BIHON

BIHON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Bihor
    • Comentariul zilei
    • Stiri inter(naţionale)
    • Celebritati/Lifestyle
  • Video
  • Meteo
  • Sport
    • FC Bihor
    • CSM Oradea
    • Sport Local
    • Stiri Sportive
  • Mica publicitate
    • Imobiliare
    • Angajari
    • Prestări servicii
    • Auto-Moto
    • Pierderi, Citaţii
    • Diverse – Vânzări/Cumpărări
  • Angajări
  • Compania de Apă
  • Întreruperi energie
  • Anunturi de interes public
    • Anunțuri Mediu, Ape
    • Licitatii
    • Convocator
Select Page
APLICAȚII
MOBILE
AndroidDescarcă aplicația BIHON iOSDescarcă aplicația BIHON
BIHON
BIHON Ştirile judeţului Bihor
Cum să vă feriți de toxiinfecțiile alimentare, frecvente în perioadele caniculare. Recomandările DSP Bihor

Cum să vă feriți de toxiinfecțiile alimentare, frecvente în perioadele caniculare. Recomandările DSP Bihor

De Otilia Șandor
la 18 July 2021 13:19

Cum să vă feriți de toxiinfecțiile alimentare, frecvente în perioadele caniculare. Recomandările DSP Bihor

FOTO: Caracter ilustrativ
18 July 2021 13:19
Medicii Direcției de Sănătate Publică Bihor atrag atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă intoxicațiile alimentare, mai frecvente în perioadă de caniculă.
Scris de Otilia Șandor - Medicii Direcției de Sănătate Publică Bihor atrag atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă intoxicațiile alimentare, mai frecvente în perioadă de caniculă.

Trimite articolul

X

Doctorii DSP explică faptul că intoxicația alimentară (TIA) este o afecțiune datorată consumului de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau paraziții.

[eadvert]

​Semnele de boală pot să apară la intervale variind de la 2-3 ore, până la 2-3 zile, în funcție de microb. Acestea sunt: febră, stare generală alterată, scaune diareice, dureri abdominale, cefalee (dureri de cap), vărsături. ​Alimentele care pot determina producerea TIA nu prezintă, în majoritatea situațiilor, semne de alterare, nu au modificări ale consistenței, culorii, gustului și mirosului.

Pentru a nu se înmulți îngrijorător cazurile de toxiinfecții alimentare, medicii reamintesc un set de reguli de prevenire a acestei maladii, care poate provoca destule neplăceri, disconfort, dureri și complicații, precum și evoluții nedorite.

Păstrați curățenia

Pentru a preveni apariția toxiinfecțiilor alimentare, este necesară respectarea următoarelor reguli de bază:

– Spălaţi-vă bine mâinile înainte de prepararea alimentelor și foarte des în timpul preparării lor
– Spălaţi-vă mâinile înainte de servirea mesei
– Spălaţi-vă mâinile după utilizarea toaletei
– Spălaţi și dezinfectați suprafețele și ustensilele din bucătărie
– Protejați bucătăria împotriva insectelor, rozătoarelor și preveniți accesul oricăror altor animale (de apartament, de curte)
– Spălați bine, sub jet de apă, fructele și legumele, înainte de a le consuma;
– Serviți masa în spații curate

​Separați materiile prime pentru prepararea alimentelor de mâncărurile deja preparate

– Carnea crudă de vită, porc, pasăre și pește, precum și ouăle, trebuie separate de celelalte alimente: mâncăruri preparate, alte tipuri de alimente care se consumă fără preparare termică prealabilă – mezeluri, brânzeturi, legume, fructe etc.
– Pentru păstrarea alimentelor folosiți vase care să nu permită contactul între alimentele nepreparate (carne crudă, ouă) şi cele preparate sau care se consumă fără preparare termică

