bihon.ro Web analytics

Cu ce se lauda Debretinul

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Jurnaliştii orădeni au fost prezenţi vineri la Debreţin, pentru a lua pulsul turneului Final Four al FIBA Europe EuroChallenge 2012, găzduit de Sala Fonix din oraşul aflat la doar 70 de kilometri de Oradea.
Scris de Călin Corpaş - Jurnaliştii orădeni au fost prezenţi vineri la Debreţin, pentru a lua pulsul turneului Final Four al FIBA Europe EuroChallenge 2012, găzduit de Sala Fonix din oraşul aflat la doar 70 de kilometri de Oradea.

Înainte de semifinala Szolnok Olaj – Besiktas Istanbul, primarul Debreţinului, Kosa Lajos, a ţinut o conferinţă de presă pentru oaspeţii din Oradea. Avându-l alături de senatorul Cseke Attila – iniţiatorul vizitei – Kosa a prezentat strategia pe care a dezvoltat-o din 1998 încoace, de când este la cârma oraşului.

Primarul Debreţinului s-a arătat tare mândru de cele realizate în cei 14 ani de mandat. Kosa a subliniat că a reuşit să aducă în Debreţin investitori serioşi, capabili să ofere salarii mari localnicilor. Primarul maghiar spune că a fost în stare să aducă asemenea firme mari prin dezvoltarea unei colaborări strânse între Primărie şi Universitatea din Debreţin. „Această legătură cu Universitatea nu este doar pentru zilele de sărbătoare, când zâmbim pentru poze”, s-a exprimat, plastic, Kosa. Edilul-şef al Debreţinului e de părere că doar o Univeristate performantă va produce angajaţi capabili să aducă plus-valoare şi, astfel, oraşul poate să fie atractiv şi pentru companiile de vârf din industria tehnologică.

„Sub această industrie tehnoligică la vârf, există acea industria pentru asamblare şi subasamblare. Dar avantajul în industria tehnologică de la vârf este că oamenii au salarii foarte mari, deoarece trebuie plătite cunoştinţele pe care le posedă”, a declarat Kosa, precizând că Universitatea din Debreţin are 33.000 de studenţi. „Iar dintre aceştia, 3.500 sunt veniţi din străinătate, din India până în SUA şi din Norvegia până în Arabia Saudită. Oraşul trăieşte într-o simbioză cu această instituţie”, a întărit primarul, enumerând care sunt domeniile pe care mizează Debreţinul pentru a creşte economic şi demografic: sănătate, industria farmaceutică, bio-tehnologia, tehnologia informaţiei şi industria alimentară.

Ajuns în acest punct, Kosa Lajos a făcut trecerea şi spre infrastructura oraşului, transmiţând ce a reuşit să realizeze în acest sens. A spus că are un aeroport internaţional, acreditat Schengen, de unde se decolează spre Londra şi Milano, adăugând că e important pentru oraş să aibă un aeroport funcţional. Apoi, a vorbit chiar despre clădirea în care a ţinut conferinţa de presă – Centrul Cultural Kolcsey – un spaţiu multifuncţional cu mai multe săli de conferinţe, cea mai mare de 1.200 de locuri, despre care spune că are una dintre cele mai bune acustici din Europa. Kosa s-a lăudat şi cu bazinul său de înot, ajungând şi la piesa de rezistenţă – Sala Polivalentă Fonix Csarnok.

Mândria Debreţinului

Construită în 2002, în doar nouă luni (!), sala a preluat un model văzut în Finlanda şi la Tallin (capitala Estoniei). Ridicată din banii Ministerului Sportului, a costat doar 12 milioane de euro şi are o capacitate ce variază de la 4.000 la 10.000 de locuri, în funcţie de eveniment. Sunt 7.077 de locuri pe scaune.

Această arenă impresionantă a găzduit până acum 19 campionate mondiale şi europene şi, arată primarul, este unul dintre cei mai buni ambasadori ai Debreţinului în lume. Kosa a dat exemplul campionatului mondial de kendo, organizat la Debreţin. Primarul a spus-o din start: Debreţin nu a organizat acel campionat de kendo pentru că ar fi vreun sport iubit de către localnici. Motivul a fost unul singur: japonezii să audă despre Debreţin, să fie curioşi de acest oraş, pentru o viitoare posibilă colaborare în domeniul economic. Fonix Csarnok a fost gazda multor evenimente muzicale de top, aici concertând Jean-Michel Jarre, Bryan Adams, Iron Maiden, Deep Purple şi Lenny Kravits. Tot aici a avut un show magicianul David Copperfield şi s-au ţinut spectacole precum Lord Of The Dance şi Dance On Ice.

