bihon.ro Web analytics

Consemnaţi la locul de muncă

De Cristina Ghilea

Consemnaţi la locul de muncă

Reactualizat la:
Pentru asigurarea permanenţei în alimentarea cu apă curentă şi energie termică, o parte din angajaţii operatorilor devin "personal esenţial" şi au regim special de muncă şi deplasare.
Scris de Cristina Ghilea - Pentru asigurarea permanenţei în alimentarea cu apă curentă şi energie termică, o parte din angajaţii operatorilor devin "personal esenţial" şi au regim special de muncă şi deplasare.

Câte 60 de angajaţi de la Termoficare SA pe tură, dintre cei care asigură funcţionarea turbinei, a cazanelor de apă fierbinte, a staţiei electrice şi a staţiei de tratare chimică a apei, intră în program special de muncă începând de miercuri.

Faţă de cinci schimburi, cum se lucra anterior în CET, activitatea se restructurează la două schimburi şi personalul din cele două ture rămâne consemnat în unitate, fără contact cu ceilalţi angajaţi, spune Dan Creţu, director comercial al Termoficare SA.
“Este vorba de izolarea personalului esenţial pentru a menţine continuitatea în producerea de energie termică şi electrică. Oamenii vor lucra câte o săptămână în două schimburi, după care s pot duce acasă. Va intra apoi, la muncă, un nou schimb, în acelaşi regim. Am identificat patru spaţii în care vom monta 30 de paturi şi căutăm variante pentru catering, câte trei mese pe zi”, spune Creţu.

Despre disconfortul de a dormi cu schimbul în acelaşi pat, directorul spune că spaţiul disponibil nu permite dotări în plus.

Creţu dă asigurări că societatea e dotată cu echipament de protecţie personală pentru angajaţi – măşti, mănuşi, dezinfectant şi combinezoane.

Între timp, pentru tot personalul care intră în CET, se verifică temperatura. “Noi am cerut de la DSP testarea pentru virus pentru tot personalul esenţial, dar nu am primit răspuns”, a mai spus el.

Apa, uitată dintre serviciile strategice

Compania de Apă Oradea a fost uitată de ordonanţa care se referă la serviciile strategice, spune directorul CAO, Ovidiu Gavra. De altfel, el e în izolare la domiciliu, revenit fiind după o vizită în Statele Unite.
Compania trebuie să se asigure că va avea personal la muncă în unităţile de importanţă maximă, precum staţia de epurare, uzina de apă sau staţiile intermediare de pompare. Se estimează că e vorba de aproximativ 40 de persoane, care ar intra în definiţia de personal esenţial.

Până acum, CAO a cumpărat 15 paturi de campanie și inventariază necesarul, în continuare.
Planul de asigurare a permanenței pe durata pandemiei prevede consemnarea la locul de muncă a personalului din uzinele de apă Oradea, Beiuș și Tinca și în stația de epurare Oradea. Personalul ar urma să lucreze în două schimburi, vreme de 14 zile, după care să fie înlocuit de următoarele ture, spune inginerul șef Cristian Popa.

„Consiliul de Administrație va aproba cheltuielile suplimentare și data de la care începe acest program. La Oradea, la uzina de apă vom avea două ture a câte cinci oameni iar la stația de epurare, șapte oameni, în două ture, la Beiuș și Tinca vor fi câte 2 pe tură”, mai spune el.

CAO va asigura saci de dormit sau haine de pat pentru fiecare consemnat la muncă, pentru a reduce disconfortul. „Oamenii aceștia nu intră în contact cu cei de afară pentru 14 zile, ca să ne asigurăm că sunt protejați. Pregătirile noastre sunt aproape gata dar nu am stabilit încă momentul în care începem munca la modul acesta. În țară, companiile de apă din Brașov sau Constanța, de exemplu, încep de vineri”, ne-a mai spus inginerul șef.

Mai mult clor

Conform acestuia, de la declararea pandemiei, CAO a decis să mărească doza de clor, la cantitățile prevăzute pentru vară. „Vara, în apă se dezvoltă mai repede microorganismele și tratamentul apei e cu mai mult clor. Substanța iese, oricum, din apă, până la robinet. Iarna, doza este de 0,5 mg la litru, iar vara este de 0,7mg pe litru. Nu suntem, încă, la maximul admis”, a mai precizat Popa.

Ca măsură specială de protejare a personalului, CAO a decis să limiteze vidanjările. A primit, de la Prefectură, o listă cu zonele unde se concentrează persoane intate în izolare ca urmare a revenirii în țară și acestea sunt evitate, temporar, câtă vreme situația nu e imperativă.

Şomaj tehnic la aquapark, igienizare în Cimitir

Conducerea Administraţiei Domeniului Public SA (ADP SA) a început să trimită personalul fără activitate în concedii de odihnă şi pregăteşte şomajul tehnic pentru mulţi dintre angajaţi. La aquapark, se fac lucrări de întreţinere şi reparaţii curente, spune directorul Liviu Andrica. Cei peste 60 de angajaţi sunt, prin rotaţie, în concediu de odihnă, după care, o bună parte, vor intra în şomaj tehnic, începând din 16 aprilie.

La Zoo, situaţia este similară, din 25 de persoane, aproximativ 12, sunt, acum, la muncă.

La Cimitirul Municipal, ADP are 55 de angajaţi. “Profităm de faptul că nu e aşa aglomerat şi facem curăţenie, toaletări şi reparaţii”, spune directorul. “Activitatea, aici, e în limitele anterioare, dar e puţin sinistru să vezi înmormântări cu maxim opt persoane, faţă de alaiurile cu care suntem obişnuiţi”, mai zice el.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Liceu la Sânmartin. Elevii vor putea studia turismul
  Cristian Laza, primarul de Sânmartin își vede visul de a avea un liceu în comună. Și aceasta se va întâmpla chiar din septembrie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Mangalianul circulă de la Oradea din 26 iunie
  Trenul InterRegio 1932, spre litoralul românesc, va circula pe ruta Oradea – Mangalia în perioada 26 iunie – 6 septembrie. 3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Constantin Bungău, reales rector al Universității Oradea
  Rezultatul alegerilor interne trebuie validat de Senatul Universității din Oradea și confirmat de Ministerul Educației. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Educaţia sexuală devine „educație sanitară". Va fi predată în școli cu acordul părinților
  Camera Deputaţilor a votat proiectul privind educaţia sexuală în şcoli, cu modificări. Va fi nevoie să îţi dai acordul pentru predarea materiei, pentru copilul tău.

  România

  Parlamentul a decis miercuri dublarea alocațiilor. Iohannis are la dispoziție 20 de zile pentru promulgarea legii
  Camera Deputaţilor a respins, miercuri, ordonanţa de urgenţă a guvernului care amâna până la 1 august dublarea alocaţiilor copiilor de la 150 la 300 de lei. Decizia a fost luată cu 209 voturi ”pentru”, trei ”împotrivă şi 98 de abtineri. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Americanii sunt gata să exploateze brucit în mina lui Vântu din Bihor
  Firma Amerocap, prin Magnum SRL, solicită concesionarea unor suprafețe de teren la Budureasa pentru a exploata mina de brucit, deținută în trecut de Sorin Ovidiu Vântu, apoi de Cosmin Gușe. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.