2. lili says:

  In sfarsit ne imbogatim peste noapte.

 3. Primăauria says:

  Căutarea aurului.

 4. Io says:

  Si in dobresti se exploteaza piatra la greu si beneficiaza dupa ea leele di primaru comuna nimic

 5. tautu says:

  Da, are sa devina comuna Budureasa un Brunei al Europei. Cred ca plateste European Drinks la redevente…

 6. România

  Noi reguli RCA: constatarea amiabilă se va face electronic, reguli simple pentru mașina la schimb
  Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a aprobat un proiect de normă care aduce modificări substanțiale Normei 20/2017 privind asigurările auto în România. Actul normativ a fost trimis către Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare după 90 de zile de la publicare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pianina e din nou în Parcul Libertăţii
  Pianina din Parcul Libertăţii, aflată în grija Fundaţiei Comunitare Oradea, este din nou la dispoziţia orădenilor pentru a aduce un plus de frumos în viaţa oraşului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bihorean dat dispărut după ce a plecat la lucru în Deva. L-ați văzut?
  Polițiștii bihoreni fac un apel către persoanele care pot să ofere informații despre Bodog Balazs, în vârstă de 31 de ani, din localitatea bihoreană Vaida.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Sport local

  Cristian Lupuț și-a găsit angajament. Se va duela cu echipele bihorene în sezonul viitor

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A fost semnat contractul pentru podul nou din Nimăiești
  Podul vechi peste Valea Beiușele va fi înlocuit cu unul nou, valoarea construcției fiind de 2 milioane de lei.

  BIHON Sport local

  Misiune imposibilă pentru CAO 1910

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.