bihon.ro Web analytics

Cseke Attila – un senator acuză

De Dan Birta

Cseke Attila – un senator acuză

Reactualizat la:
Senatorul UDMR nu este de acord cu modificarea modului de alocare a fondurilor europene pentru dezvoltarea UAT-urilor.
Scris de Dan Birta - Senatorul UDMR nu este de acord cu modificarea modului de alocare a fondurilor europene pentru dezvoltarea UAT-urilor.

Senatorul UDMR Cseke Attila acuză că învingătorii vor să ia totul. Acuzația a fost făcută în contextul în care, o ordonanță de urgență, OUG 156 din 3 septembrie 2020, care se referea la distribuția fondurilor europene între unitățile administrativ teritoriale, a fost modificată printr-o altă ordonanță de urgență, la mai puțin de o lună și jumătate, OUG 174 din 14 octombrie 2020, care schimba complet modul de repartiție a acestor fonduri europene. Și asta după ce s-a știut rezultatul alegerilor locale.

„În ordonanța adoptată în 3 septembrie 2020 s-a prevăzut o modalitate împărțire, de repartizare a fondurilor destinate dezvoltării urbane din cadrul Programelor Operaționale Regionale (POR) alocate municipiilor reședință de județ și municipiilor altele decât cele reședință de județ. Acest program a mai existat și până acuma. Toate municipiile reședință de județ, inclusiv Oradea, au avut fonduri predestinate pentru dezvoltare din POR. Asta a însemnat că Oradea avea un fond care era numai al ei și pentru care nu intra în competiție cu altcineva. În cadrul acestui fond, Oradea trebuie să depună doar proiectul și banii erau ai orașului. În același timp, celelalte orașe și consilii județene erau în competiție unele cu altele. A fost un sistem avantajos pentru reședințele de județ. În urmă cu un an am spus că acest sistem ar fi bine să fie extins și pentru consiliile județene și pentru alte tipuri de UAT-uri”, a precizat Cseke Attila.

Acest fond prealocat era de 50% din totalul fondurilor dintr-o regiune pentru reședințele de județ, pentru care se împărțea în mod egal. Restul de 50% dintr-o regiune se împărțea pe baza unui criteriu care lua în considerare numărul de locuitori din UAT-uri.

„Pentru exercițiul financiar 2021 – 2027, această OUG din septembrie modifică sistemul, în sensul că 35% din fonduri se împart în mod egal între reședințele de județ dintr-o regiune și restul de 65% pentru municipiile care nu sunt reședință de județ, în funcție de numărul de locuitori”, explică senatorul UDMR.

Învingătorul ia totul

Dar, această ordonanță a fost modificată și ea prin OUG 174/14.10.2020. Guvernul a modificat repartizarea în urma rezultatelor alegerilor locale. Astfel, fondurile ar urma să se repartizeze între reședințele de județ pe baza deciziilor Consiliului pentru Dezvoltare Regională (CDR) și nu a mai prevăzut nici un criteriu. Doar dacă în două întâlniri succesive a CDR nu se decide repartizarea fondurilor, atunci se decide repartizarea în procent de 35% – 65%. Practic, în locul unei repartizări normative, în care fiecare oraș știa care sunt fondurile disponibile fiecărui UAT, va trebui ca în CDR, fiecare județ și oraș să se bată și să facă alianțe pentru a beneficia de fonduri de dezvoltare regională.

„Eu critic această reglementare, pentru că nu este nici un fel de descentralizare, este o centralizare. CDR este un decident politic pentru că este format din politicieni. Toată lumea va căuta tot felul de alianțe pentru a putea aduce cât mai multe fonduri. Eu spun că toată lumea are dreptul la dezvoltare, nu învingătorul să ia totul”, acuză Cseke Attila.

Acesta a înaintat un amendament în Parlament pentru modificarea ordonanței de urgență și revenirea la criteriul normativ.

4 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Drept şi uri says:

  Cine sã hotãrascã în afarã de competiţie?

 2. Petru says:

  Care e de fapt problema reală? De ce ne învârtim după cireș? Spune clar cine e dezavantajat și cine nu.
  Nu s-a mai sesizat nimeni că e ceva in neregulă?

 3. scortosul says:

  Incet ba ca nu te intreaba nimeni! Cum au fost folosite fondurile din POR a fost o aiureala totala, s-au declarat de care hudmr foste grajduri din chirpici obiective de interes local-zonal si au fost reparate ca si conace, camine culturale aflate pe la dracu in praznic in sate dezpopulate au fost reparate la standarde internationale si….abandonate ca nu ave nimeni nevoie de el si cate si mai cate…. in comune cu sate care insumeaza cate 800 de fumuri de case cu cate 1300 de locuitori care pe principii etnice s-au desprin din alte comune au tranformat grajduri in primarii si investesc milioane in reabilitarea lor…o mizerie felul in care se prezinta administratia in zilele de azi cu sute de primarii inventate de iliescu-kgb pe criterii etnice neacoperite cu populatie care inghit sume uriase de la buget. Se impune de urgenta refacerea pe criterii economice adminsistratia .

 4. Dorel. says:

  S-a trezit si Cseke sa bata campii ca doar, doar l-o baga cineva in seama. Ce sens are sa investesti milioane de euro in localitati care se depoplueaza de la an la an si care oricum nu resusesc sa isi acopere cheltuielile de functionare din impozitele si taxele colectate pentru ca si-au marit structura de personal si salariile aiurea si acum plang la centru sa le dea bani ca sa supravietuiasca.

 5. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Record coronavirus: aproape 200 de decese în 24 de ore. 4.272 cazuri noi în România, 108 în Bihor
  Marți, 01 decembrie, la orele prânzului, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că în România au fost confirmate încă 4.272 cazuri de coronavirus. 2

  BIHON Opinii

  România la 1 Decembrie. Ce avem nevoie, înainte de tradiționalul „La mulți ani!”
  Vom reuși ca stat-nație abia atunci când obsesia pentru investiții, educație aplicată, muncă, grija pentru sănătate, mediu și solidaritate socială vor deveni religie de stat.

  Mapamond

  VIDEO | Prăbuşirea și explozia spectaculoasă a unui meteorit a fost suprinsă de camerele de supraveghere
  Un meteorit a fost filmat în timpul prăbuşirii în Japonia. Meteoritul a fost vizibil mai ales în partea de vest a ţării. Meteoritul s-a dezintegrat înainte să ajungă pe Pământ.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Record negativ în Bihor: 16 pacienți cu coronavirus au decedat. 108 cazuri noi și 239 vindecări
  Prefectura Bihor anunță că de luni până marți au fost confirmate 108 cazuri de coronavirus în județ. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Trei scenarii pentru salariul minim pe economie în 2021
  Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a propus trei scenarii pentru creșterea salariului minim brut în anul 2021. 3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Controale de amploare ale inspectorilor sanitari veterinari
  Vânzarea ori achiziţionarea animalelor vii este permisă doar direct din exploatații de animale, înregistrate în Baza Naţională de Date.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.