bihon.ro Web analytics

Corecții la banii europeni: peste 81 de milioane, în 9 proiecte

De Cristina Ghilea

Corecții la banii europeni: peste 81 de milioane, în 9 proiecte

Pasajul Magheru, pietonalele Ferdinand şi Aurel Lazăr au fost penalizate cu 25%
Abaterile constatate de finanțator în derularea proiectelor au fost penalizate cu procente cuprinse între 10 și 100%. Majoritatea au fost deja contestate de Primărie în justiție.
Scris de Cristina Ghilea - Abaterile constatate de finanțator în derularea proiectelor au fost penalizate cu procente cuprinse între 10 și 100%. Majoritatea au fost deja contestate de Primărie în justiție.

La finalul unui an cu implementări record în privința proiectelor cu finanțare europeană, Primăria Oradea are un bilanț spectaculos și în privința corecțiilor încasate de la finanțator, în acest exercițiu financiar.

Anul trecut, Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională a decontat 43 milioane de euro, față de doar 8 milioane în 2019. În ședința de raport, primarul Florin Birta și directorul Marius Moș au punctat că 2020 a fost un vârf în privința implementării fondurilor externe, în ciuda restricțiilor impuse de pandemia de Covid-19.

La finalul anului însă, totalul corecțiilor acumulate în acest exercițiu financiar ajunsese la peste 81,5 milioane de lei. Motivele: greșeli în procedurile de achiziție, lipsa de vizibilitate europeană a licitațiilor, conflicte de interese în diverse etape ale proiectului, sau lipsa de transparență în privința evaluării ofertelor depuse pentru achiziția lucrărilor.

Majoritatea corecțiilor aplicate sunt acum în faza contestației în justiție, din partea Primăriei. Cea mai consistentă, de 100%, aplicată proiectului pentru prelungirea liniei de cale rulantă pentru tramvai, pe porțiunea Calea Aradului – Peța – depoul OTL – Cantemir, este încă în faza preliminară. Finanțatorul nu a continuat corespondența cu Primăria Oradea pentru a-i transmite nota de neconformitate.

10% la școli și grădinițe

O parte dintre proiectele de eficientizare energetică a școlilor și grădinițelor au primit și câte două corecții de 10% pentru nereguli constatate în atribuirea contractelor de proiectare sau lucrări. În privința Școlii Dacia, a Liceului „Onisifor Ghibu” și a Grădiniței nr. 20, corecțiile s-au aplicat pentru „modificarea criteriilor de selecție după deschiderea ofertelor, conducând la respingerea unui participant”, pentru nerespectarea criteriilor de transparență sau „modificarea unei oferte în timpul evaluării”. Corecțiile pentru acestea totalizează peste 840 mii de lei.

Transparență europeană: – 25%

O bună parte dintre corecții sunt aplicate pentru că procedurile de atribuire a contractelor nu au fost publicate astfel încât să aibă vizibilitate la nivelul întregii Uniuni Europene.

Măsura dictată este returnarea unei pătrimi din banii alocați pentru proiecte și a fost dictată la următoarele obiective: lucrările de la pasajului Magheru cu Podul Dacia – 4,3 milioane de lei, pietonalizarea de pe str. Vasile Alecsandri – 835 mii de lei, reabilitarea Școlii Gimnaziale nr. 11 – 3,5 milioane de lei, coridorul verde Barcăului – 2,3 milioane de lei, Piața Ferdinand – 4,4 milioane de lei, pietonala Aurel Lazăr – 1,1 milioane de lei, pietonala Libertății – 2,2 milioane de lei și promenada centrală de pe Criș – 2,9 milioane de lei și grădinița din Parcul Industrial din Șoseaua Borșului – 62 mii de lei.

100%!

Până acum, Municipalitatea are trei proiecte în care, pe componente, s-a aplicat de către finanțator corecția de 100%. Primul se referă la linia de tramvai nouă, de pe traseul Calea Aradului – Peța – Depou OTL – Cantemir, în valoare de 58,7 milioane lei.

