bihon.ro Web analytics

Debitul Crișul Repede, de trei ori mai mic decât media multianuală

De Simona Drimbău

Debitul Crișul Repede, de trei ori mai mic decât media multianuală

Reactualizat la:
Debite scăzute și fenomene de iarnă în bazinul hidrografic Crișuri. Vremea rece din ultima perioadă a dus la apariţia formaţiunilor de gheaţă pe cursurile de apă din bazinul hidrografic Crişuri.
Scris de Simona Drimbău - Debite scăzute și fenomene de iarnă în bazinul hidrografic Crișuri. Vremea rece din ultima perioadă a dus la apariţia formaţiunilor de gheaţă pe cursurile de apă din bazinul hidrografic Crişuri.

La ora actuală, debitele râurilor sunt în scădere şi sunt influenţate de fenomene de iarnă precum: gheaţă la mal, pod de gheaţă cu ochiuri şi formaţiuni de gheaţă plutitoare.

„În prezent, cele mai multe formaţiuni de gheaţă s-au format pe râurile: Crișul Alb, Crişul Negru, Nimăieşti, Călata şi Ier. Spre deosebire de ultimii cinci ani când, în Oradea, stratul de gheaţă de pe râul Crişul Repede măsura 10 cm grosime, anul acesta formaţiunile de gheaţă sunt foarte restrânse. Prima jumătate a anului 2020 a fost foarte săracă în precipitații, prin urmare stratul de zăpadă măsurat la stația hidrometrică Stâna de Vale este de doar 19 cm, iar la stația Leșu Amonte, de pe valea Iad și la stația Poiana, de pe râul Crișul Negru, stratul de zăpadă măsoară şapte centimetri. De menționat ar fi faptul că, în municipiul Oradea , debitul râului Crișul Repede este de trei ori mai mic decât media multianuală”, a declarat Dorel Dume, directorul ABA Crişuri.

Prea puţine ploi

Perioada august–noiembrie 2019 a fost deficitară în ceea ce privește precipitațiile, prin urmare debitele râurilor au scăzut foarte mult. Cel mai afectat a fost râul Crișul Alb care, în luna decembrie, a înregistra un debit de doar 17 % din debitul normal, iar rârurile Crișul Negru și Crișul Repede au înregistrat debite de 35% din normal. Precipitațiile căzute în luna decembrie 2019, deși au fost peste mediile normale ale acestei perioade, nu au reușit să restabilească scurgerea, dar au ajutat la refacerea volumului de apă stocat în barajele de acumulare. Conform reprezentanţilor ABA Crişuri la ora actuală volumul total de apă din baraje este de 163 miloane mc, un volum suficient pentru a satisface necesarul de apă pentru folosinţele consumatoare.

În ceea ce privește barajele și acumulările, în perioada de îngheţ-dezgheţ, se iau măsuri în plus faţă de perioada normală de exploatare deoarece, pe lângă debitul lichid ce acţionează asupra construcţiilor, mai acţionează şi formaţiunile de gheaţă şi temperaturile negative. „În prezent, prin formațiile de lucru din teren se verifică şi se asigură funcţionarea în condiţii optime a instalaţiilor şi echipamentelor hidromecanice, cum ar fi: grătare, stavile sau vane şi se acţionează, după caz, pentru deblocarea de gheaţă a secţiunilor de scurgere pentru evacuarea apei”, transmite directorul ABA Crişuri.

În următorul înterval de timp, temperaturile scăzute se vor menţine, fapt ce va duce la extinderea suprafeţelor îngheţate de pe cursurile de apă. ABA Crișuri atenţionează populaţia asupra riscului pe care îl prezintă practicarea diferitelor sporturi pe apele îngheţate. La debite mai mari apa poate să spele stratul de gheaţă, care cedează foarte repede, şi astfel apare riscul de înec. Pentru a evita apariţia unor fenomene periculoase, ABA Crişuri monitorizează zilnic fenomenele de iarnă de pe cursurile de apă şi lacuri și transmite raportăti către toate instituțiile și autoritățile abilitate.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se finanțează împădurirea terenurilor. Prefectul le cere și primarilor să aplice
  Se acordă două tipuri de prime pentru împădurirea terenurilor. Banii se acordă pentru proiect, pentru acoperirea cheltuielilor aferente împăduririi, dar și pentru compensarea pierderilor de venit agricol, până la 12 ani.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 450 de cazuri noi de coronavirus în ultimele 24 de ore
  După ce sâmbătă a fost înregistrat un număr record de cazuri, duminică, 12 iulie, au fost anunțate 456 de noi infectări cu covid-19. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ARDT Oradea invită tinerii la un webinar unde să discute despre start-ul în carieră
  ARDT Oradea- Asociaţia de Responsabilizare și Dezvoltare a Tineretului lansează un nou proiect educaţional: Evolve Intership.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Doar un singur caz nou de coronavirus confirmat în Bihor
  Situația rămâne similară în Bihor și duminică, un singur caz confirmat simptomatic fiind înregistrat de sâmbătă dimineața până duminică dimineață. 1

  România

  Un reputat epidemiolog: „Al doilea vârf va fi depăşit în maximum două săptămâni”
  Epidemiologul Molnar Geza spune că este optimist şi consideră că al doilea vârf al epidemiei de coronavirus din România va fi depăşit în maximum două săptămâni.

  Mapamond

  Donald Trump, văzut pentru prima dată purtând masca în public, de la începutul pandemiei de Covid-19
  Preşedintele american a fost văzut purtând mască în timpul vizitei unui spital militar. Guvernul federal recomandă purtarea măştii, mai ales atunci când distanţarea socială nu este posibilă, pentru a încetini răspândirea coronavirusului. Numărul cazurilor de coronavirus a crescut în Statele Unite. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.