Dreggae ‘n’ Road este un proiect muzical aflat mereu în călătorie, care leagă doi muzicieni din două colțuri ale lumii: Ola din Polonia și Roberto din Peru. Cei doi vor oferi orădenilor vineri, 22 septembrie, de la ora 20:00, pe terasa de la Moszkva, un concert cu intrare liberă unde se vor putea asculta piese de bossanova, folk, blues, jazz sau reggae.
Cei doi artişti stradali (buskers) au sosit în Oradea weekendul trecut. Impresionaţi de oraş, au hotărât să stea mai mult faţă de cât şi-au planificat. „Multumesc Oradea! Un loc atât de imprevizibil pe hartă! Plănuind să stăm o zi, am decis să rămânem două săptămâni. Podul magic din centrul orașului a devenit un loc de adunare pentru oamenii care doresc bucurie, dans și o familie frumoasă și nouă! Complet îndrăgostiţi de Oradea și de noua comunitate pe care suntem bucuroși să o împărtășim lumii. În curând mai multe evenimente! Ce frumos!”, au scris cei doi artişti pe pagina lor de Facebook.
Ola şi Roberto îi aşteaptă pe orădeni astăzi, la Moszkva. „Ai ocazia să intri și să asculți muzica și magia noastră. Credem în magie, de aceea facem ceea ce credem.”.
Ce înseamnă să fii busker (artist stradal)
Foarte multe dintre concertele Dreggae ‘n’ Road se întâmplă pe stradă. Cei doi buskeri se mută din oraş în oraş, călătorind cu bicicletele. De curând au fost în Cehia, Serbia şi în Muntenegru.
Spectacolul de stradă este practicat în toată lumea și datează din epoca medievală. Menestrelii și barzii călătoreau din loc în loc, fiind purtători de mesaje dar şi animatori. Comercianții locali invitau artiştii stradali în faţa tarabelor lor sau în piețele publice pentru a atrage clienţi.
Busking-ul sau divertismentul stradal include spectacole de muzică, cântec, dans, artă sau teatru de stradă într-un loc public, care sunt oferite gratuit dar care pot beneficia de donații în bani din partea publicului. Buskerii aduc vitalitate străzilor, de performance bucurându-se atât cei care vizitează cât și cei care lucrează în centrul orașului.
Fiind tot mai popular, fenomenul are şi o aplicaţie, The Busker App, care conectează artiştii stradali din orice colţ al lumii. Artişti precum Rod Stewart, Tracy Chapman, Pierce Brosnan sau Ed Sheeran au început mai întâi ca buskeri. Niciodată nu se ştie cine vede un artist stradal şi ce oportunităţi apar dintr-un performing într-un spaţiu neconvenţional, în care artistul, chiar dacă nu are mari satisfacţii în plan financiar, are bucuria de a interacţiona cu trecătorii care îşi arată pe loc aprecierea faţă de actul artistic. Şi în plus, buskerii sunt mesageri în mişcare ai locurilor pe unde trec, la fel ca şi Ola şi Roberto de la Dreggae ‘n’ Road.
Citiți principiile noastre de moderare aici!