bihon.ro Web analytics

Consiliul Județean Bihor, parte în ADI-urile pentru dezvoltarea rețelei de gaze

De Cristina Ghilea

Consiliul Județean Bihor, parte în ADI-urile pentru dezvoltarea rețelei de gaze

FOTO: A.S
Reactualizat la:
Ideea este de a prelua la bugetul județului o bună parte din costul studiilor de fezabilitate, cost pe care multe unități administrativ-teritoriale nu și-l pot permite.
Scris de Cristina Ghilea - Ideea este de a prelua la bugetul județului o bună parte din costul studiilor de fezabilitate, cost pe care multe unități administrativ-teritoriale nu și-l pot permite.

Consilierii județeni au votat asocierea CJ Bihor în cele patru Asociații de Dezvoltare Intercomunitare (ADI) constituite în Bihor, care cuprind 40 de comune și orașe, după ce a fost lansat ghidul finanțărilor europene pentru extinderea rețelelor de gaz. Acordul se referă la susținerea financiară din partea județului pentru realizarea în comun de studii de fezabilitate neceare extinderii magistralelor de gaze.

Conform Guvernului, primele 235 de milioane de euro din necesarul de un miliard prevăzut de Guvern pentru dezvoltarea rețelelor de distribuție a gazelor naturale pot fi accesate din 17 august.

„În toamna lui 2018 am avut discuții cu Transgaz privind strategia de extindere a rețelei în comunități. Situația nu era, nici pe departe, ideală. La întâlnirea dintre reprezentanții Transgaz și 70 de conducători de UAT-uri, ei au fost încurajați să se asocieze în ADI-uri, aceasta fiind structura principală cu care poate încheia parteneriate autoritatea ce ar finanța proiecte”, a spus președintele CJ Bihor Pásztor Sándor.
Intatrea în asociere a CJ Bihor are rostul de a susține inclusiv financiar demersurile comunelor și orașelor mici din județ, dat fiind că multe dintre ele au dificultăți în a susține costurile studiilor.

În ședința de joi, consilierii județeni au votat, în unanimitate, aderarea UAT Județul Bihor, prin Consiliul Județean, în calitatea de membru, la 4 A.D.I.-uri.

„Discutăm de o primă etapă: costurile pentru un SF sunt enorme, cuprinse între 2,1-3 milioane lei pentru un ADI mai mare. Județul Bihor trebuie să intre în componența ADI-urilor. Este evident că nu doar în această fază a elaborării SF-urilor trebuie să fim parte, ci să sprijinim UAT-urile și ulterior”, a mai spus președintele Consiliului Județean Bihor.

Unanimitate pentru extinderea gazului | FOTO: A.S.

Ideea este ca aproximativ 50% din costuri să fie preluate de CJ Bihor.

ADI Gaz Sud cuprinde 14 UAT-uri printre care Rieni, Beiuș, Drăgănești, Lazuri de Beiuș, Buntești, Pietroasa, Tulca, Șoimi, Vașcău, Cărpinet, Tinca, Criștioru de Jos, Curățele, Cîmpani – acoperă Țara Beiușului.
ADI Nord Vest conține 9 UAT-uri din Valea Ierului: Săcueni, Diosig, Tarcea, Cherechiu, Sălacea, Tămășeu, Roșiori, acoperă zona Valea Ierului.
ADI Barcău Bistra – 13 UAT-uri: Suplacu de Barcău, Abram, Abrămuț, Balc, Tăuteu, Marghita, Boianu Mare, Sîrbi, Sîniob, Derna, Viișoara, Chișlaz și Sălard.
ADI Urban Rural cuprinde doar 4 UAT-uri, dar de mari dimensiuni – Aleșd, Țețchea, Aștileu și Tileagd. Acesta are o greutate deosebită pentru județ, pentru că afectează parcul industrial.

Sunt, de altfel, și UAT-uri care au mers pe cont propriu și-au făcut sau au în lucru SF-ul, precum Brusturi, Săcădat, Paleu și Ineu.
Potrivit președintelui Pásztor Sándor, unele autorități locale dețin deja studiile topo și geo, elaborarea studiului de fezabilitate fiind posibilă într-o perioadă de maximum 5 luni.

În ceea ce privește UAT-urile care nu au studiile întocmite, elaborarea SF-ului se poate extinde până la 8 luni. La dispoziția ADI-urilor vor exista finanțări de maximum 25 milioane euro prin POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare).

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Numele pe care Prințul Harry și Meghan Markle l-au ales pentru un câine adoptat, obscen în România
  Ducii de Sussex au adoptat un labrador negru, imediat după căsătorie dar nu au dezvăluit până acum numele acestuia. Termenul reprezintă moneda oficială a statului Botswana.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lidia Popa: Palatul Poștelor reabilitat cu 4,3 milioane euro
  Clădirea este monument istoric și a fost construită în stil ecletic între anii 1894-1909. 1

  BIHON Sport local

  Eșec drastic pentru CAO. Orădenii mai pot spera doar la locul 2
  Echipa orădeană a pierdut cu 1-3 duelul cu CSM Satu Mare și mai poate spera doar la locul 2, promovabil în anumite condiții. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Polaris, scoasă din jocul salubrității orădene
  RER Vest SA a rămas unic ofertant în licitația pentru contractul multianual, scos la mezat de Primăria Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Klaus Iohannis: Școala începe pe 14 septembrie. Restricții aplicate după trei scenarii
  Președintele Klaus Iohannis a anunțat scenariile după care vor fi aplicate restricții în noul an școlar, care va începe pe 14 septembrie. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dacian Palladi, reacție la scenariile Președintelui: „Decizia ultimă trebuie a fi recunoscută ca aparținând părinților și nicidecum statului”
  Membru al Consiliului Școlii Doctorale de Sociologie din cadrul Universității din Oradea, profesor asociat al Universității ”Emanuel” din Oradea, profesor la școala lui Mihai Neamțu, alături de nume sonore precum Cătălin Avramescu, Dacian Palladi a oferit multă vreme consultanță de orientare în carieră pentru elevi.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.