bihon.ro Web analytics

De pe podiumurile de modă, pe urmele lui Moise, pe Muntele Sinai

De Veronica Bursasiu

De pe podiumurile de modă, pe urmele lui Moise, pe Muntele Sinai

Reactualizat la:
Este doctor în artă, este cunoscută pentru că de peste 20 de ani conduce o agenție de modelling care îi poartă numele. Din poziția de designer vestimentar a fost nominalizată la Gala Operelor pentru cel mai bun costum de scenă.
Scris de Veronica Bursasiu - Este doctor în artă, este cunoscută pentru că de peste 20 de ani conduce o agenție de modelling care îi poartă numele. Din poziția de designer vestimentar a fost nominalizată la Gala Operelor pentru cel mai bun costum de scenă.

Ceea ce mai puțină lume știe despre Amalia Judea e că este pasionată de cățăratul pe munte. Ghețaru Ushba din Geogia, Pirineii, Munții Atlas din Maroc sunt doar câteva dintre locurile în care Amalia Judea a ajuns. Cu toate acestea, Amalia spune că Muntele Sinai a fost „una dintre cele mai dificile și interesante experiențe”.

„Jebel Musa”, adică „Muntele lui Moise”, așa cum îi spun localnicii Muntelui Sinai, este unul dintre cei mai însemnați și cunoscuți munți din Peninsula Sinai, Egipt. Se spune că Muntele sinai este locul în care Dumnezeu a dat omului poruncile Sale, care au pus un nou inceput lumii iudaice, locul în care Moise s-a ostenit spre primirea Tablelor Legii. Zona e și azi sub o puternică influență religioasă, un loc unde Al Quaida și Jihadul sunt puternic resimțite. Chiar dacă anticipa că e un loc destul de periculos, Amalia Judea a acceptat provocarea, frumoasa doamna neacceptând să trăiască sub semnul fatalismului.

„În ciuda tuturor avertismentelor, am acceptat provocarea, știind că zona e tensionată de atacuri terorise fapt pentru care lumea nu se prea înghesuie în zona Sinai, e considerată o zonă nesigură, cotată sediul orhganozației teroriste Al-Qaeda, locul în care era ascus Bin Laden. Dar mie îmi plac provocările și nu îmi place să trăiesc cu frică, cred că dacă e să se întâmple ceva poate fi și acasă în bucătărie. Așa că am luat avionul spre Tel Aviv de unde am plecat cu un prieten la fel de pasionat și care are și el dramul de nebunie necesar să faci o asemenea călătorie. Pot spune că e o călătorie inițiatică spre Eliat, un port pe malul Mării Roșii, la granița dintre Egypt și Iordania”, spune Amalia Judea.

Prin deșert, hoteluri de lux și orașe părăsite

Drumul pe care orădeanca l-a făcut prin deșert i-a dat senzația că e într-o lume ireală. „După ce treci vama iei un taxi care 3 ore te duce prin Deșertul Sinai. Pe tot parcursul drumului armata și poliția te controlează cel putin de 10 ori, controlează actele și bagajele ceea ce crează o stare de neliniște. Una la care contribuie faptul că zona era plină de hoteluri luxoase și de orașe părăsite, astfel încât dădea impresia unui atac nuclear. Locații absolut minunate părăsite de oameni…Mă simțeam ca într-un film, era o stare de irealitate.Pe tot drumul nici măcar cu o mașina nu ne-am întâlnit. Trei ore prin deșertul ce este colorat de la roșu cărămiziu la alb-nisipiu, cu roci negre în unele zone. Un relief inedit care îți dădea impresia unui muzeu de artă moderna în aer liber. De fapt, toată perioada cât am stat în Muntele Sinai am întâlnit formațiuni inedite, pietre sculpate în forme diverse de niște artiști uriași, invizibili. La poalele Muntelui Sinai se află Mănăstirea Sf. Ecaterina, construită pe locul unde se crede că profetul Moise a văzut Rugul Aprins. Cu toate că este cunoscută sub numele de Sfânta Ecaterina, hramul mănăstirii este Schimbarea la Față. Uneori mai este cunoscută și sub numele de Mănăstirea Rugului Aprins. Așezământul monahal Sfânta Ecaterina este, probabil, cea mai veche mănăstire creștină în care viața monastică nu a fost întreruptă, cu o istorie de 17 secole. În prezent în Mănăstirea Sfânta Ecaterina trăiesc 25 de monahi de mai multe naționalități, iar slujbele se oficiază în greaca bizantină.Mănăstirea are, deasemenea, o biblioteca uriașă, o colecte de cărți depășită doar de biblioteca Vaticanului. Deasemenea aici se află o colecție de icoane dintre cele mai vechi existente în lume”, povestește Amalia Judea.

