bihon.ro Web analytics

Dacian Cioloș: Oradea să se compare cu orașe din Europa Centrală și de Est, nu cu unele încremenite, din țară!

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:

Dacian Cioloș: Oradea să se compare cu orașe din Europa Centrală și de Est, nu cu unele încremenite, din țară!

Reactualizat la:
Candidata USR PLUS pentru Primăria Oradea insistă pe nevoia unor ajustări în politicile publice, astfel încât Oradea să devină un oraș pentru pietoni, nu pentru mașini.
Scris de Cristina Ghilea - Candidata USR PLUS pentru Primăria Oradea insistă pe nevoia unor ajustări în politicile publice, astfel încât Oradea să devină un oraș pentru pietoni, nu pentru mașini.

Prezent pentru a doua oară în Bihor, de la debutul campaniei electorale, liderul USR-PLUS Dacian Cioloș și-a început vizita de sâmbătă la Beiuș, unde candidatul alianței, Sorin Briscan, are speranțe justificate să obțină primăria municipiului. Cioloș le-a făcut beiușenilor supriza de a veni echipat cu cojocul binșenesc autentic primit în dar anul trecut de la orășeni. La rândul lor, aceștia l-au cadorisit cu o straiță tradițională, de data aceasta, pe care europarlamentarul a umplut-o, cu legume proaspete și produse cumpărate de comercianții din piața Beiușului.

Ulterior, Cioloș a participat la o întâlnire față în față cu Briscan și cu beiușenii interesați să îl vadă, în parcul din oraș. Sâmbătă după-amiază, Dacian Cioloș ajuns în Oradea, pentru o conferință de presă în Parcul 1 Decembrie, alături de deputatul Silviu Dehelean și de candidatele alianței pentru Primăria Oradea – Ioana Mihăilă respectiv pentru președenția Consiliului Județean – Simona Bișboacă.

În debut, deputatul Dehelean a spus că „alianța USR PLUS din Bihor va insista în continuare pentru o dezbatere între principalii candidați la Primăria Oradea”. Argumentul său: ideile și proiectele propuse de candidați își vor verifica fezabilitatea prin confruntare. În continuare, Dacian Cioloș a spus că a primit mesaje prin care alianța era întrebată „Ce treabă aveți, domle, la Oradea? De ce mai prezentați candidați acolo că acolo lucrurile merg bine”.

Poziția alianței: „automulțumirea e un păcat pe care îl plătim scump în România în multe locuri, indiferent cât de mult sau puțin s-a făcut. Ca atitudine, automulțumirea aduce stagnare”. El a admis că „la Oradea lucrurile s-au mișcat” dar spune că „impresia unor lucruri extraordinare” făcute doar prin raportare la orașe în care de 20 – 30 de ani nu s-a făcut nimic.

„Oradea și orădenii trebuie să se uite spre orașe de dimensiuni similare nu din Germania, Franța dar în zona din vecinătate, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia. Acestea ar trebui să fie reperele orădenilor despre cum să evolueze și să meargă mai departe”, a mai spus el.

Ca minusuri în Oradea și Bihor, Cioloș a insistat pe transparența în administrație, felul în care se cheltuie banii, digitalizarea, sănătatea publică. El consideră că e nevoie de împrospătare în administrația publică, atât la nivelul proiectelor propuse cât și la nivelul cadrelor – „ o apă care se recirculă în circuit închis va rămâne fără oxigen”.

„Înțeleg că dl. Bolojan a decis să nu mai candideze la primărie. Cred că ar fi naiv să trăim cu impresia că cineva care e susținut de dl. Bolojan va avea aceeași eficiență și viziune. Cu tot pragmatismul, vă îndemn, dragi orădeni, să vă uitați cu atenție și la candidaturi, la profilul oamenilor, dar și la programul prezentat”, e îndemnul lui Cioloș.

La microfonul evenimentului, Simona Bișboacă, opozanta lui Ilie Bolojan în cursa pentru conducerea Consiliului Județean, și-a citit platforma cu care candidează. A reiterat ideile referitoare la serviciile publice de calitate, acces larg pentru persoanele cu dizabilități în instituțiile publice, transparență față de contribuabili, susținerea producătorilor locali, identificarea și creșterea de branduri de regiune pentru produsele locale, îmbunătățirea elevilor în școli, acces la servicii medicale în rural sau amenajarea de parcuri industriale cu incubatoare de producție pentru micii intreprinzători.