​Prelucrarea termică a alimentelor trebuie să fie riguroasă

– Asiguraţi o prelucrare termică riguroasă, în special a cărnii de vită, porc, pasăre, peşte şi a ouălor. Ouăle de raţă se consumă numai după o fierbere de minimum 20 de minute de la începerea fierberii apei
– Temperatura pe care trebuie să o atingă întreaga cantitate de alimente în timpul prelucrării termice (gătitului) trebuie să fie mai mare de 70 ºC ; evitaţi prepararea cărnii „în sânge”
– Reîncălzirea alimentelor trebuie să se facă riguros, atingându-se temperatura de 70 ºC

​Păstraţi alimentele la temperaturi corespunzătoare, sigure

– Nu lăsaţi niciodată alimentele, după preparare, la temperatura camerei pentru mai mult de 2 ore
– Răciţi imediat după preparare toate alimentele gătite, care se pot altera uşor, de preferat la o temperatură de sub 5 °C
– Nu păstraţi o perioadă prea îndelungată de timp alimentele, chiar dacă le ţineţi în frigider
– Nu decongelaţi produsele congelate sub jet de apă caldă şi nici la temperatura bucătăriei, ci în interiorul frigiderului, după ce le scoateţi din congelator
– Consumarea alimentelor pregătite pentru sugari trebuie să se facă imediat după prepararea lor, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider
– Laptele nepasteurizat trebuie obligatoriu fiert înainte de a se consuma

​Utilizaţi doar apă şi materii prime sigure pentru prepararea mâncărurilor

– Folosiţi numai apă din sursă verificată (sigură), iar dacă nu aveţi certitudinea bunei calităţi a apei, fierbeţi-o
– Utilizaţi pentru pregătirea mâncărurilor, doar alimente proaspete şi cu aspect corespunzător
– Evitați consumul alimentelor care prezintă aspect, gust și miros modificate;
– Cumpăraţi numai produse alimentare păstrate şi comercializate în condiţii corespunzătoare de igienă (din spaţii autorizate)
– Spălaţi sub jet de apă fructele şi legumele
– Fiţi atenţi la termenul de garanţie al produselor achiziţionate; nu consumaţi produse al căror termen de garanţie este expirat.

Trimite articolul

X
Taguri:
recomandari dsp bihor ,
toxiinfectie alimentara
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    powered by Surfing Waves

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Modernizare amplă în Sânmartin: șase străzi asfaltate și noi investiții planificate până în 2027
    Zona blocurilor ANL din comuna Sânmartin a intrat într-o nouă etapă de dezvoltare, o dată cu finalizarea proiectului „Modernizare străzi zona ANL, localitatea Sânmartin, județul Bihor”, derulat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Consiliul Local Ștei a aprobat restaurarea Casei Memoriale Miron Pompiliu
    Consiliul Local al orașului Ștei a adoptat, în unanimitate, hotărârea privind implementarea proiectului „Restaurare Casa Memorială Miron Pompiliu”.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    CAS confirmă: după implementarea Legii Bolojan, în Bihor a scăzut numărul concediilor medicale
    Numărul certificatelor de concediu medical eliberate în 2025, comparativ cu anul 2024, a scăzut cu circa 3.200.

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Bărbatul care a provocat un accident în care a murit cumnatul său, în Biharia, condamnat la închisoare cu suspendare
    Un bărbat de 39 de ani, din Cheșereu, care a provocat un accident în care și-a pierdut viața cumnatul său, de 28 de ani, și-a aflat, vineri, pedeapsa.

    BIHON Sport local

    FOTO+VIDEO
    Interviu cu fostul fotbalist Ovidiu Lazăr: „Am fost foarte legat de FC Bihor, parcă mă simțeam cel mai bine acasă”
    Unul dintre cei mai importanți jucători care au îmbrăcat tricoul lui FC Bihor este Ovidiu Lazăr. În 3 decembrie, fostul atacant a împlinit 60 de ani, prilej cu care i-am solicitat un interviu.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Preţurile la alimente sub control automat? Planul ministrului Agriculturii
    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, anunţă intenţia de a introduce un mecanism automat de protecţie a preţurilor la produsele agroalimentare, după expirarea plafonării adaosului comercial la alimentele de bază, prevăzută pentru 31 martie 2026.
    • Bihon.ro
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Redactia
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Bihor Online

    ISSN 3008-234X

    ISSN-L 3008-234X

    Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.