În tabăra de beduini

La poalele muntelui încă mai întâlnești civilizație. „Am dormit la o tabără de beduini…Aventuara a început de dimineață când am părăsit așezământul și a fost ultima dată când am avut curent sau am mai vazut alți oameni în afară de beduinul nostru. Nu înțelegeam exact ce se vorbește pentru ca puțini vorbeau egleza și nu o engleza prea bună, așa că încercam să îmi dau seama după tonul în care vorbeau dacă totul e în regulă. Dimineața devreme am început urcarea, îninte de răsăritul soarelui.Noptile sunt extrem de reci 10 C, se doarme în sac de dormit fără nici o încălzire, deci un pic de mișcare îmi făcea bine de dimineață. Mi-am zis că pot să trăiesc și în condiții extreme. Se merge în ritm alert, am luat un ghid local, un beduin care te poate duce în locații neexploatate, foarte rar vizitate de trackeri care știau toate pietrele munților și care ne-a dus prin locurile cele mai spectaculoase, locuri incarcate de sacralitate de și mister .În cele 5 zile nu am întâlnit oameni, a fost ca o întoarcere în timp cu mii de ani, o călătorie înapoi în timp, în vârful muntelui unde se presupune ca Moise a primit cele 10 porunci. Se merge mult, cam 20 km pe zi, cățărat, coborat, destul de dificil nefiind zonă turistică nu este nimic amenajat, trebuie să fii atent la fiecare pas altfel aluneci și atât ți- a fost. Bineînțeles că există o altă cale unde, poți merge pe cămilă, dar eu am ales calea mai dificilă. Se întuneca repede și devine instantaneu foarte frig, ajungi la o așezare de beduini, oameni foarte săraci, dar extrem de primitori și prietenoși. Te invită la ei, îți fac foc, gătesc, se cântă, vorbesc mult între ei, non-stop, asta pentru că nu au telefoane. Nu îmi imaginam ce pot să își spună…Cele 5 zile nu am avut curent, doar lumânare și foc. Beduini se trezesc dimineață la prima rază de soare și își fac pită în fiecare zi, gătesc și asează frumos micul dejun .Beau mult ceai și își pun foarte mult zahar, ceea ce mi-am dat seama era necesar și eficient pentru că îmi dadea energie să mă pot cățara mai departe”, coniseră Amalia.

Alertă în Orientul Mijlociu

Și fiindcă 5 zile nu a văzut oameni, orădeanca s-a împrietenit cu cămilele despre care spune că sunt sociabile după ce la început te privesc cu suspiciune pentru ca în final să se apropie și să creze o legătură de prietenie.

„Dimineața, odată cu prima rază de soare, din nou, la drum spre Muntele Sf. Catherina, cei mai inalti din Egypt, munți din granit roșu și rocă vulcanică neagră. Următoarea zi am vizitat Gebel Musa –locul care este amntit în Biblie ca locația în care Moses se crede că a primit cele 10 porunci.Se merge de dimineața de la 6 pentru a prinde răsăritul de pe vârful munților. Este o priveliște absolut unică, dar și atingerea spirituală contribuie la sentimentul înălțător care pur și simplu îți taie respirația și la propiu și la figurat .Fiind a o altitudine de 3 000 m a început să îmi sângereze nasul, am întâmpinat câteva dificultăți dar acum, retrospectic sunt fericită că am ajuns și am avut parte de această experiența unică”, spune orădeanca.