A mai insistat pe întârzierea din județ unde, ca acum 30 de ani, se promit asfaltări și rețele de utilități. Candidata USR PLUS pentru Primăria Oradea, Ioana Mihăilă a preferat să își înscrie ideile în logica pregătirii profesionale, aceea de medic. Răspunzînd unei logici cauză-efect primare, candidata consideră că „va trebui să prevenim corupția, prin transparență, să lărgim echipa de fonduri europene pentru că ne așteaptă doi ani plini de proiecte, să angajăm oameni prin concursuri „pe bune”, pentru a lucra cu profesioniști”.

La un nivel mai avansat, pe care l-a numit „medicina bazată pe dovezi”, Mihăilă consideră că „în administrație există politici publice bazate pe dovezi. Există studii care uneori contrazic ceea ce părea simplu și clar într-o relație cauză-efect. Am zis că dacă contruim multe drumuri, parcări și pasaje în centru vom avea un trafic mai ușor de suportat. Dovezile ne spun că cu cât construim mai mult pentru mașini, cu atât mai multe mașini vom avea în centru. Dacă îl construim pentru pietoni și bicicliști, vom avea mai mulți pietoni și bicicliști. Adică oameni mai sănătoși și un trafic mai ușor de suportat”.

A insistat, în continuare, pe rolul lucrărilor fundamentate de calificarea experților: „un primar care alege să schimbe structura de rezistență a unui deal, să planteze palmieri în zona temperată, deși mânat de bune intenții, nu ține cont de opinia experților, ci de propria voință”. Medicul Mihăilă zice că practica din viața reală a învățat-o că e mai bine să adapteze tratamentul la stilul de viață al pacientului, care ar trebui să devină partener: „administrația locală și consilierii locali trebuie să consulte cetățenii, astfel încât mersul bun al unor oraș să fie rezultatul unui parteneriat, și nu al unei relații paternaliste în care primăria spune iar oamenii se conformează, iar dacă îndrăznesc să comenteze ceva, sunt îndemnați să se mute în alte localități”. După conferința din Parcul 1 Decembrie, alaiul USR PLUS s-a retras în Piața Unirii, unde era programată o întâlnire cu celălalt lider al alianței, Dan Barna.

15 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. eleonora says:

  pnl merita sa piarda primaria Oradea pentru abuzurile comise de echipa bolojan-birta de demolare abuziva si dictatoriala a garajelor construite cu acte -autorizatie de construire si demolate abuziv de bolojan-birta si camarila lor din primarie, ne-am saturat de abuzurile voastre mai rele decat ale comunistilor ati demolat garajele construite cu acte fara sa acordarti despagubirile aferente valorii acestora, asa ceva este de condamnat iar cei care au dispus si votat asemenea nelegiuiri nu merita sa mai fie in viata publica nici alesi nici numiti.

 2. straniu, metal politicos says:

  Sã ne comparãm cu Zalău pentru cã impozitele sunt mai înguste, încap fără largi exproprieri.
  P

 3. Orădeanul says:

  Ciolos: MARELE CEOLOS! In Bihor poți veni și in dres de baie ! Ți-o spun că nu o să impresionezi pe nimeni. Bihoreni nu se lasă amajitii de niste postaci. Așa că m-ai mergeți cu vaca.

  • lol says:

   Unul care scrie ” m-ai mergeți” si “amajitii” comenteaza…
   Si mai are nerusinarea sa-si zica oradean. Evident, are fixatii din copilarie, “vaca”.

   • Dorel. says:

    La ce te astepti de la un postac PSD-ist, sa stie gramatica limbii romane? Nu e cam mult pentru cineva a carui sefi si-au plagiat lucrarile de doctorat ?

