bihon.ro Web analytics

Cornel Popa si USL domina judetul Bihor

Senatorul Cornel Popa e noul preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, cu aproape 50% din totalul voturilor.
Scris de Călin Corpaş - Senatorul Cornel Popa e noul preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, cu aproape 50% din totalul voturilor.

După ce a fost pe rând deputat şi senator de Bihor, iată că Popa Cornel a fost investit de bihoreni în funcţia de preşedinte al Judeţului Bihor. Principalul său contracandidat, Radu Ţîrle, nu a obţinut nici măcar jumătate din voturile acumulate de candidatul USL. Pe Popa l-au votat 145.549 de bihoreni, în timp ce pe Radu Ţîrle l-au preferat 55.498 de alegători. Fostul preşedinte al Consiliului a fost depăşit şi de candidatul UDMR, directorul de la Ape Crişuri, Pasztor Sandor. Acesta din urmă a obţinut 60.634 de voturi.

Fiecare dintre primii trei clasaţi în cursa pentru preşedinţia CJ au avut cu puţin peste scorul formaţiunilor pe care le reprezintă. Popa a avut mai mult cu 1,35% faţă de scorul politic al USL pentru CJ Bihor. Radu Ţîrle a avut peste PDL cu 0,58%, iar Pasztor a întrunit cu jumătate de procent mai mult decât UDMR.

Biroul Electoral Judeţean a atribuit deja mandatele consilierilor judeţeni. Preşedintele Cornel Popa va putea conduce Bihorul bazându-se doar pe USL. Uniunea Social Liberală va avea peste jumătate din aleşii judeţului. Adică 18 mandate de consilieri. În schimb, UDMR şi PDL vor avea doar câte şapte.

În mandatul 2008-2012, CJ Bihor a avut următoarea componentă politică: 10 consilieri PNL, 9 UDMR, 9 PDL, 6 PSD.

D.D. în Consiliu

Însă marea noutate pentru Consiliul Judeţean o constituie intrarea în Legislativul judeţean a oamenilor lui Dan Diaconescu. Dacă la Oradea a ratat la limită intrarea în Consiliul Local, obţinând 4,8%, iată că la nivelul judeţului, PPDD a strâns 17.052 de voturi (5,74%), reuşind să-şi bage la masa CJ Bihor doi reprezentanţi: pe Ioan Lascău şi pe Ioan Hule.

Mult sub pragul electoral s-au situat, ca şi la Consiliul Local Oradea, partidul lui Tokes – PPMT, PRM şi UNPR. Semn că partidele care marşează pe tema ultra-naţionalistă (PPMT şi PRM) nu sunt pe gustul bihorenilor.

Un capitol la care USL nu e în capul listei e cel al numărului total de mandate de consilieri locali la nivelul întregului judeţ. Aceasta deoarece într-o sumedenie de localităţi, liberalii, pesediştii şi conservatorii au concurat unii împotriva altora. De aceea, UDMR are în tot Bihorul 253 de mandate de aleşi locali, iar PDL o secondează, cu 251.

Adunate, mandatele membrilor PNL, PSD şi PC dau suma de 618. Dar, dintre acestea, doar 224 au fost câştigate sub sigla USL. Restul, separat. PNL are 214 mandate, PSD 157, iar PC 23.

REZULTATE FINALE ALE VOTULUI ÎN BIHOR

PREŞEDINTELE CONSILIULUI JUDEŢEAN

CORNEL POPA (USL) 48,37%

 

Pasztor Sandor (UDMR) 20,15%

Radu Ţîrle (PDL) 18,44%

Ioan Hule (PPDD) 6,4%

 

Szilagyi Ferenc (PPMT) 2,97%

Vasile Gîrba (PRM) 1,33%

Gheorghe Pintea (UNPR) 0,98%

Raul Derecichei (PUER) 0,58%

Florin Bârsan (PV) 0,56%

Gheorghe Ardelean (PSR) 0,16%

COMPONENŢA CONSILIULUI JUDEŢEAN

Procent Mandate

USL 47,02% –   18

UDMR 19,64% –   7

PDL 17,86% –   7

PPDD 5,74% –   2

PPMT 2,97%

PRM 1,73%

UNPR 1,3%

ACDR 1,21%

PER 0,73%

PP 0,49%

PUER 0,4%

PNŢCD 0,33%

PV 0,22%

FCER 0,14%

PSR 0,13%

MANDATE DE CONSILIERI LOCALI ÎN BIHOR

UDMR 253

PDL 251

USL 224

PNL 214

PSD 157

PPDD 55

PPMT 24

PC 23

UNPR 22

PRM 13

ACDR 6

PCM 5

PUER 4

UDSCR 4

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cum porți corect pantofii la vestimentație
  Stilul vestimentar reflectă personalitatea fiecărui bărbat.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Priveşte natura în ochi în „România sălbatică”. Pelicula poate fi văzută la Cinema Palace Oradea
  Filmul realizat de Dan Dinu şi Cosmin Dumitrache poate fi vizionat la Cinema Palace.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Momente de emoţie la Festivalul Național de Folk „Pro Lirica", de la Oradea
  Cea de a patra ediţie s-a desfăşurat timp de două zile în Parcul Bălcescu din municipiu.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  7 străzi din Oradea rămân miercuri pentru câteva ore fără apă

  BIHON CAO

  CITIRI CAO 13.09.2021-17.09.2021

  România

  Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, demis de premierul Florin Cîțu. Fostul șef al GNM i-a mulțumit ministrului Tanczos Barna
  Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu (USR PLUS), a fost demis, luni, din funcție de premierul Florin Cîțu. Decizia fost publicată în Monitorul Oficial.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Profesoara orădeană Mirela Tanc, susținută de ministrul Educației în cursa pentru un milion de dolari: „E singura din România care în ultimii 5 ani a reușit această performanță"
  Mirela Tanc, profesoară de limba română la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" se află pe lista scurtă a celor 50 de dascăli finalişti ai competiţiei "Global Teacher Prize", "Oscar- ul Educaţiei", al cărui câştigător va primi uriaşa sumă de un milion de dolari.

  Anunturi Electrica

  Întreruperi energie electrică -B. 23.09.2021 - 24.09.2021 -PL Salonta + Oradea - anuntate cu 2 zile

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.