Pentru aceasta, finanțatorul nu a comunicat încă nota de neconformitate, fiind încadrată în acest moment drept „corecție tranzitorie”. Ceea ce s-a comunicat însă este că ar exista un conflict de interese pentru că proiectantul de la faza incipientă DALI face parte și din asocierea câștigătoare a lucrării. E vorba de firma Aquacons, clientă fidelă a Primăriei, care a prestat studiul de fezabilitate, dar a câștigat apoi și proiectarea cu execuție, în asociere cu Abed Nego SRL.

Pentru municipalitatea orădeană, corecția este motiv de mirare, dat fiind că practica de a avea același executant în cele două etape este uzuală.
100% e corecția și în privința atribuirii dirigenției de șantier pentru proiectul de amenajare a malului stâng al Crișului, dar suma este de doar 58 mii de lei.
De asemenea, finanțatorul cere banii înapoi și pentru serviciile de proiectare aferente reabilitării fațadei și interioarelor Școlii nr. 11, în sumă de peste 59 mii de lei. Deficiența constatată: procedura de achiziție a fost greșită, s-a făcut achiziție directă pentru proiectare înainte de semnarea contractului de finanțare.

Ne vom judeca!

Primarul Florin Birta transmite că Primăria va ataca în justiție fiecare corecție aplicată, după cum procedează de altfel de când lucrează cu bani europeni.

„Încă nu sunt definitive acele corecții, unele sunt corecții trazitorii și așteptăm motivările. După ce le vom primi, le vom analiza împreună cu Direcția de Managenet a Proiectelor și cu Direcția Juridică din cadrul Primăriei, pentru a ne apăra în instanță punctele de vedere, pentru că noi considerăm cu avem dreptate în ceea ce am făcut până acum”, spune el.

Până în prezent, semnele nu sunt însă deloc încurajatoare: singurul proces de contestare a corecțiilor încheiat deja – cel referitor la aplicarea a 25% pentru lipsa de vizibilitate europeană a licitației, a fost pierdut de Primărie, după ce instanța a respins acțiunea.

80 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Lulu says:

  Speram sa nu fie penalizări, ca altfel se vor pune banii din bugetul local: creșteri de taxe, impozite, etc

 2. cetatean says:

  Da… e mai simplu de a ataca in instanta hotarariile decat sa faca o licitaie ca lumea sa lasa si alte firme sa participe si sa castige, nu nunau firmele de casa cei care fac 80% din proiectele orasului, toate xu viteza melcului ca lucrariile au la gramada dar muncitori nu si la final primaria e “mirata” ca ca fondatorul cere inapoi banii… si da, cand se face ceva in fiecare saptamana in fiecare ziar / portal apare o stiire, dar despre faptul ca putem pierde aceste bani nu si majoritatea cetaceniilor nici nu o sa auda despre acest lucru… si iata, de aceea tot platim taxe si mai mari aproape in fiecare ani in judetul in care salarii sunt sub media tarii ca sa dea primaria lucru firmelor de case…

  • Oradean says:

   :)) Nota 2, stai jos! Singura ta coerenta consta in ideea ca esti “contra”, in rest … hatereala fara cap si fara coada!

   • Gheorghe says:

    -5 la raspunsul tau oradeanule vinitura de pe alte meleaguri , mars de aici !

    • Oradean says:

     Gheo’, se pare ca cel venit cu pluta, pe cris in jos, esti tu! Sau gresesc? De fapt tu esti dus cu pluta! Inteleg frustrarea bozgorilor care se cred stapani pe oras, si au visuri umede cu reinvierea trecutului, dar tu ce scuza ai, Gyuriko? 🙂

     • anonim says:

      Bolojan al tau in curand va vi coleg de celula cu Dragnea, pe care l-au incarcerat pt o gainarie fata de astea ale lui bolo 🙂

     • Oradean says:

      Foarte bine! Sa fie, daca asa merita si daca a facut prostii! Pana una alta nu vad decat minciuni, acuze nefondate, invective si jegosenie pe net! Postacii sunt la datorie zi si noapte, fara cea mai mica urma de decenta!

