bihon.ro Web analytics

Cum văd absolvenții de la Design un refugiu Art Nouveau, o căsuță tiny house, un spațiu tree house

De Veronica Bursasiu

Cum văd absolvenții de la Design un refugiu Art Nouveau, o căsuță tiny house, un spațiu tree house

Reactualizat la:
Imaginația absolvenților de la Design din cadrul Facultății de Arte Vizuale, transpusă în lucrări de licență, oferă o perspectivă a ceea ce ar putea însemna imaginea orașului, a interioarelor caselor nostre. Coordonatori știinţifici ai lucrărilor au fost: prof. univ. dr. Pantea Ioan, conf. univ. dr. ing. Mărieș Radu și lect. univ. dr. Abrudan Ana-Maria.
Scris de Veronica Bursasiu - Imaginația absolvenților de la Design din cadrul Facultății de Arte Vizuale, transpusă în lucrări de licență, oferă o perspectivă a ceea ce ar putea însemna imaginea orașului, a interioarelor caselor nostre. Coordonatori știinţifici ai lucrărilor au fost: prof. univ. dr. Pantea Ioan, conf. univ. dr. ing. Mărieș Radu și lect. univ. dr. Abrudan Ana-Maria.

Lucaci (Bordi) Adela Rebeca și-a etalat calitățile în proiectarea si amenajarea unei căsuțe de tip tiny house.

„Conceptul căsuțelor-container nu este pur și simplu acela al unei case mici și transportabile, ci mai degrabă, în spatele acestui concept stă o filozofie a cumpătării și a căutării strictului necesar. Oamenii caută aceste locuințe din dorința de a avea un trai modest, simplu, sănătos, la baza căruia, nu mărimea casei sau opulența să aducă fericirea. De asemenea, acest concept se concentrează foarte mult pe spațiul exterior al terenului pe care este amplasată casa, căutându-se cât mai mult o conexiune cu natura”, spune Adela.

„ Proiectarea unui birou de lucru pentru un designer și amenajarea spațiului destinat acestui birou” e provocarea căreia i-a făcut față Alexandru Dieneș. „Conceperea unui spațiu de lucru, părerea mea, ideal, vine din nevoia de a-mi oferi ceva mai bun, atât mie cât și altor artiști care gravitează în jurul necesității unui spațiu de lucru adecvat. Majoritatea persoanelor care frecventează un loc de muncă în design nu sunt fericiți, nu au randament și așteaptă cu nerăbdare terminarea orelor de muncă. Sunt de părere că aceste nemulțumiri sunt cauzate de monotonia, lipsa de dinamism, culoare și personalitate a spațiilor de lucru de care dispun aceștia. Determinarea mea în a alege această temă de design o reprezintă lipsa în mod constant a unui spațiu de lucru adecvat, care să îmi facă plăcere că mă aflu și pot crea acolo”, și-a explicat Alexandru alegerea.

Personaj pentru industria video

„Conceptul unui personaj pentru industria jocurilor video” l-a inspirat pe Oliviu Dienes, conștient de „constrângerile realității în care se află personajul și întâmplările benefice sau malefice care sculptează personajul pe parcursul poveștii. Am creat un protagonist potrivit pentru mediul și timpul în care este situat, cu trăsături fizice reminiscente celor emoționale și cu o istorie intrigantă, care împinge jucătorul la explorare. Acesta va fi supus la numeroase situații dificile, care vor determina jucătorul să-și reevalueze scopul și deciziile luate în joc”, spune Oliviu.

Cazare în tree house

Fora Mălina Ioana a optat pentru proiectarea și amenajarea unui spațiu de relaxare de tip tree house: „Unul dintre motivele pentru abordarea acestei teme estre dorința de a crea un spațiu simplu, modern și intim pentru relaxare, un spațiu de evadare din cotidian, un mediu de reconectare cu natura. Prin acest spațiu de relaxare îmi doresc dezvoltarea pe plan turistic a României cu acest tip de cazare. Acest tip de cazare survine din intenția proprie de a construi și deține un astfel de spațiu. Problemele identificate de-a lungul timpului în călătoriile personale stau la baza dorinței mele de a crea un spatiu de relaxare îmbunatățit, care să ofere persoanelor cazate tot confortul dorit și experiențe noi în calătorii”, explică Mălina. Și iată un subiect care incită spațiul public orădean în această perioadă.

