Ediția a XII-a a festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” este un veritabil TURNEU AL CAMPIONILOR! Organizatorii au invitat în concurs, în primul rând, ocupantele locurilor I, II și III la primele 11 ediții, cărora li s-au alăturat alte echipe bihorene și din trei județe învecinate!
Totodată, ediția a IV-a „D’ALE PORCULUI PRO” – CLASA CU GUST – este destinată școlilor locale de alimentație publică (facultăți, licee, colegii, grupuri școlare, furnizori de formare profesională)!
Evenimentul va avea loc în perioada 15-16 noiembrie 2025, în parcarea de la intrarea în stațiunea bihoreană Băile Felix și va găzdui și deja tradiţionalul târg de produse locale „FAIN DIN(ing) BIHOR”!
Festivalul-concurs „D’ALE PORCULUI” va găzdui, în premieră, un ATELIER de făcut cârnați, pentru copii, și o TOMBOLĂ!
1. Concurenții
„D’ALE PORCULUI” XII – TURNEUL CAMPIONILOR aduce la start, în primul rând, ocupantele locurilor I, II sau III la primele 11 ediții. Acestea sunt, în ordine alfabetică, AVRAM IANCU, BIHARIA, DOBREȘTI, MEDIEȘU AURIT (SM), OȘORHEI, POMEZEU – CASA CORNIȘ, SÂNMARTIN, SÂNTANDREI, VALEA LUI MIHAI și ZESTREA SILVANĂ (SJ).
Echipele care, din diferite motive, nu au confirmat prezența la eveniment au fost subtituite cu MĂDĂRAS și NĂDLAC (AR)!
„D’ALE PORCULUI PRO” IV – CLASA CU GUST va fi o competiție la fel de aprigă. În concurs s-au înscris, în ordine, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea, Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea, Liceul Tehnologic nr. 1 Valea lui Mihai, Liceul Tehnologic nr. 1 Salonta, Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea, Liceul Tehnologic „Felix” Sânmartin, Universitatea Oradea – Departamentul de Ingineria Produselor Alimentare și Liceul Tehnologic „HOREA” Marghita! Tinerilor viitori bucătari li se vor adăuga echipe ale partenerilor…
Ziua a II-a este organizată în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și cu Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România a cărei conducere o va superviza/ juriza!!!
Pentru că niciun festin nu e complet fără o melodie care să-i poarte spiritul, vă invităm să ascultați imnul oficial al evenimentului D’ale Porcului:
2. Juriul și premiile
Juriul festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” este format din profesionişti recunoscuți în Arta Culinară și totodată importanți promotori ai bucătăriei tradiționale românești. Cei 10 jurați vor fi împărțiți în două echipe, câte una pentru fiecare zi de concurs, respectiv pentru „D’ALE PORCULUI” XII – TURNEUL CAMPIONILOR și pentru „D’ALE PORCULUI PRO” IV – CLASA CU GUST.
Cei mai mulți dintre jurații „externi” revin iarnă de iarnă la Oradea, deoarece – vorba imnului festivalului, compus de Văru’ Săndel – „Ca la D’ALE PORCULUI nu-i nicării!”…
1. Chef Cezar MUNTEANU – preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România
2. Chef Georgy VALERY – membru de onoare al A.N.B.C.T. România, fondator „Culinary Arts School Brașov”, fondator al Ordinului Maeștrilor în Artă Culinară din România
3. Mircea GROZA – arheolog culinar, autor „Zămuri – supe, zupe şi năcreli”
4. Chef Nina RUS – manager PĂSTRĂVĂRIA RIN Romuli, owner „BUNĂTĂŢILE LU’ NINA”, dublu medaliată cu bronz la Olimpiada Gastronomică (IKA) 2024
5. Chef Cerasela LUNGU – căpitanul echipei regionale „About Taste Academy” medaliată cu bronz la IKA 2024
6-7. Oana IGREȚIU & Diana RAJOS-NICOLIN – autoare „SAVORI URBANE”
8. Chef George FURDUI – executive chef & owner „MAXIMVS D’ORO” Oradea
9. Chef Paul-Ionuț SECARĂ – owner Pizzeria Cardinale Oradea , executive chef MAO Events
10. Reprezentant COMTIM
Ediția 2025 a festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” impresionează și prin valoarea premiilor. Cu sprijinul partenerilor și sponsorilor, organizatorii pun la bătaie premii în bani și produse în valoare totală de peste 50.000 de lei! Ca un exemplu, premiul întâi al „D’ALE PORCULUI” XII – TURNEUL CAMPIONILOR va fi un Triciclu electric de marfă Cargo 700 NC09 (acte la zi) în valoare de peste 14.000 de lei, oferit de compania MOVE ECO!
