bihon.ro Web analytics

Copil bătut crunt într-o școala din Bihor, sub ochii profesorilor

Reactualizat la:

Copil bătut crunt într-o școala din Bihor, sub ochii profesorilor

Reactualizat la:
Familia unui băiat de 11 ani acuză că elevul este lovit, umilit, batjocorit. Nu doar de colegi, ci și de dascăli!
Scris de Crina Dobocan - Familia unui băiat de 11 ani acuză că elevul este lovit, umilit, batjocorit. Nu doar de colegi, ci și de dascăli!

Despre agresiunea din mediul școlar (bullying – eng.) nu va fi niciodată prea puțin de spus. E un fenomen cât se poate de real, întâlnit în multe școli. Școala Gimnazială nr. 1 Viișoara nu pare să facă excepție. Doar că aici nu pare a fi recunoscut și, deci, nici prevenit. Sau cel puțin așa susține familia elevului Gyarfas Armin, din clasa a V-a de la Școala Gimnazială nr. 1 din Viișoara (Bihor).

Tatăl copilului, Gyarfas Iuliu, susține că i-a semnalat în repetate rânduri (verbal și scris) învățătoarei, dirigintei, dar și conducerii școlii, faptul că fiul său este agresat, umilit, batjocorit. O primă sesizare scrisă a fost adresată directorului unității de învățământ – Hover Gabor Zoltan, în data de 28 noiembrie 2018. Sesizare care a primit la acea dată numărul 1.215, dar despre care directorul nu pare a ști prea multe.

„Nu vreau să declar nimic. Cunosc familia și copilul. Trebuie să verific, nu declar nimic până nu vorbesc cu cadrele didactice”, a declarat telefonic, marți, directorul Hover.

Joia trecută, băiatul a ajuns acasă de la școală cu mâna ruptă. Din relatările copilului și ale familiei, înainte de ora de matematică, unii dintre colegi l-ar fi împins pe copil, iar un altul i-ar fi pus piedică. Astfel, elevul a căzut și și-a rupt mâna.

„Fratele meu a ajuns acasă plângând de durere, cu mâna ruptă. Am fost la spital și i-au pus mâna în ghips. A doua zi am mers la școală cu el și am încercat să stăm de vorbă cu diriginta. Aceasta mi-a spus că «dacă nu e mâna ei ruptă, atunci nu o interesează». Nu a făcut nicio anchetă, nu a fost curioasă măcar să descopere de la elevi împrejurările în care s-a produs incidentul.

Din contră, ne-a sfidat, ne-a râs în față. La fel face și directorul școlii. Cu asemenea atitudine, nu ne rămâne decât să ne adresăm instanței. Am depus o sesizare anul trecut. Astăzi am scos un certificat medico-legal și urmează să formulăm o nouă plângere, ca să se ia atitudine și să se schimbe situația. Altfel, ne vom adresa instanței”, susține Gyarfas Brigitta, sora majoră a copilului de 11 ani.

„Mă roagă să nu-l mai duc la școală. Noaptea se trezește plângând”

Un elev de 11 ani a ajuns cu mâna în gips. Familia sa susține că Armin este agresat deja de câțiva ani în Școala din Viișoara, fără ca cineva să ia atitudine. Statutul social modest al familiei ar putea fi cauza agresivităților față de copil!

