bihon.ro Web analytics

„Dacă proiectul se face, îl trădăm pe Avram Iancu”

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Marea Adunare a moţilor a spus un „nu” hotărât cianurilor la Roşia Montană, gazelor de şist şi corupţiei clasei politice.
Scris de erdei - Marea Adunare a moţilor a spus un „nu” hotărât cianurilor la Roşia Montană, gazelor de şist şi corupţiei clasei politice.

La 50 de kilometri de la limita de judeţ cu Bihorului cu Alba, în Ţara Moţilor a avut loc, sâmbătă, o Mare Adunare împotriva proiectului cianuristic de la Roşia Montană. A fost o manifestare de solidaritate şi cu protestatarii de la Pungeşti, scandându-se inclusiv împotriva gazelor de şist.1.500-2.000 de oameni ce şi-au strigat patriotismul, şi-au cerut dreptul la mediu sănătos, fără cianuri la Roşia Montană. De faţă au fost vaci şi cai de-ai moţilor. Moţii şi-au împodobit dobitoacele cu bendiţe tricolore şi le-au adus la protest în chip sugestiv pentru a le arăta potentaţilor din Bucureşti că în Ţara Moţilor se poate trăi şi din agricultură. Fără o poluare masivă.

Nenumărate pancarte cu chipurile lui Avram Iancu, ale lui Horea, Cloşca şi Crişan. Apeluri la dârzenia moţilor, dar şi la solidaritatea tuturor românilor. De la tribună, profesorul Ioan Piso de la Cluj a reacţionat la afirmaţiile premierului Victor Ponta, cel care catalogase manifestarea de la Câmpeni ca fiind una extremistă: „Avram Iancu, Horea, Cloşca, Crişan, toţi au fost extremişti?! (…) Aceste fete frumoase (arătând spre tinere îmbrăcate în port popular – n.r.) sunt extremiste? Nu! Adevărul este că i-am prins cu ocaua mică. Ce se întâmplă astăzi aici este o lecţie de democraţie”.

Adunarea a reacţionat, protestarii scandând „toate partidele fură prin rotaţie!”. Preşedintele Alburnus Maior, roşianul Eugen David le-a transmis guvernanţilor că „poporul nu e agentul nimănui. Ei (guvernanţii – n.r.) sunt agenţii”. „Suntem paşnici, nu suntem instigatori. Iar dacă proiectul se face, voi fi şi eu de vină, veţi fi şi voi toţi de vină. Îl trădăm pe Avram Iancu. Ni se spune că transmitem un semnal prost investitorilor. Da, aşa e, le dau un semnal prost investitorilor străini de proastă calitate şi corupţi. Afară cu investitorii străini ce vor să distrugă România. Să vină cei serioşi, ce vor să construiască!”, cere David.

La Câmpeni au venit români din toată ţara. Au fost şi câteva zeci de bihoreni, al căror mesaj a fost făcut cunoscut Adunării de către profesorul Orlando Balaş: fără cianuri, fără gaze de şist, un îndemn la luptă paşnică. „Ieşiţi şi vă apăraţi pământurile! Jandarmii sunt şi ei români patrioţi. România, trezeşte-te!”, a îndemnat universitarul orădean.

„Noi nu cerşim la uşile altora”

Cu ocazia manifestaţiei, a fost emisă şi Proclamaţia de la Câmpeni, în douăsprezece puncte. Printre altele, se cere Parlamentului respingerea tuturor proiectelor de lege care prevăd măsuri speciale de expropriere a cetăţenilor români, precum şi alte măsuri derogatorii de la legislaţia românească, în favoarea companiilor miniere. Se cere anchetarea tuturor celor vinovaţi pentru afacerea Roşia Montană, demisia premierului şi a celorlalţi miniştri implicaţi, asumarea de către Guvern a poziţiilor formulate de Academia Română, Institutul Geologic Român, Ordinul Arhitecţilor, precum şi de Sinodurile Bisericilor. Guvernului i se mai solicită adoptarea unor politici publice care să conducă la o dezvoltare durabilă, implicit încurajarea dezvoltării în Munţii Apuseni a turismului, industriei prelucrării lemnului, creşterea fondului forestier, creşterea şi prelucrării produselor de origine animală, precum şi interzicerea prin lege a utilizării metodei fracturării hidraulice în exploatarea gazelor de şist.

