„Respinge, ca nefondată, contestația formulată de inculpata Ochiş Lucia Doina împotriva încheierii penale nr. 21/CP/2024 din 7 noiembrie 2024, pronunțată de Curtea de Apel Oradea – Secţia penală şi pentru cauze cu minori, în dosarul nr. 397/35/2024/a1. Obligă contestatoarea inculpată la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat”, se arată în hotărârea din 6 februarie a Curții Supreme.
În acest fel, a devenit definitivă încheierea Curții de Apel Oradea, prin care era dispusă începerea judecării cazului în care mai sunt inculpați Sebastian Dumitru Burcă și concubina sa, Ghizela Mihaela Bălan. Cei doi sunt acuzați de 11 fapte de instigare la abuz în serviciu (11 acte materiale), în timp ce Bălan a fost anchetată și pentru uz de fals.
Odată finalizată procedura camerei preliminare, urmează ca instanța orădeană să repartizeze dosarul unui complet și să fie stabilit primul termen de judecată.
DNA: testament fals, neverificat de notar
Potrivit rechizitoriului întocmit de către DNA Oradea, Lucia Ochiș nu ar fi cerut o expertiză asupra testamentului care i-ar fi fost prezentat de Burcă și Bălan și care ar fi fost scris de fostul expert auto orădean Alexandru Lökösházy. Acesta a decedat pe 31 august 2019, la vârsta de 87 de ani, în locuința celor doi concubini din satul Mihai Bravu, și a fost incinerat.
Procurorii anticorupție susțin că documentul ar fi fost fals, iar notarul avea obligația ca, înainte să-l valideze, „să verifice, pe baza unei expertize grafice, îndeplinirea tuturor condițiilor legale de validitate ale testamentului olograf, și anume scrierea, semnarea și datarea de către testator a acestui înscris”.
În baza testamentului, Lucia Ochiș ar fi deschis procedura succesorală notarială privind moștenirea lui Lökösházy. „Ulterior ar fi emis încheieri și certificate de legatar/suplimentare de legatar în beneficiul inculpatei B.G.M. (Bălan Ghizela Mihaela – n.red.) privind bunuri din moștenirea respectivă, a căror valoare însumată este de 1.854.867 de lei”, a transmis DNA la momentul trimiterii rechizitoriului la instanță, în septembrie 2024.
Conform acuzării, notărița ar fi continuat să emită acte chiar după ce testamentul a fost contestat de moștenitorii legali ai fostului expert auto. În plus, între timp, Sebastian Burcă era cercetat în cazul morții lui Alexandru Lökösházy, considerată suspectă de către procurori.
În cursul anchetei, procurorii anticorupție au dispus măsuri asiguratorii atât asupra unor sume de bani ale Ghizelei Bălan, cât a unor imobile aparținând ei și lui Sebastian Burcă. Acestea au fost menținute de judecătorii de cameră preliminară.
Citește mai multe articole despre acest subiect:
Trimite articolul
XPăcat că există astfel de notari care câștigă bani mulți cu munca puțină, preturi notariale extrem de mari pe care și le aprobă uniunea notarilor publici, dar deși câștigă bani extrem de multi se dedau și fac acte false un favoarea infractorilor tâlhari care îi deposedează de bani și imobile prin acte false pe oameni de vârstă înaintată, astfel de infractori trebuie trimiși unde le este locul.
Sa fie condamnata la inchisoare cu executare si pusa sa munceasca in folosul comunitatii , toata perioada detentiei , fara sa i se reduca din pedeapsa , interzicerea profesarii ca notar pe toata durata vietii , iar pe Burca si Ghizela condamnati la munca silnica pe viata !!!!