„Subsemnatul Gyarfas Iuliu, tatăl elevului Gyarfas Armin, elev în clasa a IV-a la Școala dumneavoastră, vă aduc la cunoștință următoarele abuzuri care s-au făcut și se fac împotriva copilului meu de către ceilalți colegi de clasă, fără să se ia nici o măsură, nici din partea doamnei învățătoare (căreia ne-am adresat verbal și căreia i-am spus problemele care sunt în clasă), și nici din partea direcțiunii. În următoarele rânduri vă relatez umilința, hărțuirea și agresiunile la care este supus copilul meu. În zilele de 7, 8 , 9 XI-a 2018 a fost umilit de către Peter Matya, acesta înjurându-l, lovindu-l și adresându-i copilului meu tot felul de cuvinte jignitoare (ba că este pe invers, că maică-sa are probleme mentale și alte lucruri umilitoare).
În data de 20 XI 2018 a fost bătut de către acest copil, instigându-i și pe ceilalți copii împotriva lui.
Aceste lucruri se întâmplă aproape zilnic, copilul meu în ultimul timp refuză efectiv să mai meargă la școală. Mă roagă să nu-l mai duc la școală. Noaptea se trezește plângând, visând că este bătut de acest băiat, dar și de colegii care «îl ajută». Drept pentru care vă rog să luați măsuri disciplinare sau orice măsuri pe care le considerați dumneavoastră de cuviință ca lucrurile să se îndrepte, pentru ca ceea ce se întâmplă cu copilul meu să nu se mai întâmple, nici cu el, nici cu alți copii. Sper ca aceste măsuri să fie luate în cel mai scurt timp, iar aceste probleme vor fi eliminate din această școală”. Rândurile de mai sus îi aparțin lui Gyarfas Iuliu, părinte din comuna bihoreană Viișoara, și erau adresate conducerii Școlii Gimnaziale nr. 1 din Viișoara, anul trecut, în 28 noiembrie.

O problemă de statut social?

Solicitarea părintelui nu ar fi primit nici o rezoluție din partea conducerii școlii, iar lucrurile nu s-au schimbat în niciun fel, la aproape un an distanță. De altfel, solicitat de JURNAL BIHOREAN & BIHON.ro, directorul unității de învățământ nu era la curent cu această situație. „Trebuie să verific. Cunosc elevul și familia acestuia. Dar nu declar nimic până nu discut cu dascălii”, s-a limitat să ne declare directorul Școlii Gimnaziale nr. 1 Viișoara, Hover Gabor Zoltan.

Joia trecută, copilul a fost împins de colegi, înaintea orei de matematică, și a ajuns acasă mușcat de umăr și cu mâna ruptă. A doua zi, părinții l-au trimis pe băiat la școală, cu sora lui de 21 de ani, pentru a aduce incidentul la cunoștința dirigintei.

„Diriginta mi-a râs în față și mi-a spus că dacă nu și-a rupt ea mâna, nu e o problemă. Cum am făcut sesizări scrise și verbale, și nu am mai primit niciun răspuns, iar situația a rămas aceeași, cui să ne mai adresăm?! Până acum a fost lovit, înjosit, umilit. Acum este cu mâna ruptă. Ce va mai urma!? Să așteptăm să-l omoare, sau ce?!”, se întreabă Gyarfas Brigitta, sora cea mare a copilului agresat.

Aceasta susține că mai mulți elevi din școală sunt în această situație, dar părinții nu iau atitudine de teamă că profesorii s-ar răzbuna și i-ar taxa pe copii la note. Ba chiar, adaugă ea, unii profesori ar avea, la rândul lor, o atitudine agresivă față de elevii bătuți de colegii lor! Aceasta susține că aceeași profesori s-au purtat la fel și cu ea, pe vremea când frecventa aceeași școală din comună.

Marea problemă, consideră fata, este aceea că nu provin dintr-o familie înstărită. „Pe dascălii școlii îi interesează doar al cui ești și în ce domeniu lucrează părinții tăi. Noi nu am avut norocul să ne naștem într-o familie înstărită”, mai dezvăluie tânăra.

În gips

Între timp, familia lui Armin a mers la Medicină Legală pentru a i se elibera un certificat medicol-legal. Medicul primar legist Alexandru Rusu a constatat că minorul prezintă leziunile post traumatice care pot data din 12 septembrie 2019 (deltoidian stg anterior, 4 placarde excoriate discontinui cu dimensiuni cuprinse între 0,6/0,4, și 0,3/0,2 cm care centrează o echimoză discontinuă de 2/1,5 cm, palid gălbuie, antebrațul și mâna stângă imobilizate pe atelă gipsată).

„Leziunile s-au putut produce prin comprimare între arcadele dentare (mușcătură de om) urmată de cădere și necesită 9 zile de îngrijiri medicale, dacă nu survin complicații”, arată dr. Rusu de la Medicină Legală.

Oamenii sunt hotărâți să se adreseze, din nou, conducerii unității de învățământ. Iar dacă nici de această dată situația nu se va schimba, părinții lui Armin Gyarfas amenință că vor apela la instanțele competente.

