bihon.ro Web analytics

„Copilul diasporei”, orădeanul El Rumañol, a stârnit lacrimile tuturor la Românii au Talent

De Oana Farcaș
Reactualizat la:

„Copilul diasporei”, orădeanul El Rumañol, a stârnit lacrimile tuturor la Românii au Talent

Foto: Romanii au Talent
Reactualizat la:
Un orădean de 33 de ani, stabilit în Spania, a creat un moment plin de emoție, la emisiunea „Românii au Talent”, despre viața românilor care trăiesc în diaspora.
Scris de Oana Farcaș - Un orădean de 33 de ani, stabilit în Spania, a creat un moment plin de emoție, la emisiunea „Românii au Talent”, despre viața românilor care trăiesc în diaspora.

 

Orădeanul Erno Varga a obținut primul „Golden Buzz” de la Românii au talent

Maximilian Nica, aka El Rumañol, a urcat vineri seara pe scena show-ului tv „Românii au Talent”, unde a cântat o melodie manifest ce reprezintă nimic altceva decât „un dialog între România și diaspora, o scrisoare acasă”. Versurile orădeanului, dau senzația de „piele de găină” și aduc lacrimi în ochi conaționalilor mâhniți de situația în care se află România, dar mai ales milioanelor de români care au fugit din țară pentru a căuta, peste hotare, un trai mai bun decât sărăcia de acasă.

Plecat într-o vacanță din care nu s-a mai întors

Povestea de viață a lui Maxi nu este una ușoară, ci una în care a trebuit să se maturizeze înainte de vreme, într-o țară străină în care parcă ceilalți nu voiau să-l accepte. Își povestește viața cu o oarecare seninătate, susținând că rapp-ul i-a adus alinare în fiecare situație prin care a trecut. A plecat la 8 ani de acasă crezând spusele tatălui că pleacă într-o vacanță. A fost, însă, o vacanță ce avea doar un bilet, de dus, nu și de întors.

„Am ajuns în Spania când aveam aproape 8 ani, acum mai bine de 25 de ani. Am crescut aici, între două ţări. La început stăteam toţi într-o singură cameră, toată familia. Era greu. Noi trebuia să mergem pentru mâncare la Crucea Roşie şi la Caritas pentru haine. Am suferit mult. Am îndurat multă xenofobie şi rasism. Copiii de la şcoală erau foarte răi. Tot timpul se legau de mine pentru că era uşor. «De ce vii tot timpul cu aceleaşi haine? Aşa sărac eşti?» îmi spuneau. Aici, în Spania, tot timpul faptul că-ţi ziceau numai «eşti român» era o înjurătură. Nu exista încă cultura emigrantului în Spania. Rapp-ul pentru mine a fost o terapie. Era forma de a scoate din mine toată ura şi toate nedreptăţile de care am avut parte în această societate. Dacă nu ar fi existat hip-hopul, cu siguranţă aş fi avut nevoie de un psiholog. Pentru că este greu pentru un copil să fie sărac, să doarmă pe străzi, să-şi schimbe ţara şi să sufere atât de mult. Părinţii mei au lucrat foarte mult şi mi-au spus tot timpul să profităm de faptul că suntem în Spania pentru a reuşi ceva în viaţa asta. Ei s-au sacrificat pentru noi“, a povestit orădeanul în interviul de prezentare de la „Românii au talent“. â

Întors acasă, în România, e pupat scena emisiunii, iar prestația sa a ridicat sala în picioare și a atras aprecierile juraților:

„Am fost martorul uneia dintre cele mai bune radiografii pe care a reuşit s-o facă cineva ultimilor ani şi cred că doar cineva care a trăit o astfel de experienţă putea s-o facă. Ai pus degetul pe aproape toate rănile. Pe unele dintre ele, vezi bine, cei de aici nici măcar nu le conştientizăm. Şi, sincer să fiu, mă gândesc că tocmai de la unul dintre voi o să vină un real semn al schimbării. Poate că cineva trebuie să dea drumul la cântec. A fost un moment extraordinar şi tu eşti, fără îndoială, un băiat extrem de talentat. (…) Foarte bine şi-a spus mesajul şi există un secret foarte mare aici: mesajul era real. El nu s-a suit pe scenă să cânte pentru că şi-a dorit să aibă succes, el s-a suit pe scenă să cânte pentru că ceva îl durea şi a vrut să spună ce-l doare“, a susținut Andi Moisescu.

Got Talent España

Maxi Nica a participat, în anul 2019, și la concursul „Got Talent España”, unde a cântat despre cum s-a integrat el ca român în Spania și ce înseamnă să fii spaniol.

Orădeanul Erno Varga a obținut primul „Golden Buzz” de la Românii au talent

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Apel de solidaritate lansat de AFB pentru dotarea spitalelor orădene
  În contextul în care Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie, iar în România a fost publicat decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul țării noastre, capacitatea sistemului medical românesc de a face față și de a reacționa promt și efecient este esențială.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Decesul nr.80: femeie diagnosticată la Oradea, decedată la Satu Mare
  Deși Grupul de Comunicare Strategică a informat că o femeie a decedat la Oradea, dr. Gheorghe Carp a infirmat această informație. 3

  România

  Sistemul bancar românesc este stabil
  Potrvit unei declarații de presă făcute în urmă cu puțin timp de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, sistemul bancar românesc funcționează în parametri normali.

  România

  Sondaj Avangarde: 52% cred că COVID-19 a fost creat în laborator/ Oamenii se tem de criza economică
  Un sondaj Avangarde, realizat în perioada 28-29 martie, arată că 82% dintre cei intervievați sunt îngrijorați de direcția în care merge țara.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Acces restricționat la ședința Consiliului Județean. LIVE, pe Facebook
  Plenul Consiliului Județean se întrunește miercuri în ședință extraordinară de îndată. Însă accesul va fi restricționat, fiind permis doar consilierilor județeni.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Clase digitale lansate de Ministerul Educației
  Ministerul Educației și Cercetării alături de Narada lansează un modul de clase digitale.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.