     • Ungur, nu bozgor! says:

      Oradean, văd că eșți prea tare din gură. Să te reclam pentru rasism?

     • Oradean says:

      Da ungure, reclama-ma, dar nu uita sa spui toata povestea cu “vituri”, “romulani”, “rromanica” etc. Si ia-o de la bun inceput, ca sa vezi cine a inceput de fiecare data!

   • sdfhfgs says:

    Iar singura ta idee e ca tot ce face pmo e super e minunat, oricine are o parere diferita e “hater” (bleah ce cuvant spurcat, nu are loc in limba romana). Ai o minte simpla, dar macar primitiva. Felicitari pmo pentru marile “succese”! Creste nivelul de trai in oradea vazand cu ochii! I-am depasit pe cei din Teleorman la salarii? Ca eram cam la egalitate anul trecut dupa 12 ani de megadezvoltare in beton.

    • Vasi says:

     Nu e voie sa avem pareri, doar sa adulam cum face drop du-te si oradean care sunt unul si acelasi lingau.

     • Oradean says:

      Una este sa ai pareri, pe care sa le sustii cu dovezi si argumente si cu totul altceva sa minti, sa manipulezi, sa acuzi fara dovezi si sa jignesti! Dar de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere! Nu aveti nici macar simtul penibilului, atat de redusi si incrancenati sunteti in a improsca cu mizerii!

    • Oradean says:

     De unde ai tras tu concluzia ca am o singura idee si aceea este ca tot ce se face in pmo este super si minunat?! Vorbesti de mintea mea simpla, in conditiile in care tu reduci simplist postarile mele la o concluzie nefundamentata, bazata pe supozitii. Nu fac decat sa constat un lucru evident: postacii sunt la datorie si improasca cu noroi, fara dovezi si fara argumente! Eu constat un lucru evident, iar tu tragi concluzii bazate pe supozitii si pareri personale! “Megadezvoltare in beton” ce vrea sa spuna? N-ai vrea sa se construiasca din pamant si acum; sau dupa mintea ta complexa, mai bine nu facem nimic?! As fi de acord cu tine, daca ai fi consecvent in grija fata de planeta si nu te-ai vaicari in clipa urmatoare ca nu ai salariu mare si nivel de traui ridicat. Nu-ti place cu cat te platesc patronii din Oradea? Pune mana si fa tu o afacere sa dai salarii de mii de euro oradenilor: nu acuza primaria pentru asta, ca nu are nicio treaba sula cu prefectura! Nu cred ca tot ce se face in primarie este ok, dupa cum nu pot accepta ca tot ce se face este rau si ca pe ansamblu, nu avem de ce sa ne plangem. Acestea sunt constatari de bun simt, dar se pare ca de la unii nu ai ce astepta sa fie impartiali si sa aiba bun simt!

     • Vasi says:

      Tin sa te dezamagesc dropule ca am afacerea mea, nu stau la mila statului sau primariei tale.

     • Oradean says:

      Pai daca ai afacerea ta, esti unul dintre cei vinovati pentru salariile mici din Bihor, deci nu esti in masura sa critici! Sau gresesc? Poate ai afacerea ta cu haine vechi in piata si confunzi bisnita cu afacerile si in cazul asta lucrurile se leaga!

     • lalala says:

      Si stii care e partea amuzanta? Exact textul asta cu “dezvoltarea” il baga liberalii la scara nationala acum. Cica anul trecut au fost “investitii record” zice cutu… In urma acestor investitii record, vedem o scadere a salariilor, crestere a imprumuturilor etc. EXACT ca in megadezvoltata Oradea. Se tot lauda cu investitiile facute, dar nu se publica nicaieri un rezultat al acestor investitii. Adica clar: atat am bagat, atat a produs investitia in ultimul an. Input-output. Si nu vom vedea niciodata asa ceva. Doar megalaude si injurii adresate celor care au curajul sa intrebe.

