bihon.ro Web analytics

Consumul de apă dă nivelul de civilitate al comunităţii. La Oradea e în continuă creştere!

Reactualizat la:

Consumul de apă dă nivelul de civilitate al comunităţii. La Oradea e în continuă creştere!

Reactualizat la:
Compania de Apă Oradea ia măsuri suplimentare pentru a se asigura de calitatea apei potabile la robinet. De la instalarea stării de necesitate, nu s-a înregistrat nicio reclamaţie referitoare la puritatea apei, în condiţiile creşterii consumului, transmite conducerea CAO.
Compania de Apă Oradea ia măsuri suplimentare pentru a se asigura de calitatea apei potabile la robinet. De la instalarea stării de necesitate, nu s-a înregistrat nicio reclamaţie referitoare la puritatea apei, în condiţiile creşterii consumului, transmite conducerea CAO.

Apa potabilă cu puritate mare, tratată corespunzător, este un serviciu de care orădenii şi, de altfel, toţi clienţii CAO din judeţ, se bucură zilnic, fără sincope semnificative şi fără costuri prea mari. Conducerea Companiei şi-a fixat un ţel din creşterea numărului de clienţi atât pe alimentarea cu apă cât şi pe canalizare concomintent cu menţinerea satisfacţiei acestora. Asta mai ales acum, când majoritatea clienţilor CAO petrec mult timp acasă, de voie, de nevoie…

Compania de Apă Oradea

Compania de Apă Oradea face un apel de responsabilizare către orădeni -> https://bit.ly/2YfcERq

Közzétette: Bihor Online – Bihon.ro – 2020. április 28., kedd

Consum în creştere!

Deloc suprinzător, în ultimele luni a crescut mult consumul de apă pe Oradea, în timp ce cifrele s-au prăbuşit, pe Sânmartin şi Felix. E din cauza închiderii temporare a hotelurilor, cu excepţia celor care au fost transformate în centre de carantină.

O analiză a consumurilor arată că pentru Oradea se pompează în jur de 34.000 mc pe zi, cu 1.700 mc de apă potabilă în plus faţă de cantităţile din intervalul anterior din anul trecut.

„Facem tratarea apei conform normelor propuse de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Nivelul de clorinare cu clor gazos ar fi la 5mg/l, pentru această perioadă din an. Pentru că încă nu e foarte cald şi nu se dezvoltă microorganismele, ar fi fost suficient. Dar, dată fiind creştera consumurilor, am decis să creştem doza la 0,7mg/l. Suntem, şi aşa, la jumătate faţă de maximul permis de OMS. În anumite zone din SUA, spre exemplu, tratarea apei se face la 1,2 mg/l”, spune inginerul şef Cristian Popa.

Clorul gazos nu afectează sănătatea oamenilor, în principiu se evaporă până ajunge le consumator dar omoară virusurile, bacteriile şi microorganismele care, altfel, s-au dezvolta în mediu acvatic, în prezenţa căldurii.

Mai mulţi racordaţi la canalizare

Un obiectiv strategic asumat de Compania de Apa Oradea, cu monitorizare strictă începând din 2016, a fost creşterea gradului de utilizare a retelei de canalizare.

Legislaţia europeană, prin Directiva Consiliului 91/271/EEC din 21 mai 1991 privind epurarea apelor urbane reziduale, modificată şi completată de Directiva Comisiei 98/15/EC în 27 februarie 1998, este baza legală a legislaţiei comunitare în domeniul descărcării apelor uzate şi prevede obligaţia utilizatorilor de a se racorda la sistemul centralizat de canalizare.

Un indicator de monitorizare a conformării la legislaţia europeană îl reprezintă şi raportul dintre numărul racordurilor administrate de companie pe baza de contract şi numărul total de racorduri funcţionale. Acest indicator a crescut în Oradea, de la 82,5% in 2016 la 92,3% in 2019.

Trendul este crescător şi pe primul trimestru al anului, astfel, la 30.04.2020 în Oradea avem un procent de 93,1%, transmite CAO.

A contat mult şi constrângerea impusă prin hotărâre de consiliu local, în a conştientiza locuitorii Municipiului Oradea să utilizeze reţeaua de canalizare din faţa propriilor imobile. Cei care au această facilitate dar ales să nu o folosească, se aleg cu majorarea impozitului pe clădiri cu 50%. Asta e valabil pentru cei care nu deţin contract de furnizare a serviciilor de canalizare menajeră dar care au posibilitatea racordării fără realizarea unei investiţii suplimentare necesare pentru asigurarea descărcării gravitaţionale.

Deziderat

„Evident că exemplul de bună practică privind gestionarea eficientă a acestui indicator la nivel de Oradea îl dorim extrapolat şi în ruralul din cadrul ariei de operare a Companiei de Apa Oradea, pentru a reuşi atât conformarea la Directivele Europene mai sus amintite cât şi pentru a asigura un grad înalt de confort şi sănătate publică în aria deservită de companie”, transmite Ovidiu Mureşan, director comercial al CAO.