Autocare trase pe dreapta

Cei prezenţi la Câmpeni au plecat acasă cu convingerea că sunt „moţii contra hoţii”. Mai cu seamă că cei de la tribună au anunţat faptul că „sute de maşini sunt oprite în drum spre Câmpeni”. Contactat de JB, şeful Poliţiei Bihor, Liviu Popa, a confirmat pentru JB că există, la nivel naţional, o razie prin care este verificat transportul în comun. Practic, autobuzele şi autocarele au fost trase pe dreapta în toată ţara de poliţişti, vineri, sâmbătă şi duminică, pentru a verifica nereguli privind regimul transportului în comun. Chestorul Liviu Popa spune că acest tip de acţiuni intră într-un plan european şi neagă faptul că ar avea legătură cu sabotarea manifestaţiilor de protest împotriva proiectului de la Roşia Montană şi a gazelor de şist. „De exemplu, eu nu am de unde să ştiu dacă ITP este în regulă, decât dacă opresc maşina. În fiecare an, 2.000 de oameni mor pe drumurile din România. Şi astăzi (sâmbătă – n.r.) a fost autocarul de la Vaslui care a avut accident. Dacă aţi vedea cum vin microbuz de nouă locuri cu treizeci de copii în el, o să vă întrebaţi ce face Poliţia”, a transmis chestorul Popa. Şeful Poliţiei Bihor a avut un mesaj şi pentru manifestanţi: „Sunt maniestări pe care le apreciz. Mă bucur că se întâmplă ca poporul român să nu mai tacă. Şi s-o facă de bună credinţă, nu cum o faceau o dată, plătiţi. Indiferent că sunt pro sau împotrivă, dacă au argumente s-o facă, eu chiar apreciez lucrul ăsta”.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Sport local

  Start la Memorialul Antonio Alexe. Un punct diferență între vicecampioanele României și Bulgariei

  România

  Cum va fi verificat certificatul verde? Aplicaţia e deja disponibilă
  Autorităţile au impus noi restricţii în România: cei care merg la restaurant, nuntă, eveniment sportiv, spectacol sau concert vor trebui să prezinte certificatul care atestă vaccinarea anti-Covid-19, testarea sau trecerea prin boală. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Cauzele accidentului grav din Arieșeni, în care un bihorean a fost preluat de elicopterul SMURD, după ce s-a răsturnat cu autoturismul
  Accidentul rutier s-a produs joi după-masa pe raza comunei Arieșeni, județul Alba. 3

  BIHON CAO

  7 străzi din Oradea rămân miercuri pentru câteva ore fără apă

  BIHON CAO

  CITIRI CAO 13.09.2021-17.09.2021

  BIHON CAO

  Patru străzi din Oradea rămân luni fără apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Scandal în ședința CJ. Bolojan: „Mie nu mi-a prestat Ansamblul Crișana niciun fel de activitate"
  Contre în Consiliul Județean Bihor între Ilie Bolojan și consilierii UDMR și PSD pe marginea desființării Ansamblului Crișana și externalizării serviciilor folclorice. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La MedLife Oradea, consultația de diabet e gratuită cu bilet de trimitere CAS
  Diabetul zaharat reprezintă o boală cronică tăcută, netransmisibilă, care nediagnosticată și mai ales netratată duce la multiple complicații. Diagnosticarea și tratarea corectă previne apariția complicațiilor și mai ales persoana diagnosticată poate avea o viață perfect normală.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Raluca Turcan, de la Oradea: Salariul minim va crește, taxele pe muncă nu scad
  Ministrul Muncii promite că majorarea salariului minim va fi una consistentă, ea urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.