     • Dan says:

      Damn Orădean! L-ai rekt pe troglodit. Complet de acord cu tot ce ai spus.

      E comic ca zice ca are afacere. Tre sa ai o afacere de doi bani sau să nu ai (adică sa minți) ca să ai timp sa te iei la lupte în comentarii pe bihon.

     • Vasi says:

      Si trebuia sa scriu si ce afacete am ca sa sariti ca fac evaziune si bla bla. Mari frustrati sunteti astia ce lingeti de la stat de la primarie, ca nu vad alta explicatie

     • ovi says:

      ce treaba aveti unde lucreza omul sau ce afacere are? a vrut sa spuna ca nu lucreza direct cu primaria sau la stat si nu beneficiaza de urma primariei asa cum faceti voi

     • Oradean says:

      Altul cu certitudini: “…asa cum faceti voi…”. 🙂 Ce le mai stiu ei pe toate, fara nicio urma de indoiala si retinere! Dubitativul le este complet strain, chiar si atunci cand abordeaza subiecte care le sunt complet straine si n-au habar despre ce vorbesc! Adica, pe intelesul lor: se baga ca musca-n lapte!

     • antiprosti says:

      nu-ti mai zi “oradean” cacanare , ca ne faci de rusine pe cei care chiar suntem oradeni !

     • Oradean says:

      Atat ai de spus la subiect, “inteligentule”? Mi-e mila de tine, cand ma gandesc ce conflicte interne poti avea, de esti tu impotriva ta! Sau esti prea prost ca sa realizezi paradoxul si ironia situatiei in care te afli?!

   • xxx says:

    Ti-ai schimbat numele dropule? Nu te numi oradean ca esti venit de la coada vacii

    • Oradean says:

     Ti se pare ca am acelasi stil de exprimare ca drop? Asa este, sunt venit de la coada vacii, iar tu esti emanat din putza de print, in palatul de clestar! Se poate usor constata, care de unde vine, dupa nivelul de instruire si exprimare a fiecaruia dintre noi, “domnule” vasi, xxx, ionel … si oricum altfel te mai (auto)intitulezi! Dupa modul de exprimare, este clar ca esti unul si acelasi, cu pseudonime multiple! Asta, cu personalitati multiple, este destul de grava in psihiatrie! Nu uita sa-ti iei pastilele! 🙂

    • drop says:

     xxx, sunt aici cu un scop laudabil si generos: sa te muiesc pe tine la masele, hatere. nu ai tu treaba cu nimic, postarile tale sunt strict atacuri la persoana de cand te-am ginit prima oara. in toata existenta ta de prostac n-ai adus niciun argument rezonabil. oricand comenteaza cineva ceva ce nu-i impotriva lui bolojan, sau a administratiei, poilitiei, scolii, spitalelor sau a orasului, sari tu si ne injuri. nu se mira nici ma-ta ca nu-ti gasesti un job in afara de prostac turbat. hai noroc prostache. ratat fara caracter ce esti. ba da, ai caracter de ratat.

     • loll says:

      zise drop si oradean, bugetarii campioni la frecat menta…

     • Oradean says:

      Asa e cand nu ai ce sa mai zici: te bagi in seama singur, ca un onanist ce esti, nu-i asa loll?! Ce argumente, ce idei, ce logica si bun simt?! La voi e important sa va faceti norma de postari pe zi, poate-poate, pana la urmatoarele alegeri minciunile se transforma in adevaruri, in capul celor cu mintea mai labila! Baga mare, p(r)ostache si poate faci de-o kila de malai!

     • drop says:

      loll, imi era dor sa vomez de la mirosul tau de sovin pupator de moastele lu horthy.