Nu vor să facă naveta

„Nu dorim să mutăm copilul în altă școală. Cea mai apropiată școală este la Marghita, la 10 km distanță. E mai complicat cu naveta. Ne dorim să existe o colaborare și o deschidere din partea dascălilor și a conducerii școlii vizavi de problema copilului nostru (și a altor copii, desigur). În caz contrar, vom ajunge în instanță”, zice Gyarfas Brigitta. Până marți, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Bihor nu a fost sesizată în legătură cu acest caz.

„Vom trimite o echipă de control la această școală pentru a vedea care este situația. Nu ne putem antepronunța. Vom vedea ce este acolo. Noi promovăm proiecte anti-violență, facem campanii anti- bullying. Nu tolerăm agresivitatea și abuzurile, în nicio formă de manifestare a sa. Îi încurajăm pe toți cei care se confruntă cu astfel de situații să ia atitudine și să se adreseze conducerii școlilor ori Inspectoratului Școlar Bihor”, a declarat Alin-Florin Novac Iuhas, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, pentru JURNAL BIHOREAN & BIHON.ro.

25 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Ligheanul cu fundițe albastre says:

  Nepăsarea și ignoranța în România sunt la cote incredibil de mari, motiv pentru care pacientul bolnav numit România la un moment dat va murii și va deveni istorie, oricum nu am fi primul popor care dispare de pe fața pământului.

 2. Mihai says:

  Sper ca acea invatatoare/profesoara sa fie siluita de Gheorghe Dinca!

 3. joscuvoiscarbelor says:

  Incompetentii naibii … Nenorocitii astia de directori de scoli nu-s in stare decat sa-si numere leafa la sfarsit de luna. Incompetentilor !!!!

 4. calaretulfaracap says:

  Dar in Liceul Tehnologic Special nr 1 cand a fost batut elev de catre personalul scolii cu coada de matura ce ati facut . Ati tolerat , Ati acoperit sub pres !

 5. Adem says:

  O asemenea creatura, pe desupra diriginta, nu are ce cauta intre copii. Locul ei este la munca silnica, nu la catedra scolii!

 6. SRG009 says:

  Pai si autoritatile ce fac in cazu asta dorm?! E inadmisibil ca un copil sa vina cu mana rupta si sa fie abuzat inclusiv de dascali ramane cu sechele toata viata lui mai ales psihice! Am patit la fel sa fiu abuzat de un profesor mental vorbind nu in alte feluri si chiar ramai cu sechele urate.

 7. davinci says:

  o imputita si jumatate,daca are copii si ea sa ii dea dzeu sa ii se intample la fel.putem sa il aducem pe Dinca in acea locvalitate sa sa o ia pe madam la par putin si sa ii ia neamul ei in teapa.iar la director ii doresc ce ii sa intamplat acelui copi.jeguri de oameni ce sunt.

 8. / says:

  Când un analfabet ajunge prim-ministru, nu e clar că oricine poate să facă orice în această ţară? Nu mai există repere, valori, nimic…

 9. Andrei says:

  Ce face diriginta ? Ce masuri a luat marele director de scoala din Viisoara ?
  Niste nesimtiti,imbuibati cu salarii mari carora nu le pasa de educatia elevilor.

 10. Ana1 says:

  Bihon asteptam sa ne tineti la curent cu ce consecinte a suportat copii vinovati, diriginta, directorul scolii si profesorii. Aceste lucruri in tarile din vest sunt pedepsite aspru. Asteptam masurile care le va lua Inspectoratul Scolar. Nu ne aburiti cu campanii anti bulling…sa vedem masurile si consecintele ca sa nu se mai repete aceste lucruri

 11. Rjkk says:

  Tot pușcăriașul e la butoane…
  Într-o țară condusă de Dragnea din pușcărie. .. nu te mai miră nimic…

 12. Dr-NO says:

  Chiar ai ajuns gunoiul societatii, cand nu-ti mai pasa sa ai grija de un copil agresat fizic si mental.

 13. Experti says:

  Imi llace ca s-au trezit postacii! Dar pe dascal si director o sa asculte cineva? Nu cred ca a zis asa ceva diriginta. Iar pitipoanca ar trebui sa-si caute ceva de lucru in loc sa vorbeasca prostii! Si ar trebui sa faca diriginta. Sa palmuiasca pe copii? Si dupa veniti ca profesorii bat copii. Legat de leafa, haideti sa si taceti din gura. In mod sigur nu stiti ce presupune munca respectiva. Iar daca stiti mergeti si conduceti voi. Problema e ca toata lumea se pricepe la munca celuilalt.

