Prezent la Oradea cu scopul de a obține un teren în zona aerorportului pentru a deschide un hub local, directorul general al Companiei Naționale Poșta Română, Valentin Ștefan, a susținut o conferință de presă în curtea interioară a clădirii Poștei Mari din Oradea. Tema principală a constituit-o începerea lucrărilor de reabilitare a clădirii de pe str. Roman Ciorogariu, unde încă funcționează Oficiul Județean de Poștă Bihor, Oficiul poștal nr. 1 Oradea și Oficiul Poștal de Distribuire Oradea. Clădirea, veche de aproape 100 de ani, are o suprafață utilă de 10.000 mp, iar activitatea efectivă se desfășoară în maxim 30% din suprafață, deși compania plătește pentru încălzirea întregii clădiri. Deși au mai fost anunțuri pentru reabilitarea clădirii, intențiile au rămas doar la nivel de….vorbe.
Conducerea CN Poșta Română s-a decis să atribuie lucrările de reabilitare a fațadelor clădirii de la stradă dar și din curtea interioară, inclusiv reabilitarea șarpantei, pentru a scăpa de sumele plătite anual cu titlu de supraimpozitare de 500% impusă de Primăria Oradea pentru clădirile neîngrijite sau degradate. Potrivit directorului general Valentin Ștefan, compania a plătit anul trecut un impozit total de 1,3 milioane de lei, din care doar 250.000 de lei reprezenta impozitul calculat, diferența de aproape 1,1 milioane lei a fost supraimpozitarea.
Valentin Ștefan a recunoscut că tocmai aceste sume enorme plătite pentru supraimpozitare au determinat luarea deciziei de a începe reabilitarea. Valoarea lucrărilor, care vor fi executate de o asociere de firme condusă de firma Abed Nego, se ridică la aproape 9 milioane de lei, iar termenul de finalizare este de 12 luni. Chiar dacă nu știa exact cuantumul sumelor plătite cu titlu de supraimpozitare pentru clădirea din Oradea, care este inclusă în categoria monumentelor istorice, directorul general Ștefan recunoaște că dacă s-ar fi luat decizia reabilitării în urmă cu cel puțin 10 ani, valoarea lucrărilor ar fi fost deja amortizată.
Compania Poșta Română are în județul Bihor un număr de 10 spații care sunt proprietatea companiei, în restul locațiilor activitatea se desfășoară în spații închiriate. Oficiul județean Bihor are un număr de 600 de angajați.
Trimite articolul
XSupraimpozitarea Ilie.
-
exact. Nu era supraimpozitare daca nu era lacomia lui ilie si a gastii (cu firme de constructii care trebuie sa aiba mereu front de lucru). Dar ni se prezinta subiectul exact invers, ca sa il preamareasca pe mesia de bihor.