bihon.ro Web analytics

Datoria externă a României a crescut cu 2 miliarde de euro

De Dan Birta

Datoria externă a României a crescut cu 2 miliarde de euro

Potrivit informațiilor furnizate de Banca Națională a României, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 7,040 miliarde de euro, în primele şase luni din 2021, în creştere cu 73,44% comparativ cu cel din perioada similară din 2020.
Scris de Dan Birta - Potrivit informațiilor furnizate de Banca Națională a României, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 7,040 miliarde de euro, în primele şase luni din 2021, în creştere cu 73,44% comparativ cu cel din perioada similară din 2020.

În structură, balanţa bunurilor şi balanţa veniturilor primare au consemnat deficite mai mari cu 1,557 miliarde de euro, respectiv 1,110 miliarde de euro. Balanţa veniturilor secundare şi cea a serviciilor au înregistrat excedente mai mici cu 276 milioane euro, respectiv cu 38 milioane euro.

În perioada ianuarie – iunie 2021, datoria externă totală a crescut cu 2,096 miliarde de euro. În structură, datoria externă pe termen lung a însumat 92,471 miliarde de euro la 30 iunie 2021 (72,2% din totalul datoriei externe), în scădere cu 0,4% faţă de 31 decembrie 2020. Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 30 iunie 2021 nivelul de 35,552 miliarde de euro (27,8% din totalul datoriei externe), în creştere cu 7,4% faţă de 31 decembrie 2020.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 17,8% în perioada ianuarie – iunie 2021, comparativ cu 20,1% în anul 2020. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri şi servicii la 30 iunie 2021 a fost de 4,8 luni, în comparaţie cu 5,6 luni la 31 decembrie 2020.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 30 iunie 2021 a fost de 81,4%, comparativ cu 90,7% la 31 decembrie 2020.

10 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. LIVIU EMIL says:

  Unde este ceasca singurul din lumea asta care a reusit sa ajunga la 0 datorie externă

  • Andrei says:

   Ce se întâmplă cu banii împrumutați de ce nu se publica pe site guvernului ce se întâmplă cu împrumuturile pe care România le face, de-asemenea trebuie publicate toate lucrarile din banii publici la nivel național., județean și local în care sa fie trecute volumul lucrărilor, prețul de-asemenea și prețul achizițiilor și licitațiilor, prin care mulți șefii politruci parveniți achiziționează produse, echipamente și softuri la preturi de zeci de ori valoarea de piață prin care șefii tâlhari se pricopsesc cu sume enorme din comisioane și mită.

  • Musti says:

   La 2,5m sub pamant.

 2. Andrei says:

  Ce se întâmplă cu banii împrumutați de ce nu se publica pe site guvernului ce se întâmplă cu împrumuturile pe care România le face, de-asemenea trebuie publicate toate lucrarile din banii publici la nivel național., județean și local în care sa fie trecute volumul lucrărilor, prețul de-asemenea și prețul achizițiilor și licitațiilor, prin care mulți șefii politruci parveniți achiziționează produse, echipamente și softuri la preturi de zeci de ori valoarea de piață prin care șefii tâlhari se pricopsesc cu sume enorme din comisioane și mită.

  • Pricewaterhouse Coopers says:

   Majoritatea banilor imprumutati sunt folosiți pentru consum, plata pensiilor( in mod special a pensiilor obraznice) şi salariile celor 2 milioane de bugetari şi sinecurişti.
   Restul banilor sunt folosiți pentru ceea ce ai scris tu, adică licitații trucate şi susținerea “firmelor de casă şi pretene” ale politrucilor parveniți.

   Consecințele le vor suporta tot contribuabilii români care s-au încăpăţânat să trăiască şi să muncească în Romania, atât în prezent cât şi în viitor.

   Dar în tot răul şi un bine !

   În maxim 5 ani, România ajunge in incapacitate de plată,tocmai datorită acestor datorii externe, care vor mai creşte şi în următorii ani,iar plata milioanelor de bugetari şi a pensiilor obraznice va fi, practic, imposibilă.

   Nu cred că va mai credita nimeni Romania, doar pentru consum, peste vreo cinci ani.
   Poate doar FMI-ul. Şi atunci să vezi tu reorganizare forțată în Romania !

   Civilizarea unei țări înapoiate şi corupte se face forța nu cu vorbă bună şi cu diplomație !

   Vom trăi şi vom vedea. Şi ne vom bucura.

   • Z says:

    Unde sunt banii ăia mulți pe care îi produceți voi, ăștia performanții din sistemul privat? Că, altfel, nu ar fi nevoie de împrumuturi , mai ales că acum sunt la putere progresiștii, nu ciuma roșie.