 14. R says:

  Scoala aia ar trebui inchisa, iar despre copil, sau despre copii agresati nu par sa se ia masuri, parca nici n-ar fii iubiti, la 11 ani, auzi “nu mutam copilul de la sc” asteapta pana sa vina mort acasa sau sa nu se mai poata recupera psihic, probabil si fizic, bravo familiei

 15. Dl. Inspector says:

  Si care sunt masurile care poate lua directorul in aceasta situatie dl. Inspector. Ca de raspunsurile acestea evazive ca vom trimite si vom … ne-am cam saturat. Este usor sa dai in directori dar vrem sa stim care sunt instrumentel care ajuta pe directori de a rezolva problemele de genul acesta.

 16. Anonimul says:

  Saracul copil de mic trece printr-o mare drama. Mi-e greu sa dau sfaturi in asemenea cazuri delicate, insa probabil ca prima masura ar fi mutarea copilului intr-un alt asezamant de invatamant, usor de spus greu de infaptuit.

 17. Opinia publica says:

  Mai directoras de scoala si mai nenorocita “diriginta” daca de exemplu mie mi se face mila de familia si copilul asta,si vin la voi sa stam de vorba,credeti ca veti mai putea vorbi apoi vre-o saptamana doua? Intreb..Ca e simplu sa umilesti un amarat vad…Daca era copilul meu…azi erati voi pe la medicina oare?

 18. Siri says:

  Taman invatamantul care asigura educatia copiilor, viitorul oricarei tari, scoate copii traumatizati si raman pasivi la violente si acte de intoleranta.
  Viitorul e sumbru.

 19. Hulban ilie says:

  Cunosc scoala,stau in comuna viisoara,scoala aia pentru anumitii copi ie un calvar…

 20. Hulban ilie says:

  Cunosc scoala sunt din comuna viisoara scoala aia ie un calvar pent-ru uni elevi

 21. Laura says:

  In ce lume traim Doamne!STOOOP BUILING-ULUI!!!

 22. Dorin says:

  Păcat ca nu este dat numele acestei lepre care ocupa poziția de diriginta. Idioata ne invita sa ii rupem si ei o mana, poate atunci o interesează. Pana la urma o sa ajungem sa ne facem singuri dreptate.

 23. scoaladecacattt says:

  Domnule scoateti copilul din scoala aia de rahat si sa mearga undeva de rahati cretini bolnavi la cap pt care batjocoreste pe saracul copil daca nu le scoateti il vor distruge fizic si moral !

 24. davinci says:

  haideti sa ajutam acel copil,propun cu niste jucari si hainute.si sa le trimitem sigur se va bucura de ele.astept propuneri de strangere.

 25. Ştiri sportive

  UPDATE! Panică la EURO 2020. Jucătorul Christian Eriksen s-a prăbuşit pe teren în timpul meciului
  Panică la EURO 2020. Jucătorul Christian Eriksen s-a prăbuşit pe teren în timpul meciului. 4

  Mapamond

  Bill Gates avertizează că lumea se va confrunta cu alte două dezastre: „Vor fi mai mulți morți decât în această pandemie“
  5

  România

  Cîțu, mesaj la Sibiu către reprezentanți cultelor religioase: „Vaccinarea este singura soluţie de a ieşi din pandemie"
  Premierul Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, la Sibiu, că are o întâlnire acolo cu reprezentanţii cultelor religioase cărora le cere susţinere pentru accelerarea campaniei de vaccinare. În ce priveşte ritmul campaniei, premierul spune că nu este îngrijorat. 3

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON CAO

  Întrerupere în furnizare apei în Oradea

  BIHON Sport local

  Antrenament cu un campion

  Jurnal Bihorean

  Alex Sorian a plecat de la CSC Sânmartin. Se va lupta pentru promovare!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Așa nu! Un șofer a greșit direcția în girația din Centrul Civic
  Un șofer a reușit „performanța” să circule pe sens interzis în sensul giratoriu din Centrul Civic. 8

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.