bihon.ro Web analytics

Creație și inovație în catacombele Palatului Episcopal

De Veronica Bursașiu

Creație și inovație în catacombele Palatului Episcopal

Foto: Vigh Laszlo Miklos
Primul și unicul spațiu coworking și makerspace din Oradea, dar și din N-V țării se află la subsolul Palatului Baroc din Oradea. Se întinde pe 700 mp.
Scris de Veronica Bursașiu - Primul și unicul spațiu coworking și makerspace din Oradea, dar și din N-V țării se află la subsolul Palatului Baroc din Oradea. Se întinde pe 700 mp.

Proiectul, care așa cum explicau participanții la conferința de vineri, 13 mai 2022, se pregătește de finalizarea perioadei de implementare, este realizat de Asociația pentru Promovarea Afacerilor din România și INNOVA Agenția de Dezvoltare Regională a Regiunii Marea Câmpie de Nord din Ungaria. Bugetul total al proiectului a fost de 1.132.937 euro din care fonduri FEDR 962.997 euro. Gonczi Jozsef, președintele APPAR, în calitate de beneficiar, episcopul Böcskei László, gazdă și ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, în calitate de finanțator au vorbit despre proiect și importanța acestuia.

 

„Mă aflu într-o postură nouă, aceea de a prezenta un astfel de proiect, un proiect despre care acum 3-4 ani nici nu ne puteam gândi că îl vom găzdui și că vom oferi o astfel de perspectivă viitorului. În catacombele Palatului Episcopal, așa cum spun unii despre subsol, avem nu doar mărturii despre trecut , ci putem privi și spre viitor. Este un proiect neobișnuit pentru o clădire istorică, monument. Noi dorim ca acest loc să fie unul de întâlnire, un loc unde cei care se întâlnesc să progreseze în creație într-o lucrare comună spre binele societății. Cred că acesta e un loc în slujba oamenilor, un mediu propice pentru dezvoltarea durabilă și de viitor și sperăm să fie un spațiu tot mai animat cu rezultate perceptibile”, a spus episcopul romano-catolic Böcskei László.

FIX Makerspace oferă spații de lucru tip coworking, spații studio pentru cei care preferă lucrul individual, acces la echipamente și unelte pentru prelucrarea lemnului, metalului, textilelor, gravare și tăiere laser, mașină de frezat CNC, imprimare de mari dimensiuni și 3D și acces exclusiv din regiune la un workflow complet de fabricație digital și prototipizată rapidă.

 

Ministrul Cseke Attila a vorbit despre importanța Programului de Cooperare Teritorială România-Ungaria prin care a fost finanțat și acest proiect, un program cu un buget de 232 milioane de euro din fonduri europene și de la bugetul de stat, un program care va continua cu un buget aproape similar, deoarece și-a dovedit eficiența. „Este un program de succes care leagă comunitățile din ambele părți, un program care aduce multă plusvaloare. În acest program, Bihorul are un loc fruntaș: din 100 de proiecte care au fost finanțate, 46 sunt din Bihor. Aceasta nu e laudă, e realitatea. Atunci când s-a deschis apelul, UAT-urile și cei din sfera privată au profitat și au depus proiecte. Mulțumesc și Guvernului Ungariei că a înțeles cât de important e parteneriatul în elaborarea programului, cât e de important e ca de ambele părți ale graniței să avem progres, să aduce mai aproape cetățenii unii de alții.

 

FIX Makerspace este un loc al creației, al inovației care se desăvârșește într-un loc cu o istorie de 250 de ani. A crea, a inova într-un astfel de loc are un farmec deosebit. Iar aceasta este posibil și datorită episcopului Böcskei, un om echilibrat, deschis la nou, la modernitate, spre civilizație. Cred că și în acest fel putem păstra valorile tradiționale ale bisericii mai aproape. Și cred că e vorba și despre curaj, fiindcă nu știu câți ar fi avut curajul să-i propună episcopului un asemenea proiect. Vă îndemn să aveți idei creative în locații mai puțin obișnuite, așa cum se întâmplă aici”.

 

Președintele APPAR Gonczi Jozsef a vorbit despre maniera în care s-a născut proiectul, din aproape în aproape, de la ideea de afaceri, la fonduri prin care aceasta era susținută, dar care după finalizarea proiectului nu se mai bucura de mentorat. Makerspace-urile ajută la creșterea bazei de abilități a populațiilor locale, readuc producția de ultimă generație în centrele orașelor și oferă oamenilor noi oportunități de a fabrica obiecte proprii. Fabricarea la fața locului nu numai că este o modalitate eficientă de reducere a amprentei de carbon a produselor, ci și un mod de a construi oportunități de angajare durabilă și de a oferi membrilor know-how pentru a reuși în cea de-a patra revoluție industrială.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Mașină de poliție transportată cu autospeciala de ridicări auto. Vezi motivul
  O mașină de poliție transportată cu autospeciala de ridicări auto aparținând Serviciul de Parcări din cadrul Primăriei Oradea a stârnit numeroase reacții. 

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Șase trasee turistice montane din Bihor, omologate de Ministerul Turismului
  În județul Bihor există 54 de trasee turistice amenajate care însumează peste 700 de kilometri.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se lucrează la înierbarea liniei de tramvai Nufărul-Cantemir
  Lucrarea face parte din proiectul „Creșterea mobilității urbane din zona Nufărul-Cantemir” și se realizează prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -Perioada 07.07.2022 -08.07.2022 - PL Rural +PL Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Beiușeanca Anamaria Babău e Miss World NexT Top Model 2022
  Nu e primul titlu al beiușencei din acest an. Iolanda Anamaria Babău a fost Miss Earth Emiratele Arabe Unite 2022, dar și coperta revistei de fashion fashion L’Officiel Arabia, ediția digitală din ianuarie 2022, respectiv US Fashion, ediția februarie 2022. 1

  Mapamond

  Dezastru în Turcia: Inflaţia a ajuns la 80%
  Inflaţia din Turcia a ajuns la aproape 80%, în timp ce analiştii au avertizat că ţara riscă să fie prinsă într-o spirală de creştere a preţurilor şi salariilor. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.