bihon.ro Web analytics

De la joc, la o lansare de carte „delicioasă”

De Camelia Bușu
Reactualizat la:

De la joc, la o lansare de carte „delicioasă”

Reactualizat la:
Cartea „Bunavestire Delicioasă. Ocolul pandemiei în 33 de cânturi” va fi lansată vineri, la Oradea.
Scris de Camelia Bușu - Cartea „Bunavestire Delicioasă. Ocolul pandemiei în 33 de cânturi” va fi lansată vineri, la Oradea.

A pornit totul de la un joc suprarealist după modelul cadavre exquis şi iniţiat de Luiza Mitu. „Ideea a venit ca un semn de bunavestire, zi în care a și început călătoria a ceea ce urma să devină un jurnal poetic”, spune Luiza, care timp de 33 de zile a postat câte un vers pe Facebook lansând prietenilor provocarea de a continua poemul. Au intrat în joc 69 artişti (muzicieni, actori, sculptori, scriitori, jurnaliști, dansatori, pictori). De la Bunavestire, pe 25 martie 2020, zi care stă sub semnul arhanghelului Gabriel, cel care îi ocrotește și inspiră pe artiști, şi până pe 26 aprilie, de Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale.

A fost ca un experiment în plină pandemie, un mod creativ de a depăşi barierele împuse de situaţia deosebită, o cale de a uni prin vers, prin iubire şi prin prietenie. Sunt 69 de filtre, 69 de perspective, dar care s-au unit într-o singură energie care a generat paginile acestei cărţi. S-a scris în fiecare zi şi au ieşit 32 de cânturi. Mai puţin în a XVI-a zi, care a rămas doar o filă albă, căci dacă Dumnezeu a făcut lumea în şapte zile şi într-una s-a odihnit, atunci şi creaţia celor 69 de artişti are nevoie de o pagină albă, care ulterior poate fi scrisă de Cititorul-creator.

Procesul creativ online a fost ţinut viu de către Cosmin Dragoste, Andrada Băleanu, Eliza Maria Voinea. Aşa a apărut cartea „Bunavestire Delicioasă. Ocolul pandemiei în 33 de cânturi” la Editura Aius din Craiova, avându-i ca editori pe Luiza Mitu și Sergiu Corbu Boldor.

Cine este Luiza Mitu? A a absolvit Facultatea de Litere şi Arte, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (2008) şi masterul Literatură română în context european, Facultatea de Litere, Universitatea din Craiova (2010). A fost redactor la revista de cultură „Mozaicul” şi la e-revista EgoPHobia. Și-a dezvoltat latura de artist performer lucrând cu Irinel Anghel, all round-artist, în proiecte conceptuale de performance. În 2014 a fost cooptată ca asistent dramaturg în echipa lui Robert Wilson și a Teatrului Național din Craiova, la montarea piesei „Rinocerii”. Timp de un an a fost manager interimar al Casei de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova. În 2017 a lucrat la producția „20 de tăceri” a grupului Karol Karol din Franța, regizată de Charles Chemin, producție realizată împreună cu Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște. În 2018 a lucrat ca dramaturg, sub coordonarea lui Charles Chemin, la spectacolul„Nopți ateniene”, spectacol montat la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova. În prezent este îngerul păzitor al Proiectului Muzical CORBU.

Lansare în Cetate

Lansarea de carte de la Oradea va avea loc vineri, 7 august, ora 18:00, în curtea Cetății Oradea. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Teatrul Regina Maria şi se înscrie în cadrul proiectului „Teatrul pentru toţi”. Vor vorbi despre carte dr. Loredana Muntean, dr. Luiza Mitu și Sergiu Corbu Boldor, liderul proiectului muzical CORBU. Moderatorul evenimentului va fi Amirala Noir, un personaj fictiv creat de Luiza Mitu. Intrarea la eveniment este liberă.

Loredana Muntean este lector la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, Universitatea din Oradea. Crezul său profesional este că, practicarea oricărei forme de artă, dar mai cu seamă a muzicii este un catalizator al dezvoltării armonioase a fiinţei umane. Loredana Muntean are o vastă experienţă în domeniul pedagogiei muzicale lucrând ca profesor de educaţie muzicală. A publicat cărţile „Muzica în şcoala de azi” (2013), „Noi tehnologii în educaţia muzicală” (2013), precum şi numeroase studii de pedagogie muzicală în reviste de specialitate.