Imediat ce a intrat în zona de Wifi, Amalia Judea a început să primească mesaje care o atenționau că trebuie să se întoarcă, fiindcă e periculos fiind alertă în Orientul Mijlociu. „Oricum nu puteam să mă întorc mai repede,o stare de stres îmi creau și beduinii care îți iau pașaportul pe perioada șederii în munți, iar asta îmi dădea o stare de nesiguranță și vulnerabilitate.Am fost foarte fericită să îmi primesc pașaportul înapoi intr-un final. Excursia s-a termiant la Marea Roșie în Zona Nuweiba .Unde am facut snorkeling și am văzut ceea mai colorată populatie de pești și corali. În drum spre aeroport se zvonea că se închide aeroportul ziua următoare în Tel Aviv din cauza amenințărilor cu bombardamente din partea Iranului.Așa că am răsuflat liniștită în mometul în care am pus piciorul pe pământ românesc.Simt ca m-am întors îmbogățită spirititual. Această călătorie îmi întărește credința în Dumnezeu.Deși nu îmi place să expun trăirile pe această temaă pentru ca este o chestiune intimă, personală și unele lucruri le țin doar pentru mine, dar asta trebuie să vă împărtășesc pentru că atunci când ești sus, în vârful muntelui în locurile sacre, nu ai cum să treci fără sa simți atingerea Divină. E un loc în care se întâlnește creștinismul, iufaismul și islamismul”, a concluzionat Amalia Judea.

 

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. marius says:

  Daca prostitutia ar fi legala in Rromania oare organizatia madamei ar ajunge in top 10?

 2. Tautu says:

  Daca nu ar fi zis de Tel Aviv ai fi crezut ca Eilat este fie in “Egypt” fie in Iordania, nu in Israel. Pericol mare cu “orhganozatia” terorista…

 3. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se finanțează împădurirea terenurilor. Prefectul le cere și primarilor să aplice
  Se acordă două tipuri de prime pentru împădurirea terenurilor. Banii se acordă pentru proiect, pentru acoperirea cheltuielilor aferente împăduririi, dar și pentru compensarea pierderilor de venit agricol, până la 12 ani.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 450 de cazuri noi de coronavirus în ultimele 24 de ore
  După ce sâmbătă a fost înregistrat un număr record de cazuri, duminică, 12 iulie, au fost anunțate 456 de noi infectări cu covid-19. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ARDT Oradea invită tinerii la un webinar unde să discute despre start-ul în carieră
  ARDT Oradea- Asociaţia de Responsabilizare și Dezvoltare a Tineretului lansează un nou proiect educaţional: Evolve Intership.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Doar un singur caz nou de coronavirus confirmat în Bihor
  Situația rămâne similară în Bihor și duminică, un singur caz confirmat simptomatic fiind înregistrat de sâmbătă dimineața până duminică dimineață. 1

  România

  Un reputat epidemiolog: „Al doilea vârf va fi depăşit în maximum două săptămâni”
  Epidemiologul Molnar Geza spune că este optimist şi consideră că al doilea vârf al epidemiei de coronavirus din România va fi depăşit în maximum două săptămâni.

  Mapamond

  Donald Trump, văzut pentru prima dată purtând masca în public, de la începutul pandemiei de Covid-19
  Preşedintele american a fost văzut purtând mască în timpul vizitei unui spital militar. Guvernul federal recomandă purtarea măştii, mai ales atunci când distanţarea socială nu este posibilă, pentru a încetini răspândirea coronavirusului. Numărul cazurilor de coronavirus a crescut în Statele Unite. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.