Protecţie specială pentru vidanjori

Chiar în absenţa unei reglementări naţionale referitoare la relaţia Covid 19 – ape menajere uzate, conducerea Companiei s-a documentat şi a pus la punct un protocol de acţiune pentru vidanjarea în zone afectate de Covid 19.

Inginerul şef Popa ne-a pus la dispoziţie un studiu realizat de cercetătorii olandezi, care arată că SARS-CoV-2 rezistă în apele uzate până la 5 zile.

„Primim de la Prefectură actualizări ale situaţiei din judeţ şi, dacă avem urgenţe sau solicitări în astfel de zone, personalul aplică măsuri speciale pentru propria protecţie”, spune el.

Angajaţii au primit un protocol de lucru pentru aceste zone, care cuprinde inclusiv echipamentele de protecţie individuală obligatorii – mască de protecție, mănuși de cauciuc, combinezon de protecție impermeabil, vizieră de protecție şi mănuşi chirurgicale de unică folosință.

Vidanjorul şi operatorul hidro trebuie să se echipeze atât la încărcarea vidanjei cât şi la revenirea în staţia de epurare, pentru descărcare. „Întotdeauna, dezechiparea de combinezon, cizme, mănuși se va face dupa ce acestea au fost tratate cu dezinfectant; Înainte de a lăsa echipamentul de protecție în vestiar, acesta se va pulveriza cu o soluție dezinfectantă de clor si lăsat minim o oră pentru dezinfectare”, sunt câteva dintre prevederile protocolului.

Pe fondul crizei de dezinfectanţi, la începutul pandemiei, specialiştii CAO şi-au preparat proprii dezinfectanţi, pe baza reţetei puse la dispoziţie de OMS.

Apel către orădeni!

CAO a realizat şi un filmuleţ destinat orădenilor, cu mesajul „Nu confunda vasul de toaletă cu coşul de gunoi”.

Scopul acestuia e să atragă atenţia clienţilor că măştile, mănuşile, beţişoarele de curăţat urechi sau cârpele şi prezervativele aruncate în WC ajung în sistemul de canalizare şi îl pot bloca.

 

5 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. daacumtrolez says:

  pfoai-ai-ai, civilizațio, ce umbli tu cu fusta așa de scurtă, bagaboanto! am o idee: la ora 8 seara, toți orădenii să deschidă toate robinetele din casă. să ne scufundăm ca atlantida, muma la civilizație, în apă de la robinet!

 2. adriana says:

  E normal doar nu am ajuns un oras de nespalati ,dar normal ar fi ca voi sa reduceti pretul la apa vb de reducere nu de amanat plata la nu stiu cat la suta pana pe vara ca nu ne faceti nici un bine … ca doar meritam si noi, sa nu uitam de cate ori am platit apa murdara ca mai tot timpul a fost murdara (vb de lunile trecute) si acum pe perioada asta este murdara cam o data sau doua ori pe saptamana… in concluzie avand in vedere faptul ca v-ati laudat intr-un alt articol ca apa de la robinet este buna de baut ,e buna si cand este murdara? parca ar fi rugina daca da, so beti voi….

  • Adevãrata civilizaţie preţul mic din consumaţie says:

   Având în secere CA E SECETÃ şi canalele NU PREGETÃ ceea ce spune @adriana mi se pare bun ca şi vana redusã la preţ, reclama.

 3. vasi says:

  Consumul creste si dinburta, cei care citesc contoare mai pun de la ei, cica explicatia e ca pierderile reprezinta ce trec ei in plus la contorul de la intrarea pe proprietate. Tupeu maxim pe ei.

 4. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Crește taxa de depunere a gunoiului pe haldă
  Din această lună, se majorează tarifele de depunere a gunoiului pe halda ecologică gestionată de Eco Bihor, în funcție de inflația din ultima perioadă. 2

  Bihon CSM Oradea

  CSM Oradea nu se va prezenta la baraj
  După cum se știe, echipa de handbal masculin CSM Oradea și-a câștigat dreptul de participare la barajul pentru promovarea în Liga Națională.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Persoanele asimptomatice care au COVID-19 nu-i pot infecta pe cei din jur - studiu
  Un studiu recent arată că o persoană infectată, dar care nu are simptome, nu transmite virusul mai departe. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cod galben în Bihor: grindină și descărcări electrice
  Administrația Națională de Meteorologie a emis în cursul zilei de luni mai multe avertizări meteo pentru județul Bihor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  44 de arbori tăiați pentru pista de biciclete, lângă Cartierul Europa
  O pistă de biciclete urmează să fie amenajajată pe strada Universității, de-a lungul Cartierului Europa, cale de acces spre Piața 100. 9

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Elevii din România vor avea transport gratuit
  Executivul a aprobat hotărârea care prevede că elevii vor beneficia în mod gratuit de transport în orice perioadă anului, iar cei care fac naveta naveta între localitatea de domiciliu și cea unde sunt școlarizați vor avea asigurat transport gratuit pe toată perioada anului școlar. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.