bihon.ro Web analytics

Condamnati la... Ceruri!

Reactualizat la:
Festivalul de Teatru Scurt (OSTIF) a lăsat şi o amprentă religioasă. În aer liber, la doi paşi de o mănăstire – cea a Ursulinelor romano-catolice.
Scris de Călin Corpaş - Festivalul de Teatru Scurt (OSTIF) a lăsat şi o amprentă religioasă. În aer liber, la doi paşi de o mănăstire – cea a Ursulinelor romano-catolice.

O vecinătate conjuncturală, dar cu atât mai inspirantă. Chiar dacă zona nu inspira tocmai o pietate desăvârşită.

Perpetua şi Felicitas – piesa jucată luni seara pe scena mobilă amplasată pe strada Moscovei a reuşit să le transmită celor câtorva zeci de spectatori din fervoarea religioasă, dusă până la sacrificiul total, care i-a caracterizat pe primii creştini – desăvârşiţii urmaşi ai lui Iisus Hristos din primul mileniu post-hristic. Fascinează spiritul martiric al acestei piese ce transpune într-o viziune post-modernă jertfa supremă a sfintelor Perpetua şi Felicitas, pentru un Domn Iisus Hristos prigonic de romani în secolele ce au urmat răstignirii sale.

Moartea înseamnă Viaţă…

Deloc înspăimântaţi de perspectiva morţii pământene, creştinii adunaţi în jurul Sfintei Perpetua îi relevă proconsulului roman Hilarianus de ce, în cazul lor, moartea înseamnă Viaţă, iar viaţa fără de Hristos nu poate însemna decât Moarte. Felicitas naşte în închisoare, dar renunţă la fiul său, invocând cuvintele lui Mesia însuşi, care îi încredinţa pe urmaşii săi că cei care-şi pun aproapele pământesc mai presus de El, nu sunt vrednici de Împărăţia Cerurilor.

Creştinismul condamnat în lumea romană nu le lasă paleocreştinilor decât alternativa Eliberării întru Hristos. Cuvintele condamnaţilor par fragmente ale unor liturghii ce-l lasă fără replică pe proconsulul roman. Acesta, realizând că oferta sa nu are nicio valoare, îndeplineşte edictul dat de Cezarul Romei, azvârlindu-i pe „eretici” să fie sfâşiaţi de fiare în amfiteatrul din Cartagina. Fără să înţeleagă că, astfel, doar le grăbeşte mult-dorita întâlnire cu singurul lor Dumnezeu.

FACT BOX

Distribuţia

Sf. Perpetua: Mihaela Gherdan; Sf. Felicitas: Angela Tanko; Saturus: Emil Sauciuc;

Revocatus: Andrian Locovei; Saturninus: Florian Chelu Madeva; Septimia: Corina Cernea; Hilarianus: Daniel Vulcu; Tribunul/Egipteanul: Sebastian Lupu; Grefierul/Arbiter/ Dinocrate: Alina Leonte/Mirela Niță-Lupu; Tatăl Sf. Perpetua: Ion Abrudan; Bătrânul din grădină: Tiberiu Covaci;

Regia artistică şi scenariul dramatic: Tudor Chirilă; Scenografia: Oana Cernea; Imaginea: Şerban Carţiş; Muzica: Florian Chelu Madeva; Muzica Viziunii lui Saturus: Emil Sauciuc.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  S-a stins din viaţă un mare dascăl: Dorel Tifor
  S-a stins un dascăl cum puţini mai sunt în ziua de astăzi.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Muzică populară, teatru-dans şi muzică clasică în Piaţa Unirii
  Evenimentul a fost organizat pe baza protocolului dintre Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Multipla campioană Elena Pagu, la 96 de ani, la startul Beiuș Runnnig Day
  Evenimentul care a avut loc pe 12 iunie 2021 se află la cea de-a doua ediție și a reunit la start sute de participanți printre care și mari campioni.

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON CAO

  Întrerupere în furnizare apei în Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 400 de teste efectuate, un singur caz nou de coronavirus
  Numărul de cazuri noi continuă să fie redus în județul Bihor. 1

  Ştiri sportive

  Prima declaraţie a medicului care l-a salvat pe Christian Eriksen
  Medicul care l-a ajutat pe Erksen pe teren, medicul echipei naţionale a Danemarcei, Morten Boesen, a povestit despre momentele în care fotbalistul a fost la un pas să-şi piardă viaţa pe teren. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vaccinarea anti-coronavirus, restrânsă în Bihor
  Din pricina numărului tot mai mic de doze de ser anti-Covid administrate zilnic în Bihor, s-a decis reorganizarea procesului de vaccinare.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.