 4. loll says:

  Ba da ,din pacate Oradea se poate compara foarte bine cu orasele din estul Romaniei in ce priveste nivelul de salarizare .cat despre Oradea oras pt pietoni, de ex. in Amsterdam se desfiinteaza parcari sa le transforme in parcuri, la noi e fix invers 🙁

  • adi says:

   Ba da. Stai sa termine de facut pasaje, poduri, parcari, sa toace banii pt firmele de casa, si dupa ce betoneaza tot in oras, apoi o sa spuna ca trebuie interzisa circulatia in oras dupa modelul vestic, si uite alta lucrare a la Bolo, dupa ce bagi bani rezultatul va fi zero pt noi, un plus pt firmele de betoane

 5. altuss says:

  USR nu va avea niciodată succes în Oradea deoarece aici e o mare comunitate de pocăiţi, şi aceştia îi percep pe USR-işti ca fiind homosexuali, uneltele diavolului. O fi aşa, n-o fi aşa, asta nu ştiu.

 6. Geo says:

  Lasa-ne ciolica ca nu te crede nimeni, tu si usr – ul

 7. Radubaruta says:

  Esti un nimeni. Toata viata ta nu ai facut nimic notabil dar emiti pareri.

 8. Bela says:

  Experimentati pe Bucuresti. Daca va iese acolo, va luam si la noi. Succes!

 9. Hhhh says:

  Ăia fură
  Ăștia fură.
  USR de ce nu ar fura și ei???

 10. Încredere judeţeanã în miracolul foamei de fonduri la Oradea says:

  O fi jumãtatea Bihorului plecatã în diaspora mai cu rând?
  La judeţ îi pot obligã sã vinã înapoi?
  Taxare Pãmânturi personale pentru Dezvoltare?
  La Oradea, plus regenerare, plus taxare, cum s-a fãcut?
  Am adus Parcuri industriale unde la munca nu prea ajunge salariul. De ce?
  Din dezvoltare.trãiesc, din dezvoltare se bucurã, dacã vã convine nu mai plecaţi.
  Aveţi încredere judeţeanã în miracolul foamei de fonduri la Oradea.

 11. ovi says:

  Nu stim inca daca USR-PLUS va fura sau va face ceva bun. Dar stim sigur ca PSD fura in draci iar PNL-ul pe langa ca fura ( mai putin ca psd-ul) , mai sunt si niste jigodii ordinare, fara nici un respect pentru cetateni. Cum zicea cineva mai sus, foarte posibil ca pocaitii din Oradea sa NU voteze USR-ul tocmai fiindca sunt perceputi mai…altfel. E trista situatia…

 12. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Restricții în Oradea și alte 17 localități. Purtarea măștii, obligatorie în spațiile deschise în Sântandrei și alte două localități
  Restaurantele și barurile din Oradea, Beiuș și alte 16 localități vor funcționa la 30% din capacitate, iar cele din Sântandrei, Husasău de Tinca și Bratca vor fi închise. Totodată, în cele trei localități amintite începând de marți, va fi obligatorie purtarea măștii, atât în spațiile închise, cât și în cele deschise. 3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Focar de coronavirus: Centrul de bătrâni de la Șuncuiuș, izolat! 81 din 83 de persoane, infectate
  Testările gratuite, care se fac în colectivități închise, din ordin de la Ministerul Sănătății dau roade.

  România

  Iohannis, atac dur la prefectul Capitalei, după ce evaluarea COVID l-a prins la cumpărături: Lucrurile nu pot rămâne așa
  Președintele Klaus Iohannis a susținut luni după-masă o conferință de presă la Palatul Cotroceni, după ce a participat de la ora 12:45, printr-o videoconferință la Summitul Virtual și Forumul Web al Inițiativei celor Trei Mări.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Activităţi in aer liber la International School of Oradea!
  Toamna este un anotimp minunat, iar vremea ploioasă şi răcoroasă nu ii opreşte pe preşcolarii de la International School of Oradea (ISO) să înveţe în aer liber. Pe lângă cele trei pause petrecute de elevi şi preşcolari afară, au loc activităţi zilnice în curtea şi grădina şcolii.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  COVID Bihor: Un deces, mai mulți pacienți spitalizați și număr constant la ATI Curteanu
  Un bărbat de 61 de ani s-a stins din viață, confirmat fiind și cu Covid, la secția de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Curteanu Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Noutăți în 2021 - taxă pe airbnb sau parcare mai scumpă-n centru
  Așezarea taxelor și impozitelor pe anul viitor se face sub imperiul identificării de noi surse de venit la buget. Anul acesta, încasările din surse proprii au ieșit pe minus față de 2019, ca efect al pandemiei care a lovit atât afacerile cât și veniturile persoanelor fizice. 9

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.