bihon.ro Web analytics

Cu cât contribuie parcurile industriale la bugetul Oradiei?

4,9 milioane de lei noi a încasat Primăria de la companiile din parcuri, în 2015, raportat la suma totală de 182,3 milioane de lei.
Scris de Raul Simea - 4,9 milioane de lei noi a încasat Primăria de la companiile din parcuri, în 2015, raportat la suma totală de 182,3 milioane de lei.

2,7%. Acesta este procentul cu care au contribuit la economia locală a Oradiei primele şapte cele mai mari companii din Parcul Industrial Eurobusiness, în condiţiile în care au beneficiat de facilităţi fiscale importante, acordate de Primăria Oradea. Procentul este calculat raportat la veniturile încasate de la toate cele 11.778 persoane juridice, contribuabili în Oradea.

La solicitarea JB&Bihon.ro, Primăria Oradea ne-a furnizat o serie de date comparative, menite să arate care este, de fapt, contribuţia parcurilor industriale municipale la bugetul local. Mai cu seamă că din „zumzetul” perioadei (pre)electorale s-au auzit voci acuzatoare cum că societăţile din parcurile industriale oferite de Primărie sunt favorizate, în raport cu celelalte societăţi orădene, care-şi plătesc taxele şi impozitele tot în Oradea, dar care nu sunt localizate în „Eurobusiness”. JB&Bihon.ro vă oferă datele obţinute de la municipalitate, concluziile urmând a fi trase de către dvs., cititorii noştri.

Parcul şi restul Oradiei

Aşadar, conform celor transmise de Primărie, veniturile încasate în 2015 de la companii rezidente în parcurile industriale s-au ridicat la 4,9 milioane de lei noi, adică circa 1,1 milioane de euro. Cu un an înainte, în 2014, veniturile încasate de bugetul local de la aceste firme se ridicau la 3,2 milioane de lei, în condiţiile în care se încasaseră 0 (zero) lei impozite pe clădiri şi pe terenuri, ca urmare a schemei de facilităţi fiscale oferită de municipalitate.

Aceste venituri reprezintă, în fapt, cotele defalcate (41,75%) din impozitul pe venit intrat la bugetul local al Oradiei pentru primii şapte contribuabili la bugetul local rezidenţi în P.I. Eurobusiness, impozitul pe clădiri, pe teren, taxa auto şi autorizaţiile de construire, cu precizarea că ultimele trei categorii de taxe şi impozite reprezintă sumele încasate de la toţi rezidenţii în parcurile industriale.

Faist Mekatronic, Plexus, Shinheung Electronics, Rufind, Perind, Emerson şi Premium Part sunt cei şapte contribuabili din parcul industrial, identificaţi de către Primărie, intraţi în primii 100 contribuabili la bugetul local orădean. Cotele defalcate din impozitul pe venit arătate mai sunt cele obţinute de pe urma acestor şapte mari contribuabili.

Aceste cote sunt virate lunar Oradiei de către Ministerul de Finanţe, nefiind identificate pe fiecare contribuabil în parte, dar Primăria afirmă că are datele pentru cei şapte tocmai deoarece aceştia au intrat în top 100 contribuabili locali.

Important, facilităţile acordate de Primărie acestor companii la impozitul pe clădiri şi pe terenurile din parcurile industriale s-au ridicat la 3,06 milioane de lei (circa 680.000 euro), în 2015, respectiv 2,05 milioane de lei, în 2014. Aşadar, bani care au fost lăsaţi companiilor investitoare în parcurile municipale, ca stimulent prin care au fost atrase să investească la Oradea.

Acest 1,1 milion de euro încasat în 2015 de la firmele din parcurile industriale este inclus în totalul de 40,5 millioane de euro (182,3 milioane de lei) – cât reprezintă veniturile totale încasate de Primărie de la toate persoanele juridice din Oradea, anul trecut, în 2015. Cu un an înainte, veniturile se situau la 166,6 milioane de lei.

Vânzări de milioane

„De asemenea, Municipiul Oradea a încasat din vânzarea terenurilor către rezidenţii din parcurile industriale venituri in sumă de 4.835.022 euro”, mai transmite Primăria Oradea. De altfel, vânzarea acestor terenuri către companiile ce s-au stabilit la Oradea a ajutat considerabil Primăria să recupereze banii publici investiţi în parcurile industriale, cu introducerea utilităţilor şi amenajarea căilor de acces.

„Primăria Oradea a investit 15 milioane de euro în lucrări la infrastuctura de utilităţi, din care şapte milioane de euro fonduri UE nerambursabile, dar cu care a atras 180 de milioane de euro investiţii private. Deja partea de cofinanţare a fost recuperată din veniturile generate la bugetul local de firmele localizate în parcul industrial, prin taxa de autorizaţie de construcţie încasată, cote defalcate din impozitul pe salariile angajaţilor şi venituri din vânzarea terenurilor”, afirma Delia Ungur, administratorul parcurilor industriale, prin Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO).

Din acest an, administraţia Bolojan şi-a propus ca, prin ADLO, să construiască hale industriale pentru cei ce vor să investească la Oradea, intrând, astfel, ca jucător şi arbitru între companiile de pe această piaţă.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Sport local

  Start la Memorialul Antonio Alexe. Un punct diferență între vicecampioanele României și Bulgariei

  România

  Cum va fi verificat certificatul verde? Aplicaţia e deja disponibilă
  Autorităţile au impus noi restricţii în România: cei care merg la restaurant, nuntă, eveniment sportiv, spectacol sau concert vor trebui să prezinte certificatul care atestă vaccinarea anti-Covid-19, testarea sau trecerea prin boală. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Cauzele accidentului grav din Arieșeni, în care un bihorean a fost preluat de elicopterul SMURD, după ce s-a răsturnat cu autoturismul
  Accidentul rutier s-a produs joi după-masa pe raza comunei Arieșeni, județul Alba. 2

  BIHON CAO

  7 străzi din Oradea rămân miercuri pentru câteva ore fără apă

  BIHON CAO

  CITIRI CAO 13.09.2021-17.09.2021

  BIHON CAO

  Patru străzi din Oradea rămân luni fără apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Scandal în ședința CJ. Bolojan: „Mie nu mi-a prestat Ansamblul Crișana niciun fel de activitate"
  Contre în Consiliul Județean Bihor între Ilie Bolojan și consilierii UDMR și PSD pe marginea desființării Ansamblului Crișana și externalizării serviciilor folclorice. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La MedLife Oradea, consultația de diabet e gratuită cu bilet de trimitere CAS
  Diabetul zaharat reprezintă o boală cronică tăcută, netransmisibilă, care nediagnosticată și mai ales netratată duce la multiple complicații. Diagnosticarea și tratarea corectă previne apariția complicațiilor și mai ales persoana diagnosticată poate avea o viață perfect normală.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Raluca Turcan, de la Oradea: Salariul minim va crește, taxele pe muncă nu scad
  Ministrul Muncii promite că majorarea salariului minim va fi una consistentă, ea urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.