bihon.ro Web analytics

Demarează proiectul „Urmașii Marii Uniri”

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Emilian Pavel declanseaza proiectul "Urmasii Marii Uniri" Eurodeputatul Pavel anunţă declanşarea activităţii de identificare a descendenţilor delegaţilor bihoreni prezenţi la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918.
Scris de Demian - Emilian Pavel declanseaza proiectul "Urmasii Marii Uniri" Eurodeputatul Pavel anunţă declanşarea activităţii de identificare a descendenţilor delegaţilor bihoreni prezenţi la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918.

Proiect dedicat Centenarului urmăreşte să evidenţieze rolul judeţului Bihor în desfăşurarea evenimentelor premergătoare Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia.
Proiectul se anunţă a fi implementat din resurse proprii, într-o primă fază, dar şi prin voluntariatul partenerilor cooptaţi în proiect.

Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, 1 Decembrie 1918

Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, 1 Decembrie 1918

Vor identifica urmaşii delegaţilor

Asociaţia „Urmaşii Marii Uniri”, înfiinţată de Pavel în 2015, va avea sarcina de a-i identifica pe urmaşii delegaţilor bihoreni prezenţi la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918.
„Ne dorim să aducem în atenția românilor și a bihorenilor, urmași ai delegaților, dar nu numai, sacrificiul și devotamentul acestora. Vrem să îi cinstim făcându-le cunoscute poveștile și mărturiile pentru generația de azi și realizând o punte de legătură și de acțiune între trecutul nostru și prezent.
Valorile generației de la 1918, pentru care acești oameni au luptat și s-au sacrificat, trebuie – credem noi – să reprezinte modelul unei noi generații de români care să ducă România mai departe, să îi asigure locul cuvenit în cadrul construcției europene, și să ne facă pe toți mai uniți și mai activi în calitate de cetățeni”, îşi motivează Pavel demersul.
Eurodeputatul se declară impresionat de textul Rezoluției de la Alba Iulia, din 1918: „În opinia mea, românii ardeleni au adoptat atunci un text modern, progresist, vizionar, bazat pe valori care stau azi la temelia Uniunii Europene!”

Cine sunt partenerii

Asociaţia „Urmaşii Marii Uniri” conlucrează deja cu parteneri din mediul universitar, Biserici, instituții publice, organizații neguvernamentale, chiar cu Ministerul Culturii și cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, „pentru a ne putea coordona acțiunile”.
Activitatea de identificare a urmașilor direcți ai participanților la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1918 va fi sprijinită, prin voluntariat, de studenți ai Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din Oradea, transmite iniţitatorul.

Prima întâlnire, la Cetatea Oradea

Prima întâlnire, la Cetatea Oradea

Prima întâlnire, în Cetate

Luni, 4 decembrie, la Cetatea Oradea a avut loc prima întâlnire a tuturor partenerilor prinşi în proiect. Cu această ocazie consilierul județean Sergiu David a citit Declarația de independență de la Oradea, adoptată în data de 12 Octombrie a anului 1918. Cătălina Ficuț, urmașă a unuia dintre delegații la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia – Chiș Gheorghe și vicepreședinte al Asociației, a prezentat povestea emoționantă a înaintașului ei, drumul acestuia spre Alba Iulia, alături de alți delegați bihoreni, dar și întoarcerea lui acasă, întâlnirile cu sătenii, clopotele care s-au auzit în fiecare biserică românească și luminile aprinse în fiecare casă, la finalul unui mileniu de luptă, informează iniţiatorii.

Se doreşte ca Oradea să fie declarat oraş al Marii Uniri. “În asentimentul celor prezenți, Emilian Pavel a solicitat reprezentanților guvernului, desigur, în condițiile în care Primăria Oradea va iniția acest demers, sprijin pentru includerea Oradiei pe lista orașelor de o însemnătate deosebită pentru Marea Unire și pentru anul Centenarului”, se arată, într-un comunicat post-eveniment.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Recensământ în Bihor: Amenzi de până la 3.000 de lei pentru cei care refuză recenzarea
  Cu 20 de zile înainte de termenul-limită, 71% din populația țintă estimată a județului Bihor s-a recenzat.

  România

  ”Golden Gata de România” aproape finalizat. Podul peste Dunăre de la Brăila va fi deschis circulație anul acesta
  Ultimul segment de tablier metalic al podului peste Dunăre, de la Brăila, care va face legătura dintre sudul Moldovei, nordul Munteniei şi Tulceaa fost montat marți, 28 iunie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Atenție, șoferi! Joi seara se închide circulația pe traseul Cetatea Oradea – Piața Unirii
  Întreruperea circulației va avea loc în intervalul orar 20:00 - 21:30.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON CAO

  Anunț citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Strada Diasporei: 400 m și 2,5 milioane de lei
  Strada se află în zona Spitalului TBC, fiind mărginită la nord de str. Izvorului, iar la vest de str. Oituz.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Caz șocant în Bihor! Și-a înjunghiat fratele și și-a lovit mama, iar apoi a încercat să înjunghie un polițist
  Un bărbat de 27 de ani a fost reținut după ce a distrus mai multe mașini, și-a înjunghiat fratele și apoi a atacat un polițist. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Construcții Erbașu a început proiectarea centurii Sânmartin
  Constructorul are la dispoziție 14 luni pentru proiectare și execuție.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.