bihon.ro Web analytics

Cum se va depune Declarația unică în 2022

De Dan Birta

Cum se va depune Declarația unică în 2022

De la 1 martie 2022, relația cu ANAF doar prin SPV FOTO: FAN
ANAF a publicat Broșura referitoare la Declarația unică (2022) privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.
Scris de Dan Birta - ANAF a publicat Broșura referitoare la Declarația unică (2022) privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Prin Ordinul Președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) nr.2127/ 27.01.2021 (MO Partea I nr.10 din 5 ianuarie 2022) a fost aprobat modelul, conţinutul, modalitatea de depunere şi de gestionare a formularului 212 „Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice”.

Termen, 25 mai

Declarația unică se completează și se depune până la data de 25 mai 2022 de către persoanele fizice care în anul 2021 au realizat individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România și/sau din străinătate și care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal. Declarația se depune și de către persoanele fizice care dispun asupra destinaţiei unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil aferent anului 2021, precum şi/sau din impozitul datorat pe câştigul net anual impozabil aferent anului 2021, pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii şi a unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, în conformitate cu reglementările art. 123^1 din Codul fiscal.

De asemenea, Declarația unică se depune și de către persoanele fizice care în anul 2022 declară impozitul pe venit aferent veniturilor estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate, precum și de către cele care în anul 2022 nu realizează venituri și optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Relația cu ANAF prin SPV

Totodată, ANAF informează că, urmare modificărilor aduse Codului de Procedură Fiscală, începând cu 1 martie 2022, contribuabilii/plătitorii persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, precum și persoanele fizice care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent în una dintre formele prevăzute de OUG nr.44/2008, cu modificările şi completările ulterioare, sunt obligaţi să transmită organului fiscal central cereri, înscrisuri sau orice alte documente prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, respectiv prin înrolarea în sistemul de comunicare electronică dezvoltat de Ministerul Finanţelor/ANAF.

În acest sens, Fiscul recomandă persoanelor fizice și juridice să întreprindă demersurile de înrolare în Spațiul Virtual Privat (în cazul în care nu s-au înrolat până acum).

Detalii suplimentare pot fi obținute: telefonic, apelând Call Center-ul de asistență al ANAF, la numărul 031.403.91.60; prin Formularul Unic de Contact, disponibil pe portalul www.anaf.ro în secţiunea Contact – Formular de contact și la structurile de asistență pentru contribuabili din cadrul unităților fiscale teritoriale.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Bihon CSM Oradea

  „Duș rece” neașteptat: CSM CSU Oradea a pierdut pe teren propriu cu CSO Voluntari
  CSM CSU Oradea a pierdut cu 68-82 meciul de pe teren propriu cu CSO Voluntari.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Consiliul Județean și-a negociat prețul la electricitate
  Consiliul Județean Bihor și instituțiile din subordine vor plăti în acest an pentru energia electrică facturi similare cu anul 2021, nefiind afectate de majorările din piață.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Mihăilă: „Ministerul Sănătății are un acord cadru pentru teste cu Comisia Europeană, dar nu îl folosește”
  Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății, spune că ministerul ar putea comanda teste pentru elevi, printr-un acord cadru semnat cu Comisia Europeană. 5

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bărbatul care a amenințat un tânăr cu un pistol într-o intersecție din Oradea a fost arestat
  Polițiștii orădeni l-au reținut luni pe bărbatul care a amenințat cu un pistol de tip airsoft un tânăr de 20 de ani, în urma unui accident rutier. 6

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ - C. Data 21.01.2022 - PL Alesd + Salonta - anuntate cu 2 zile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Birta: vom propune în Consiliul local reducerea prețului la încălzire
  Ministerul Dezvoltării a alocat o primă tranșă din ajutorul pentru orașele care au termoficare pe gaz, în cuantum total de peste 41,9 milioane lei. 7

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.