bihon.ro Web analytics

Concert inedit de trompetă, la Filarmonică

De Camelia Buşu

Concert inedit de trompetă, la Filarmonică

Gabriel Gyarmati şi Horváth József
Reactualizat la:
Lucrările baroce pentru trompetă şi orchestră îl vor avea ca solist pe Gabriel Gyarmati. Dirijor invitat este Horváth József.
Scris de Camelia Buşu - Lucrările baroce pentru trompetă şi orchestră îl vor avea ca solist pe Gabriel Gyarmati. Dirijor invitat este Horváth József.

Concertul din această săptămână de la Filarmonică are o structură inedită: două concerte pentru trompetă şi orchestră, o suită şi o simfonie. Prima lucrare este Concertul pentru trompetă şi orchestră în Și bemol major, op. 7 de Tomaso Albinoni, compozitor şi violonist italian. Va urma lucrarea Dansuri şi arii antie – suita nr. 3 de Ottirino Respighi, care prin culorile, armoniile şi efectele orchestrale deosebite se apropie cu limbajul său de cel al impresioniştilor. A treia lucrare este Concertul pentru trompetă şi orchestră în Re major de Giuseppe Torelli, iar în încheiere se va audia Simfonia nr. 82 în Do major, Hob. I:82 de joseph Haydn. „Prima dintre cele şase simfonii pariziene, compusă în 1786, şi-a căpătat denumirea de «Ursul» datorită motivului din debutul finalului simfoniei, unde vioara cântă vioi o temă slavă pe o pedală a fagotului, imitând melodia pe care un urs dresat ar dansa într-un târg, pentru a-i distra pe privitori”, explică directorul artistic al Filarmonicii, Kurucz Tibor.

Dirijorul invitat este Horváth József. Din 1999 este dirijor al Operei Maghiare, iar din noiembrie 2006 totodată şi al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca. Este fondator şi director artistic al Orchestrei Classica din Cluj-Napoca.

Horváth József spune despre concertul de la Oradea că este un concert cu muzică veselă. În afară de câteva părţi din suita de Respighi, unde sunt două – trei părţi mai lente, în restul programului sunt lucrări de un tempo mai alert, cu caracter dansant. „După cele două concerte din epoca barocă, am pus în program această simfonie de Haydn cu o tonalitatea foarte luminoasă, ca o continuare a atmosferei create de concertele de trompetă. Din păcate, simfoniile lui Haydn sunt rar cântate în România. Am propus de multe ori Haydn în repertoriu deoarece muzica sa este accesibilă şi pentru tineri. Trebuie să educăm de pe acum tinerii cu lucrări ale căror teme se pot reţine uşor, precum simfoniile lui Haydn”, spune Horváth József.

Solsitul invitat al Filarmonicii este Gabriel Gyarmati. A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în anul 2010, tot aici finalizându-și studiile de Master în anul 2012, la clasa prof. Conf. Dr. Gabriel Posdărescu. În același an, Gabriel Gyarmati a câștigat Marele Premiu la Concursul Național de Muzică „Gheorghe Dima” organizat la Cluj-Napoca, la secțiunea trompetă-corn. În prezent este prim-trompetist, șef partidă al orchestrei Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca. De asemenea, îl regăsim la trompetă solo în Orchestra Română de Tineret și în Orchestra Borusan din Istanbul.

La Oradea a mai cântat în orchestra Filarmonicii acum 15 ani, dar este pentru prima dată când vine în calitate de solist. Despre concertul de Albinoni spune că iniţial a fost compus pentru oboi şi orchestră, şi abia apoi s-a făcut o transcripţie pentru trompetă şi orchestră. În acea vreme se cânta cu intrumente naturale, simple, din alamă, cu găuri pe ţevi, şi se cânta pe notele armonice. Gabriel Gyarmati va cânta la trompetă piccolo, instrument de mici dimensiuni, care are patru pistoane faţă de trei ale unei trompete de dimensiuni normale, cel de al patrulea piston ajutând la mărirea ambitusului instrumentrului. Nu se poate interpreta solistică barocă decât cu trompetă piccolo, spune solistul. „Nu cânt foarte des la trompeta piccolo. Am o dată de două ori pe an concerte la acest instrument. Lume nu-l prea cunoaşte”. „Este un lucru inedit pentru Oradea să asculte live aşa ceva, un concert deosebit pentru melomani”, adaugă dirijorul Horváth József.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Alarmant: Numărul incendiilor, în creștere
  Numărul misiunilor pompierilor bihoreni au crescut cu aproape 75% în 2019 față de anul precedent.

  BIHON Sport local

  O bihoreancă în echipa de Fed Cup a României

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Elvira Rîmbu a rămas singură în concurs
  Actorul Daniel Vulcu s-a retras din concurs iar dosarul regizorului Ioan Ieremia a fost descalificat.

  România

  Suspiciune de coronavirus la Cluj
  Echipe medicale verifică, marți, o pasageră care a sosit pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca din Varșovia, după ce au apărut informații că aceasta ar fi fost în Asia de Sud-Est în zona contaminată cu coronavirus.

  Mapamond

  Textul rugăciunii Tatăl Nostru se schimbă din aprilie
  Schimbarea versului controversat a fost aprobată în trecut și de episcopii catolici din Franța. În schimb, conferința episcopilor germani a decis să respecte textul tradițional.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Off Road - Circuite turistice și trasee prin cătune pentru semeni
  În miezul iernii, dar și în alte perioade din an, membrii West Alpine Off Road își iau mașinile și duc ajutoare în cătune sărăcăcioase, lipsite de electricitate, la oameni, copii și tineri care trăiesc la limita subzistenței. 6

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.