Evenimentul va avea coloană sonoră live oferită de proiectul muzical CORBU. Sergiu Corbu Boldor a absolvit Universitatea din Oradea cu specializare în pedagogie muzicală și interpretare vioară. Instrumentul său principal este vioara, iar ca instrumente secundare: chitară, mandolină, fluier, caval, drâmbă. Este cunoscut ca fiind inițiatorul și coordonatorul Proiectului muzical CORBU şi este cunoscut în lumea muzicală pentru formația de punk acustic folcloric medieval AD HOC. A urcat pe scenele naționale și internaționale, performând la vioară, împreună și alături de nume ca: Phoenix, Celelalte Cuvinte, Partizan, Dirty Shirt, Hara, Farfarello, Haggard, Gabriela Cilmi, Macy Gray, Guano Apes.

Sergiu Corbu Boldor Foto Alexandru Roibu

Sergiu Corbu Boldor Foto Alexandru Roibu

Invitat, Richard Balint

Invitatul de onoare al evenimentului este actorul Teatrului Regina Maria, Richard Balint, al cărui tablou „Creștinism” se află pe coperta cărții „Bunavestire Delicioasă. Ocolul pandemiei în 33 de cânturi”. Tabloul va putea fi văzut în original în cadrul evenimentului de vineri. Pictura a fost creată de Richard Balint în aceeași perioadă de restricții pandemice și sintetizează vizual o parte dintre temele abordate în cele 33 de cânturi. Designul copertei este realizat de Andrada Băleanu.

În cadrul lansării de carte, Richard Balint va avea şi o intervenţie muzicală alături de Sergiu Corbu Boldor. „Pe 7 august ne vedem la lansarea de carte Bunavestire Delicioasă a Luizei Mitu, care mi-a făcut onoarea de a-mi pune pe copertă tabloul cu sclavia liber exprimată a creştinului ortodox faţă de instituţia bisericii. Sergiu Corbu Boldor m-a invitat să şi cântăm ceva, aşa, la improvizaţie, cu tot felul de instrumente”, scrie actorul pe pagina sa de Facebook.

„Sunt absențe ce reprezintă un adevărat triumf / într-un context impus simțim gustul alterității / Uite, toți lipsim acum, mai puțin tu, cel ce citești. / Ce gol… îl simți? Hai c-am glumit, suntem toți cu tine până la sfârșit!”, spune în CÂNTUL al IX-lea. Vineri, în Cetate, veţi avea ocazia să deveniţi spectatori, cititori şi creatori în acelaşi timp la o lansare de carte unică. Puteţi fi al 70-lea autor care umple a XVI-a pagină din carte, adăugând filtrul personal la creaţia colectivă şi totodată creând acea punte de legătură pe care şi-a propus-o Luiza Mitu de la început.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Test negativ SARS-Cov2, necesar pentru cetățenii străini la intrarea în Serbia din România, Bulgaria, Macedonia și Croația
  Măsuri restrictive impuse de autoritățile din serbia celor care călătoresc din România, Bulgaria, Macedonia și Croația. Cei care doresc să intre în țara vecină din aceste țări trebuie să prezinte un test negativ SARS Cov2.

  România

  Covid-19, întâmplări din izolare. Problemele cu care se confruntă doi actori din Timișoara
  Pandemia de coronavirus „face pași repezi”. Din ce în ce mai mulți oameni, rude, prieteni, sunt suspecți sau chiar „pozitivi” la testele Covid-19.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  2.000.000 de lei pentru Universitatea din Oradea
  La Universitatea din Oradea, patru facultăţi au fost câştigătoare la granturile pentru finanţarea învăţământului. Banii sunt alocaţi pentru o perioadă de 24 de luni, pentru proiecte destinate prevenirii abandonului şcolar şi îmbunătăţirii procesului de învăţământ. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Corina Crețu l-ar vedea primar pe Claudiu Pop, dar acesta nu candidează
  Fostul comisar european l-ar fi văzut pe Claudiu Pop primar al Oradiei, de vreme ce Bolojan nu mai candidează. Însă candidatul ProRo pentru Primăria Oradea este un alt Pop, mai tânărul Daniel Pop. Deși Oradea face excepție, Crețu deplânge incapacitatea României de a profita cu adevărat de fondurile europene. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Coronavirus în Bihor: 58 de cazuri noi, 73 persoane vindecate. 1.328 infectări în România
  Potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, numărul cazurilor noi la nivel de județ se mențin tot peste 50. 7

  România

  FSLI: Deschiderea anului școlar pusă sub semnul întrebării
  Deschiderea noului an școlar este pusă sub semnul întrebării, dacă nu se acordă salariile majorate de la 1 septembrie cadrelor didactice, avertizează Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.