Senatorul Cseke Attila este cel care a invitat presa orădeană la Debreţin, folosindu-se de prilejul turneului Final Four al EuroChallenge. Cseke este candidatul UDMR pentru funcţia de primar al Oradiei şi la lansarea sa în cursă a anunţat că, dacă va fi ales primar, va ridica la Oradea o sală similară celei din Debreţin. Fostul ministru al Sănătăţii şi-a motivat invitaţia adresată presei, afirmând că cel mai bine te poţi convinge de un lucru văzându-l pe viu. Pentru Cseke, o asemenea sală polivalentă de nivel european ar scoate Oradea din anonimat, făcând-o mai cunoscută în plan internaţional. De altfel, viziunea lui Cseke pentru Oradea, anunţată la lansarea sa ca şi candidat, seamănă destul de mult cu cea a primarului de Debreţin. Şi Cseke se arată adeptul atragerii de investiţii altele decât cele în sistem lohn – acestea din urmă oferind salarii mici şi nu oferă garanţii pe termen lung. Senatorul UDMR se declară, la rându-i adeptul unei colaborări strânse cu Universitatea din Oradea. Practic, Cseke ar copia modelul de dezvoltare din Debreţin.

Revenind la sala din Debreţin, aceasta este dispusă pe trei nivele, la ultimul nivel fiind lojele VIP. Acestea au fost închiriate de Fonix – societatea ce administrează sala – către diferite companii, pe perioade de câte zece ani. Fonix este o societate care aparţine municipalităţii. Arena este multifuncţională, putând găzdui orice sport indoor, de la gimnastică la hochei precum şi alte reuniuni. Spectatorii sunt deserviţi la fiecare nivel de restaurante şi bufete. Reprezentanta Ungariei în turneul Final Four – Szolnoki Olaj KK – a pierdut în semifinale, în faţa turcilor, după un meci foarte echilibrat: 60-64. Besiktas Istanbul urma să câştige competiţia din impresionanta sală a Debreţin. Turcii au devenit campionii EuroChallenge după o finală câştigată în faţa francezilor de la Chalon, scor 91-86.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Clienţii unor bănci, vizaţi de hackeri
  Mai mulţi clienţi ai unor bănci din România au fost vizaţi de „mostre” de atacuri de tip phishing, prin care hackerii au utilizat identitatea vizuală a acestor instituţii, atrage atenţia Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un tânăr de 17 ani a condus un moped neînmatriculat și a accidentat un copil de 7 ani
  Accidentul a avut loc luni, 2 august, în localitatea bihoreană Șoimi.

  România

  Arafat: Sunt persoane care îndrăznesc să prezinte documente false la intrarea în țară. Vezi care sunt sancțiunile
  Sunt persoane care îndrăznesc să prezinte documente false la intrarea în țară, a spus, luni, șeful DSU, dr. Raed Arafat, care a dat exemplul a 30 de pasageri ai unui zbor sosit în România din Anglia, care ar fi trecut în același timp prin boală. El speră că valul 4 al pandemiei va fi ultimul. 1

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa în Băile 1 Mai, Haieu, Rontău și Betfia

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe furnizarea apei pentru 3 străzi din Decebal

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bombă din al Doilea Război Mondial descoperită la Cordău
  Muncitorii care efectuează lucrări pentru rețeaua de canalizare au alertat pompierii bihoreni în cursul serii de luni, 2 august, după ce au descoperit o bombă.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lucrările la podul din Bulz, aproape gata
  Lucrările la podul peste Crișul Repede din localitatea Bulz au fost începute în 11 ianuarie 2021 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bihorul, în topul turistic pe primele șase luni din 2021
  Județul Bihor este pe locul cinci la numărul de turiști sosiți în județ și pe locul patru la numărul de turiști care s-au cazat în județ.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.