    • Pricewaterhouse Coopers says:

     Ai ghicit !

     Noi ăştia performanți, din mediul privat, plătim taxe şi impozite în țări care nu-şi bat joc de banul public (adică de taxele pe care noi le plătim), aşa cum o fac cei ce conduc Romania de 30 de ani încoace.

     Şi suntem vreo 6 milioane de români care trăim şi muncim în țări normale din Europa cum ar Germania, Anglia, Franța, Olanda, etc. Deocamdată !

     Pentru că numărul celor ce pleacă din Ro e în continuă creştere de la an la an.

     Cred că suntem mai mulţi decât cei ce au decis, spre nenoricirea lor, să rămână şi să muncească în România.

     O parte dintre noi, cei din Diaspora, ne dorim să ne reîntoarcem şi sa muncim în țara natală.
     Dar…nu în orice condiții.

     Taxele pe care le vom plăti vrem să fie folosite pentru construirea infrastructurii pe tot cuprisul țării, schimbarea radicală a sistemului educațional, modernizarea şi eficientizarea sistemului public de sănătate, etc.

     Nu vom plăti taxe doar ca să susținem salarizarea celor 2 milioane de bugetari sau plata celor peste 200.000 de pensii neruşinate, aşa cum se întâmplă în prezent.

     Când vom vedea că lucrurile se îndreaptă cât de cât în țară,unii dintre noi ne vom reîntoarce şi vom “pune umărul” la “reconstrucţia” României.

     Dar până atunci, NU !

     • Oradean says:

      Cata aroganta si cinism! Ati fugit ca sobolanii toti si acum sunteti cu gura mare, in loc fi ramas si sa va faceti tara pe care “o meritati”. Sa va fi aratat “valoarea”! Va vaicariti ca muierile ca “nu va lasa”, “nu se vrea”, dar de ce nu va impuneti voi, toti astia bunii si cinstitii?! De dat din clanta, din cutia de carton de pe trotuar din Milano (sau din camara insalubra din Munchen, unde stati cate 5-10 unul peste altul), sunteti toti mari experti! Paradoxul este ca avem un popor “de cacat”, compus din indivizi “extraordinari si minunati”! Cand reveniti pe acasa sunteti toti numa’ figuri, ca parca ati fi gaurit macaroanele prin Italia, dar tot niste paria marginali ramaneti si acolo si aici! Nu mai puteti voi dormi noaptea de cum sa “puneti umarul” si sa “reconstruiti” Romania! O sa va astepte naiba cu covorul rosu si cu masa pusa, altetelor!

     • Vasilică says:

      Vezi? Ăsta-i defectul tău,tu pui totul la suflet…

      Acuma iarăşi te-ai “ambalat”, când ai auzit de diaspora.

      Crede-mă, mon amie,nu merită.

    • Oradean says:

     La cate lipitori si limbrici sunteti in sistemul public si la ce venituri aveti, nici “olimpici la afaceri” de am fi toti, nu v-am putea sustine! Dupa ce ca stati ciorchine in spinarea noastra, ca niste paraziti, fara sa oferiti multi dintre voi nimic la schimb, mai si aveti pretentii!! Muieti-s posmagii??!!

 3. Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -B. 08.12.2021- 09.12.2021 - PL Marghita - anuntate cu 2 zile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  52 de școli și grădinițe din Bihor, în online
  Un număr de 52 de unități de învățământ preuniversitar din județul Bihor vor fi nevoite să rămână în online, deoarece funcționează în localități în care rata de infectare este peste trei la mie, iar rata de vaccinare a personalului este sub 60%.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Comunicat de presă
  ANUNŢ DE FINALIZARE A PROIECTULUI ,,Extinderea capacităţii şi eficientizarea activităţii de producţie la Remoni Service Exim SRL prin crearea unei unităţi noi’.

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Sport local

  Ultima etapă din 2021 în Liga 3: CAO și Lotus Băile Felix joacă în deplasare
  Etapa a 15-a din eșalonul trei încheie sâmbătă sezonul de toamnă-iarnă. În Seria 10 singura echipă bihoreană care evoluează pe teren propriu este Luceafărul Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Comunicat de presă
  ANUNŢ DE FINALIZARE A PROIECTULUI ,,Extinderea capacităţii şi eficientizarea activităţii de producţie la Remoni Service Exim SRL prin crearea unei unităţi noi’.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Sâmbătă, o nouă acțiune de colectare a DEEE
  Municipalitatea orădeană va organiza sâmbătă, 04 decembrie, o nouă acțiune de colectare a deșeurilor de echipamente electrice şi electronice.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.