3. Premiera I! Atelier de făcut cârnați, pentru copii!
Comtim România, partener principal al evenimentului „D’ALE PORCULUI” – ediția a XII-a, Turneul Campionilor, continuă tradiția implicării în comunitate printr-o activitate dedicată celor mai tineri participanți: Atelierul pentru copii de făcut cârnați traditionali, care va avea loc în cursul zilei de sâmbătă, 15 noiembrie. Pe baza unei înscrieri prealabile (locurile fiind limitate), copiii vor avea ocazia să prepare, cu propriile mâini, un cârnaț tradițional lung de o jumătate de metru, pe care îl vor putea lua acasă.
Atelierul promite o experiență autentică, distractivă și educativă, menită să apropie tânăra generație de valorile gastronomiei românești. Carnea proaspătă și de cea mai bună calitate, oferită de Comtim România, garantează gustul autentic al preparatelor. Activitatea va fi coordonată de chef Ciprian COPOS, de la MAXIMVS D’ORO by chef George FURDUI, care le va dezvălui copiilor pașii și secretele preparării cârnaților tradiționali.
Pentru entuziasmul și implicarea lor, micii bucătari vor fi răsplătiți de Comtim România cu un mini-echipament de bucătar, simbol al respectului pentru tradiție și al bucuriei de a crea cu propriile mâini. În plus, în timpul atelierului, copiii se vor putea bucura de suc natural de mere cald, oferit de ManagEvent & D’ALE PORCULUI!
Prin această inițiativă, Comtim România își reafirmă angajamentul de a susține tradițiile locale și de a inspira tânăra generație să ducă mai departe moștenirea gastronomică a României. Gustul autentic românesc trăiește prin experiență, familie și bucuria de a crea împreună.
4. Premiera II! Tombola D’ALE PORCULUI
Vizitatorii Festivalului vor putea achiziționa, în premieră, și bilete la Tombola D’ALE PORCULUI! Extragerile vor avea loc pe scenă – la orele 12, 13, 14 și 15, câte 3 tichete câștigătoare la fiecare extragere! Pentru revendicarea premiului, posesorul tichetului va trebui să ajungă pe scenă în maximum 10 minute după extragere! (Atenție! Nu se poate revendica valoarea în bani a produselor/ serviciilor câștigate!)
Între premiile puse în joc se numără Magnet de frigider D’ALE PORCULUI, Cană personalizată D’ALE PORCULUI, Șorț personalizat D’ALE PORCULUI, Vin D’ALE PORCULUI/ doboRÂT, Pălincă D’ALE PORCULUI, Curățat și călcat 10 cămăși (OK Clean), Voucher 100 euro Kaufland (Move Eco), Cuțit personalizat D’ALE PORCULUI…
5. Programul
SÂMBĂTĂ – 15 noiembrie („D’ALE PORCULUI” XII – TURNEUL CAMPIONILOR)
08:00-18:00 Târg de produse tradiţionale
08:00-08:30 Degustare pălincă – CONCURS
10:00-10:30 Deschidere festivă
11:30-12:30 Degustare toroş/ preparate specifice zonei – CONCURS
11:30-15:00 Atelier de făcut cârnați – ACTIVITATE pentru COPII
12:30-13:30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS
13:30-14:30 Degustare preparate speciale – CONCURS
14:30-15:30 Demonstraţii de artă culinară – PREZENTARE
14:30-17:00 SUPER-PROGRAM ARTISTIC
RECITAL: DETI IUGA și formația
17:00-18:00 Festivitate de premiere
(Extragerile la TOMBOLA „D’ALE PORCULUI” vor avea loc pe scenă, la orele 12, 13, 14 și 15, câte 3 tichete câștigătoare la fiecare extragere!)