Ionici Raluca Veronica are o altă abordare comparativ cu cea existentă în Oradea pentru un refugiu de călători Art Nouveau: „Transportul în comun a revenit la modă, odată cu traficul infernal din orașe și cu problema actuală a emisiilor de gaze. Tot mai multă lume din orașele aglomerate optează pentru utilizarea acestui mijloc de transport, atunci când vine vorba de deplasări scurte între domiciliu și locul unde acesta își desfășoară activitatea. Transportul în comun este în esența sa un sistem eco-friendly și aduce o importantă contribuție la păstrarea unui oraș nepoluat, deci implicit la creșterea turismului și a calității vieții în acel oraș. În acest proiect voi efectua o analiză atât locală (directă), cât și globală (indirectă) asupra conceptelor existente deja și a preocupărilor deignerilor în ceea ce privește rezolvarea problemelor actualelor refugii. Voi afla ce îsi doresc în primul rând călătorii și cum le-aș putea satisface cât mai multe nevoi”, spune Raluca.

Păuna Rebeca-Alexandra a optat pentru a-și exprima viziunea despre o reamenajare interioară. „Obiectul temei de design este reamenajarea casei părinților mei, cu scopul de a deveni o casă mai funcțională și mai estetică, deoarece nevoile părinților mei s-au schimbat de-a lungul anilor, iar casa nu mai este în concordanță cu acestea. Pasiunile tatălui mei sunt jocurile video și umăritul filmelor, împreună cu mama mea. Pasiunile mamei mele sunt gătitul și tricotatul. Având aceste pasiuni, au nevoie de spații dedicate desfășurării acestora”, explică Rebeca.

Poka Helga-Anna și-a exprimat viziunea despre amenajarea unui spațiu de recreere: „Nu este vorba de un spațiu de wellness sau de înfrumusețare. În schimb, este vorba despre un spațiu colectiv, unde în pauze, oamenii au posibilitatea de a se simți confortabili și liniștiți, cu scopul de a crește nivelul de colaborare și comunicare, la fel și nivelul de bunăstare la locul de muncă, fără a avea nevoie de gadgeturi. Fapt care și motivează elaborarea acestei lucrări, fiindcă sunt foarte pasionată, pur și simplu, de viață și de modul în care se comportă omul față de schimbările tehnologice ale lumii. De mult timp, mă interesează situația omului modern, educația și relația dintre oameni. Pe parcursul anilor am aflat că și eu fac parte din categoria oamenilor moderni, care sunt acaparați (copleșiți) de informații, de orice gen, utile sau inutile, care toate au același punct de plecare: educația. Natura omului din acest punct de vedere este foarte naivă; omul vrea să știe totul, să aibă control și putere asupra vieții lui. Dar de ce avem nevoie să controlăm absolut totul? Și de ce nu este pe primul loc să ne simțim bine la locul de muncă?”, spune Helga.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Xyz says:

  Eu vă propun să scrieți tot articolul în engleză. Ar fi mai usor de înțeles.

 2. Mapamond

  Numele pe care Prințul Harry și Meghan Markle l-au ales pentru un câine adoptat, obscen în România
  Ducii de Sussex au adoptat un labrador negru, imediat după căsătorie dar nu au dezvăluit până acum numele acestuia. Termenul reprezintă moneda oficială a statului Botswana.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lidia Popa: Palatul Poștelor reabilitat cu 4,3 milioane euro
  Clădirea este monument istoric și a fost construită în stil ecletic între anii 1894-1909. 1

  BIHON Sport local

  Eșec drastic pentru CAO. Orădenii mai pot spera doar la locul 2
  Echipa orădeană a pierdut cu 1-3 duelul cu CSM Satu Mare și mai poate spera doar la locul 2, promovabil în anumite condiții. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Polaris, scoasă din jocul salubrității orădene
  RER Vest SA a rămas unic ofertant în licitația pentru contractul multianual, scos la mezat de Primăria Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Klaus Iohannis: Școala începe pe 14 septembrie. Restricții aplicate după trei scenarii
  Președintele Klaus Iohannis a anunțat scenariile după care vor fi aplicate restricții în noul an școlar, care va începe pe 14 septembrie. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dacian Palladi, reacție la scenariile Președintelui: „Decizia ultimă trebuie a fi recunoscută ca aparținând părinților și nicidecum statului”
  Membru al Consiliului Școlii Doctorale de Sociologie din cadrul Universității din Oradea, profesor asociat al Universității ”Emanuel” din Oradea, profesor la școala lui Mihai Neamțu, alături de nume sonore precum Cătălin Avramescu, Dacian Palladi a oferit multă vreme consultanță de orientare în carieră pentru elevi.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.