bihon.ro Web analytics

De la recuzită de filme la Hollywood, la primul android român creat la Nojorid

De Veronica Bursașiu

De la recuzită de filme la Hollywood, la primul android român creat la Nojorid

Foto: Imperiul Leilor
Scris de Veronica Bursașiu

Acestea sunt coordonatele carierei spectaculoase a bihoreanului Dorin Hirțe, care își evaluează munca în inginerie artificială derulată într-o hală din Nojorid la 5 milioane de euro. Antreprenorul de 40 de ani crede că e programat genetic pentru invenții. El și-a descoperit această pasiune în copilărie, când a dezmembrat un radio primit de la bunicul său, pentru a asculta muzică într-un fel de boxă făcută dintr-o cutie de pantofi, în care a pus difuzorul radioului.

Cu Alfred, primul android creat în România, Dorin Hirțe a încercat să obțină 1,5 milioane de euro din partea oamenilor de afaceri care finanțează business-uri în emisiunea „Imperiul leilor”, de la PROTV. Dorin Hirțe are un doctorat în inteligență artificială și s-a făcut cunoscut pentru mâna bionică, după ce în străinătate a realizat recuzită pentru filme chiar la Hollywood.

Proprietar al unei firme de automatizări industriale, Dorin Hirțe a încercat să-i convingă pe milionarii din juriul emisiunii să-i finanțeze ideea de a realiza o armată de androizi, adică 350 de bucăți cu scopul de a-i închiria ulterior cu 750 de euro pe lună fiecare pentru firme care ar dori să înlocuiască interacțiunea dintre un angajat și clienți cu interacțiunea acestora cu un android. Dorin Hirțe spune că a vândut o variantă a lui Alfred cu 65.000 de euro.

Inventatorul nu a putut însă să convingă că Alfred merită să fie replicat, după ce a încercat în urmă cu puțin timp să-i pună un dispozitiv IA- inteligență artificială și „a ieșit ceva dezastru”. În concluzie, Alfred nu gândește, el poate răspunde la comenzi și la întrebările care îi sunt puse în limba română, deoarece e conceput pe suportul unei baze de date cu răspunsuri posibile.

El poate să realizeze traduceri în timp real, să trimită e-mailuri, dar e inferior lui Siri. Dorin Hirțe a contracarat atunci când i s-au adus argumente că există pe piață roboți mai ieftini asemenea lui Alfred, ba chiar că poți cumpăra o boxă Google Assistant. Bihoreanul spune însă că se poate vorbi cu Alfred ca de la om la om din perspectiva înălțimii, că nu se asemănă cu roboții de mici dimensiuni care dau senzația de jucării, dar a admis că „dacă vrei să vorbești cu o boxă, vorbești cu o boxă”.

În schimb, angajatul Alfred poate lucra 24 de ore, nu cere pauză și nici concediu, nu trebuie să-l plătești și nu e capricios. Acestea sunt argumente pe care Dragoș Petrescu le ia în calcul pentru a rezolva criza de personal în restaurantele sale, luând în calcul să închirieze androizi. Acesta ar putea fi și viitorul lui Alfred.

4 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. leul ron says:

  aceasta emisiune in Romania este o gluma comparativ cu originalele, dar trebuie luat in considerare ca Romania nu este Marea Britanie, Canada sau SUA. acolo domeniile IT, inteligenta artificiala, tehnologie, etc sunt intelese, stimulate si luate serios in calcul. de aici se deduce simplu ca cercetarea, dezvoltarea dau impulsul in economie dar cu un sistem de invatamant solid ca baza de plecare. acest imperiu al leilor este la nivelul de cafenele, dulceata, “sa tesem frumos”, nimic serios si de viitor, iar in ultimul timp apar tot felul de “cunoscuti” stiuti sau sub acoperire a acestor lei.

 2. lili says:

  Deci a facut o copie inferioara la suprapret. Singura compensatie e ca are o carcasa mai mare. Doar nu asteptati inventii originale din tara plagiatorilor?

 3. alttds says:

  Bullshit. Primul android din Romania a fost facut la Birtin!

 4. Willhelm says:

  Vai de capul lui cu tinicheaua lui cu tot! S.a facut de kko

 5. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cum să alegi cele mai bune servicii beauty. Aspecte esențiale de care să ții cont când alegi să apelezi la un centru de înfrumusețare
  Domeniul beauty este în continuă expansiune și numărul locațiilor care oferă astfel de servicii a crescut considerabil în ultimii ani.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Capriciile începutului de secol”, tema noului număr al revistei Familia
  Revista „Familia” o puteţi găsi şi la toate obiectivele turistice gestionate de Oradea Heritage.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Sesiunea Națională de Rapoarte Arheologice 2022, la Oradea
  Evenimentul va avea loc în cadrul Zilelor Muzeului Țării Crișurilor, ediția a XXIV-a.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  3 bărbați și o femeie condamnați la închisoare cu executare depistați și arestați de polițiștii bihoreni
  Cei patru bărbați au fost depistați în trafic de către polițiștii bihoreni și arestați.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Expoziții de artă fotografică în mijloacele de transport din Oradea
  Proiectarea expozițiilor de artă fotografică este realizată prin parteneriatul dintre Asociația Internațională „Euro Foto Art” şi Oradea Transport Local S.A.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Alergăm împreună la fapte bune pentru autism”

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.