***
DUMINICĂ – 16 noiembrie („D’ALE PORCULUI PRO” IV – CLASA CU GUST)
08:00-18:00 Târg de produse tradiţionale
08:00-08:30 Degustare pălincă – CONCURS
10:00-10:30 Cuvânt festiv
12:30-13:30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS
13:30-14:30 Degustare preparate specifice zonei/ preparate speciale – CONCURS
14:30-15:30 Demonstraţii de artă culinară – PREZENTARE
15:00-17:00 SUPER-PROGRAM ARTISTIC
RECITAL: SÂNZIANA TOADER-ARDELEAN și prietenii (Anamaria Gal, Răzvan Moț, Ioana Urs, Iulia Lucaciu-Vlaș, Ancuța Mateiu)
17:00-18:00 Festivitate de premiere
(Atenție! Programul poate suferi modificări, independente de voința organizatorilor!)
6. Premiul de popularitate devine Premiul „IOAN ȘORA”
Ediția a XII-a a Festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” este dedicată memoriei primului partener și prieten al evenimentului, regretatul IOAN ȘORA! Cu acordul familiei, PREMIUL DE POPULARITATE al competiției va purta, de acum înainte, numele fostului primar al comunei bihorene Pomezeu!
IOAN ȘORA a fost alături de Festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” încă de la prima ediție: inițial, în calitate de primar al comunei Pomezeu, iar ulterior, (și) de președinte al Asociației Comunelor din România – Filiala Bihor.
IOAN ȘORA a fost și cel care l-a convins pe Văru’ Săndel (Alexandru Pop) să devină naș al evenimentului, dar și să compună imnul acestuia!
„Nu-mi dați mie (comunei Pomezeu) premiul I, că știe lumea că sunt în organizare și se supără”, obișnuia să spună Șora, înaintea fiecărei ediții…
7. Parteneri și sponsori
Evenimentul este organizat de Asociația Culturală D’ART Oradea (deținătoarea mărcii înregistrate), în colaborare cu Primăria Comunei Sânmartin – Asociația pentru promovarea turismului în stațiunile Băile Felix și Băile 1 Mai și Asociația Comunelor din România – Filiala Județeană Bihor.
PARTENER GOLD: COMTIM
PARTENER SILVER: MOVE ECO
PARTENER BRONZE: SUMMIT AGRO ROMÂNIA
Sponsori: Star Stone, S.C.T. Felix, Sapient Group, Zetea, Panebo, Selgros, Pită Lugaș, Komfort Wood, Europlast, ManagEvent, OK Clean, Dol Guard, Solina, Phenalex, Mobexpert, Kogayon Studio, Virtual Craft, Inox Line, Hestia Fab, Depozitul de tricouri
Băuturile oficiale „doboRÂT” sunt produse de: BERS NOVA (bere), FAMILIA DARABONT (vin), TRĂMUȚA (pălincă)
Cu sprijinul: Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România; Instituției Prefectului – Județul Bihor; DSVSA, DSP, ISU, IJJ și IPJ Bihor; Inspectoratului Școlar Județean Bihor; Crucii Roșii Bihor
11 ediții; peste 12.000 de vizitatori/ ediție; 54 de echipe-primării din Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Satu Mare, Maramureș, Sălaj și din Ungaria; peste 25 de jurați profesioniști; peste 30 de mici producători locali; peste 10 artiști de calibru; 2 recorduri mondiale; 3 băuturi oficiale; imn propriu! „D’ALE PORCULUI” este, în acest moment, cel mai important festival-concurs de preparare tradițională a porcului și unul dintre cele mai importante evenimente de cultură gastronomică tradițională din România!…
Facebook: Festivalul-concurs „D’ALE PORCULUI”
Advertorial: CH26805
Citiți principiile noastre de moderare aici!