     • loll says:

      mai nou si adevarul e sovinism dropule frustrat, lingaul lui antnescu ?

   • oradean says:

    ia zi-mi te rog un argument cu care afirmi ca cetateanul nu a avut dreptate pentru nota 2?

    linia noua de tramvai a primit distugatorul Abed Nego, care lucreaza oriunde cu cateva muncitori ori aici ori la celalt santier, nicium concomintent, si pana acuma in 3 ani a reusit sa ajunga pana la sala de sport al Universitatii… ma uit pe harta, e cam jumatea din traseu si mai primeste la gramada prelungiri de la primarie fara nicio explicatie normala, ca sunt acolo firuriile de inalta tensiune al Electrica cu NIMIC nu e in calea sa lucreaza firma… sinele au pus deja dupa stalpul care e langa sala de sport, de ce nu stie acuma sa lucreaza firma? si la proiectul asta suntem amenintat ca trebuie sa platim inapoi banii primit 100%… da, macar daca ai primit ca si cadou lucrarea, macar sa lucrezi si sa le faci la timp, dar nu, primaria da toate proiectele la firmele de casa si prelungeste pana la infinit termenul ca “totdeauna se intampina cu ceva problema”.. da ca NU LUCREAZA FIRMA! in Piata Ferdinand au primit deja mai mult de 1 an prelungire si si asa zis ca nu o sa fie gata pana la primavara… n-asi zice nimeni nimic, daca firmele asi si lucra, asi facea o munca normala, asi termina la timp si sa nu noi sa platim penalizari ca firma n-a avut chef de lucru… in vest daca o firma nu face treaba, firma plateste, nu noi ca si cu Ciuperca ca Abed Nego a distrus-o si din banii nostrii o sa fie candva refacuta…

    • Oradean says:

     Daca as intelege ce vrei sa spui, as putea fi de acord cu tine! 🙂 Nu cunosc amanunte si nu ma lansez in acuze, dar nici nu le iau apararea. Banuiesc ca sunt si organe indreptatite sa ii ia la intrebari (de exemplu, in baza unei sesizari, care ti-e la indemana), daca exista fapte condamnabile. Pana atunci doar constat: vorbe, minciuni, acuzatii nefondate! Daca-i alba de ce nu-i neagra, daca-i neagra, de ce nu-i semi…

     • cititor says:

      se vede clar ca esti ca si drop platit de primarie sa stea aici toata ziua si sa apara pe Bolo ori esti somer si n-ai de lucru… dar atunci nu intelegem de ce stai aici si aplauzi pana la infinit pe Zeul tau, deci clar esti platit pentru asta, altfel in locul tau as merge sa caut ceva loc de munca…

 3. anti_usl says:

  Cum s-a ajuns aici? Doua sunt motivele! Cei care se ocupa de implementarea proiectelor cu fonduri europene/guvernamentale/etc sunt incompetenti si/sau sunt corupti. Oricum a-i da-o, ar trebui sa se autosesizeze parchetarii si pana la finalizarea proceselor cei vinovati (repet, si prostia e o vina, e una din culpa) sa fie pusi in stand by, adica fara sporurile nesimtite, pe venitul de baza. La final se va decide: dati afara sau zvarliti in puscarie, dar prejudiciul recuperat in oricare varianta.

 4. Adi says:

  Manevra pt a da lucrarile firmelor de casa. Ce conteaza ca apoi banii sunt dati inapoi. Doar nu ii da din buzunarul lor, sunt platiti din banii nostrii. Ca sa vedeti cine sunt cei care ne conduc, hoti mai smecheri

 5. drop says:

  mars in teleorman daca nu va convine, postati de doi bani

 6. Claudiu says:

  Si lucrari proaste si cu dedicatie firmelor de partid. Ei stiu ca e ilegal ce fac dar banii trebuie furati. Platim noi taxe mai mari care e problema.

