Starea precară a clădirii monument în care se află Facultatea de Medicină și Farmacie (FMF) din Oradea se reflectă și în unitățile sanitare care stau la dispoziția studenților. Mai multe toalete din cadrul unității de învățământ arată de parcă au fost amenajate în urmă cu cel puțin 20 de ani.
Situația a fost sesizată redacției Bihon.ro de către un cititor, care s-a arătat vizibil indignat de starea în care se află toaletele FMF Oradea.
Petiție pentru hârtie igienică și săpun
Anii precedenți tot mai mulți absolvenți de liceu alegeau să își depună dosarele la Facultatea de Medicină. În 2023, Adevărul relata că în sesiunea de înscriere organizată în luna iulie, aproape 6000 de tineri și-au depus dosarul la medicină. Întrebați de reporterii Bihon.ro, mai mulți studenți au explicat că li s-a spus că este vorba despre o clădire cu însemnătate istorică aparte atât pentru Universitate, cât și pentru Oradea. Pentru a păstra identitatea studenților, unii au decis să rămână anonimi, alții au acceptat publicarea inițialelor numelor lor.
„Este știut faptul că FMF este o clădire cu o însemnătate istorică mare atât pentru Universitate, cât și pentru orașul Oradea. Dar, în ceea ce privește condițiile pe care le oferă, lasă de dorit. Totul de geamuri sparte, tencuiala care stă să cadă de pe pereți, aceleași ferestre păstrate de la înființarea facultății, mobilierul și dotările vechi, punctul culminant este reprezentat de băile facultății…Nimeni nu ar ghici că acestea sunt băile unei instituții care pregătește viitori medici, stomatologi, farmaciști, specialiști de balneofiziokinetoterapie, radiologie, nutriție și dietetică, tehnică dentară, cât și asistenți medicali. Ușile care abia se închid, faianța veche și murdăria vizibilă nu sunt aspecte lăudabile când vine vorba de o facultate de medicină”, ne-a spus I.M.
O studentă care a decis să păstreze anonimatul ne-a precizat că într-un timp obișnuiau să facă petiție în cadrul facultății pentru hârtie igienică și săpun.
„Dintotdeauna au arătat așa. Nu îmi amintesc exact în ce an a fost asta, dar studenții făcuseră o petiție să se pună hârtie igienică și săpun fiindcă niciodată nu era. Personal, nu merg la baie, doar în caz că, sunt la examen și nu mai pot să mă țin până ajung acasă. Din păcate, starea lor de degradare e așa din cauza că, nu s-au investit nici măcar un leu în recondiționare și în renovare. De aceea, ca studenți, suntem obligați într-un fel sau altul, să le folosim așa cum sunt, dar acele bai sunt din punctul meu de vedere, locul perfect de unde poți lua ciuperci. Chiar dacă, doamnele de la curățenie încearcă săracele să le curețe cât de bine pot ele, nu poți să faci mai mult. Acele bai ar trebui recondiționate, schimbat tot”.
O altă studentă a accentuat faptul că ușile băilor nu se închid și sunt rupte.
„Băile nu au o condiție tocmai bună, foarte rar se găsește și hârtie, să nu mai zic ca uneori sunt mizerabile, foarte mizerabile. Tot același lucru pot să zic și despre ușile din baie, unele nu se pot închide bine, iar altele sunt rupte”, a explicat C.M.
Termen prelungit
Decanul facultății, prof.univ.dr.habil. Florian Bodog a explicat că situația toaletelor se datorează faptului că „așa este clădirea”. Însă, acesta a mai adăugat că termenul pentru depunerea ofertelor pentru renovarea întregii clădiri a fost prelungită din cauza unor cereri de clarificări. Decanul a precizat că s-a discutat cu studenții despre renovarea întregii clădiri.
„Toaletele sunt vechi, este adevărat, se face curățenie în fiecare zi, dar ele sunt așa cum sunt pentru că așa este clădirea. Trebuia să se finalizeze depunerea ofertelor în data de 5 mai, însă s-au prelungit pentru că au fost niște cereri de clarificări. Eu sper că la sfârșitul acestui an să începem lucrările la facultate”, a explicat dr.Bodog.
Conducerea instituției de învățământ nu a înregistrat nici o sesizare din partea studenților.
Reabilitare în valoare de 91 milioane lei
Așa cum Bihon.ro a mai relatat, licitația prin care se căuta constructor pentru execuția lucrărilor de reabilitare a fost lansată de Compania Națională de Investiții (CNI) pe data de 18 martie. În cadrul proiectului este prevăzută reamenajarea ca spațiu de învățământ al podului FMF.
Ofertele au putut fi depuse până în luna mai. Câștigătorul licitației va avea la dispoziție 6 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru execuție. În total, contractul prevede o durată de 900 de zile pentru finalizarea proiectului.
Vor fi efectuate mai multe lucrări, printre care: acoperirea cu zinc a coifurilor și a corpului central, reabilitarea sau refacerea, conform modelului istoric, a ușilor și ferestrelor, restaurarea elementelor decorative ale sălii mari, a holurilor și casei scărilor etc. De asemenea, podul clădirii va fi mansardat pentru a se crea noi spații de învățământ. Vor fi realizate și intervenții pentru recompartimentarea spațiului interior, conform unei noi organizări funcționale. Vor fi reabilitate elementele arhitecturale și ale componentelor artistice: sala festivă, suprafețele parietale, suprafețele elementelor din lemn, suprafețele pictate ale tavanului, tâmplării.
La finalul lucrărilor, clădirea facultății de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea va fi protejată antiseismic.
Trimite articolul
XMacar se obisnuiesc cu ce ii asteapta in spitale….
Pai sa le desfiinteze, asa cum a desfiintat toaletele din oras. Politica primariei e sa nu mai existe toalete. Cine vrea la toaleta sa mearga in alte orase, noi nu ne permitem sa aruncam banii pe bude. Gradul de civilizatie a unui oras e in numarul de toalete, un oras dezvoltat nu trebuie sa aiba cacaciosi si mirosuri. SA VA ABTINETI
Păi în primul rând ei ,studenții sunt cei care locuiesc acolo și sunt cei care au participat ,, activ ,, să ajungă în această stare deplorabilă ! A fost cineva într-un control inopinat să vadă cât de ,,civilizat ,, se comportă unii dintre ei în camere sau pe holuri ???!!! … dar pretenții avem , că doar suntem cetățeni europeni și avem drepturi !!! … de îndatoriri cam se uită !!!