 7. Ioani says:

  Vorba inculților: da măcar face ceva!!! :)))) ce mai contează cum? Face ceva, bine ar fi dacă si DNA ar face cv sau is ocupați cu pătrunjel și aia. Bătaie de joc a banului public!!!

  • Oradean says:

   Furt pe fata. Ce face DNA si institutiile abilitate sa faca niste verificari cum se atribuie lucrarile . Cum se modifica proiectele pe parcurs. Cum se adauga blocuri in locul caselor demolate pe motive de infrastructura ca apoi sa fie dat gratis pt blocuri.

  • drop says:

   Nu vrei dezvoltare? Era mai bine fara. Degeaba ca sunteti niste postaci. Eu sunt cel mai inteligent de aici nu stiu de ce imi mai racesc gura cu niste ratati

   • Gheorghe says:

    Mai bine un pic ratat decat rahat ca tine !

   • antiprosti says:

    toti vrem dezvoltare, dar nu prin furaciuni !

   • austrieci says:

    Drop = cazut
    intrbarea e de unde cazut?
    sau unde cade? esti cazut tare.
    dar sa stii eu numai din cauza vin sa citesc comentarile la bihon. esti un soldat bun, un angajat bun. faci pentru bani 100%, asa prost nu poate sa fie cineva pe gratis sa scrie in asa ritm.
    P.S. va rog dragi moderatori sa stergeti comentariile cu limbaj obscen. faceti si voi cewa pt banii ce primiti de la austrieci.

 8. Oradean says:

  Furt pe fata. Ce face DNA si institutiile abilitate sa faca niste verificari cum se atribuie lucrarile . Cum se modifica proiectele pe parcurs. Cum se adauga blocuri in locul caselor demolate pe motive de infrastructura ca apoi sa fie dat gratis pt blocuri.

 9. xxx says:

  Drop postac de doi bani sari si aparati zeul

  • Gheorghe says:

   …este doar o ,,limba,, non-neuronala ratacita pe meleagurile noastre ! De unde nu este nici Dumnezeu nu cere !

   • drop says:

    aici va inselati amandoi. eu imi apar orasul si viitorul meu si al celorlalti oradeni, asa cum cred. voi sunteti niste venetici fara nicio urma de respect pentru oradea sau oradeni. da, se fac si lucruri gresite, padure fara uscaturi nu exista, cum nu exista nici comunitate fara scursuri ca xxx prostacul hater. dar cu scoala se poate rezolva pe viitor.

    • borat says:

     chiar este o functie de postac la primarie, care are sarcina sa lustruiasca dosul lui Bolo toata ziua pe bihon ? sau esti un militian pensionat la 45 de ani care nu mai poate de plictiseala ?

 10. Gheorghe says:

  Apar incet,incet minciunile fara sfarsit si ilegalitatile comise de-a lungul timpului!!! Ieri,alaltaieri exproprierile ilegale si actiunile continua !!!….va vine vremea !

  • Adi says:

   Dar ca au plecat vreo 10 15 specialisti din primarie in alte orase si comune la lucru. Ca au salarii mai mari la comune decat in primarie. Deci nu va asteptati la salarii mari in oras daca primaria promoveaza sclavagismul. Totul e pt a directiona banii firmelor de casa.

 11. Io says:

  Statul a fost capturat. De data asta de PNL.

 12. Vasi says:

  Nimic nou. Se stie de manevrele de a da banii firmelor de casa. Apoi dati inapoi din banii nostri.

  • drop says:

   Da, ok, reteta e brevetata de pesedeu, nu e nimic nou sub soare, uscaturi sunt peste tot, dar ai nostri sunt ingerasi cu aura si pene, in timp ce ai vostri sunt ingerasi cu coarne si solzi de smoala, prin comparatie.

 13. drop says:

  woohooo delir intre postaci. ionel da din cur pe manele de-i joaca si limbricii. dar degeaba.

 14. Vasi says:

  Tin sa te dezamagesc dropule ca am afacerea mea, nu stau la mila statului sau primariei tale.

  • drop says:

   bravo tie, aici ne asemanam. dar e primaria mea exact cum e si a ta.

  • drop says:

   Ba, de fapt, sincer nu stiu, te tine sa postezi foto cu cui-ul sau cu rezultatul raportat?

   • vasi says:

    mori de ciuda drop ca unii chiar au firme, vrei cui sa ma verifici, da fac evaziune fiscala la maxim, si nu dau salarii deloc, esti multumit/ sunt patronul care e de vina de salariile mici din oras, ca deja mi-ai aruncat ca dau salar mic, pana ieri nu erau salarii mici la noi eram cei mai ce din tara. Asa o frustrat ca tine rar ti-e dat sa vezi, la orice gasesti sa ataci omul, doar atac la persoana stii. Iti citesc comentariile aici, in afara de jigniri nu stii nimic. Nu e voie sa isi spuna nimeni pararea daca intra in contradictie cu parerea , macar vorbeste civilizat. Dar asta e frustrarea urla in tine.

 15. Cornel says:

  Vad aici niste spalati pe creier mari sustinatori fanatici ai primariei. Cred ca voi l-ati sustinult si pe Dragnea si compania. Vi se pare normal sa fie furati banii publici?

 16. comsa says:

  La finalul anului 2020, totalul corecțiilor acumulate în acest exercițiu financiar ajunsese la peste 81,5 milioane de lei. Cine plateste acesti bani? ar trebui sa-i plateasca cei care au facut greselile si sa-i plateasca din buzunarul lor, dar primaria o sa-i scoata de la contribuabili prin majorarea taxelor si impozitelor .

  • drop says:

   Numai cine nu munceste, nu greseste, stimati pesedisti, dar asta stiti si voi, ca si voi munceati si greseati, doar ca voi greseati mai mult decat munceati. Slava mare ca nu mai aveti cutitul de impartit credite.

 17. Marin says:

  Hotii striga hotii. Tipic romanesc.

 18. ert says:

  “Pentru municipalitatea orădeană, corecția este motiv de mirare, dat fiind că practica de a avea același executant în cele două etape este uzuală.” Se pare ca nu mai tine figura ca s-au prins baietii degeaba faceti ochii mari si sunteti mirati: da” noi asa lucram de cand e tatucul din Birtin…

 19. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Acuzat că a încercat să-și ucidă fosta soție, fostul șef al Poliției Locale din Oradea a fost condamnat la 5 ani de închisoare
  Acuzat că a încercat să-și ucidă fosta soție, fostul polițist local Paul Kover a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Karpaten Bistro Haus, un restaurant orădean în stil bavarez! Evenimente private, meniul zilei, happy hour 1+1 gratis, muzică live, livrări la domiciliu!
  Orădenii care doresc să servească un meniu deosebit cu specific bavarez o pot face aproape de centrul orașului, la Karpaten Bistro Haus. Localul este situat pe strada Tudor Vladimirescu, nr. 77/A, pe locul fostului restaurant Intim.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Festivalul Baroc în Cetate: Oradea devine capitala muzicii baroce
  A doua ediție a Festivalului Baroc se va derula în perioada 23-31 mai 2022.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  An pregătitor pentru studenții străini din cadrul Universității din Oradea
  Studenții străini au la dispoziție un an pentru a învăța limba română, în cadrul unui program dezvoltat de Facultatea de Litere din Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 1,3 milioane de euro pentru Universitate din Oradea în cadrul Erasmus+
  Universitatea din Oradea se află în topul alocărilor de fonduri pentru proiectele de mobilitate Erasmus+. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Aleșii din Vadu Crișului, la „Trezoreria domnească” din Hajduszoboszló
  În cadrul unui proiect comun finanțat de către BGA (Ungaria), o delegație de 12 persoane din Vadu Crișului a făcut cunoștiintă cu oportunitățile de vizitare oferite de localitatea maghiară Hajduszoboszló.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.