bihon.ro Web analytics

Demarează proiectul „Urmașii Marii Uniri”

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Emilian Pavel declanseaza proiectul "Urmasii Marii Uniri" Eurodeputatul Pavel anunţă declanşarea activităţii de identificare a descendenţilor delegaţilor bihoreni prezenţi la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918.
Scris de Demian - Emilian Pavel declanseaza proiectul "Urmasii Marii Uniri" Eurodeputatul Pavel anunţă declanşarea activităţii de identificare a descendenţilor delegaţilor bihoreni prezenţi la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918.

Proiect dedicat Centenarului urmăreşte să evidenţieze rolul judeţului Bihor în desfăşurarea evenimentelor premergătoare Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia.
Proiectul se anunţă a fi implementat din resurse proprii, într-o primă fază, dar şi prin voluntariatul partenerilor cooptaţi în proiect.

Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, 1 Decembrie 1918

Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, 1 Decembrie 1918

Vor identifica urmaşii delegaţilor

Asociaţia „Urmaşii Marii Uniri”, înfiinţată de Pavel în 2015, va avea sarcina de a-i identifica pe urmaşii delegaţilor bihoreni prezenţi la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918.
„Ne dorim să aducem în atenția românilor și a bihorenilor, urmași ai delegaților, dar nu numai, sacrificiul și devotamentul acestora. Vrem să îi cinstim făcându-le cunoscute poveștile și mărturiile pentru generația de azi și realizând o punte de legătură și de acțiune între trecutul nostru și prezent.
Valorile generației de la 1918, pentru care acești oameni au luptat și s-au sacrificat, trebuie – credem noi – să reprezinte modelul unei noi generații de români care să ducă România mai departe, să îi asigure locul cuvenit în cadrul construcției europene, și să ne facă pe toți mai uniți și mai activi în calitate de cetățeni”, îşi motivează Pavel demersul.
Eurodeputatul se declară impresionat de textul Rezoluției de la Alba Iulia, din 1918: „În opinia mea, românii ardeleni au adoptat atunci un text modern, progresist, vizionar, bazat pe valori care stau azi la temelia Uniunii Europene!”

Cine sunt partenerii

Asociaţia „Urmaşii Marii Uniri” conlucrează deja cu parteneri din mediul universitar, Biserici, instituții publice, organizații neguvernamentale, chiar cu Ministerul Culturii și cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, „pentru a ne putea coordona acțiunile”.
Activitatea de identificare a urmașilor direcți ai participanților la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1918 va fi sprijinită, prin voluntariat, de studenți ai Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din Oradea, transmite iniţitatorul.

Prima întâlnire, la Cetatea Oradea

Prima întâlnire, la Cetatea Oradea

Prima întâlnire, în Cetate

Luni, 4 decembrie, la Cetatea Oradea a avut loc prima întâlnire a tuturor partenerilor prinşi în proiect. Cu această ocazie consilierul județean Sergiu David a citit Declarația de independență de la Oradea, adoptată în data de 12 Octombrie a anului 1918. Cătălina Ficuț, urmașă a unuia dintre delegații la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia – Chiș Gheorghe și vicepreședinte al Asociației, a prezentat povestea emoționantă a înaintașului ei, drumul acestuia spre Alba Iulia, alături de alți delegați bihoreni, dar și întoarcerea lui acasă, întâlnirile cu sătenii, clopotele care s-au auzit în fiecare biserică românească și luminile aprinse în fiecare casă, la finalul unui mileniu de luptă, informează iniţiatorii.

Se doreşte ca Oradea să fie declarat oraş al Marii Uniri. “În asentimentul celor prezenți, Emilian Pavel a solicitat reprezentanților guvernului, desigur, în condițiile în care Primăria Oradea va iniția acest demers, sprijin pentru includerea Oradiei pe lista orașelor de o însemnătate deosebită pentru Marea Unire și pentru anul Centenarului”, se arată, într-un comunicat post-eveniment.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Bihon CSM Oradea

  Revanșă după eșecul din Cupă: Aproape 100 de puncte marcate de CSM Oradea în partida cu CSO Voluntari
  CSM CSU Oradea a dispus în premieră de CSO Voluntari, cu scorul de 96-78.

  BIHON Opinii

  SUBIECTIV | După 18 ani
  Aniversarea majoratului meu în presă, la Jurnal Bihorean și Bihor Online – www.bihon.ro – coincide cu o schimbare majoră în viața mea profesională. Aventura mea în presă se oprește, după 18 ani care m-au format și modelat cu adevărat, ca om și ca profesionist al condeiului. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Amenzi de peste 30.000 lei, aplicate de echipele mixte bihorene, pentru nepurtarea măștii de protecție
  În ultimele 24 de ore, echipele mixte bihorene au acționat în sistem intergrat și au legitimat 4.055 de persoane și au verificat 101 firme, marketuri, restaurante, terase, unităţi de tip fastfood, hoteluri, pensiuni şi alte spaţii de cazare, piețe, târguri, parcuri și zone de agrement. 3

  BIHON CAO

  Întreruperi de apă în Sânmartin și în cartierele Grigorescu și Tineretului din Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  România

  Ministrul Bode admite posibilitatea renunțării la mască pe plajă, chiar de la 1 mai
  Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a admis, într-o declarație televizată la Prima TV, că oamenii ar putea renunța la purtarea măștii pe plajă, înclusiv în minivacanța de 1 mai, posibilitatea urmând a fi discutată în CNSU.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un om de afaceri din Oradea, sub lupa DNA. Suspectul, reținut pentru o fraudă uriașă cu fonduri europene
  Asociatul unei firme este cercetat de către procurorii DNA Oradea după ce ar fi solicitat şi obţinut pe nedrept fonduri europene nerambursabile în sumă de peste 7 milioane de lei pentru achiziţia unui utilaj industrial, care însă nu a fost cumpărat niciodată.

  România

  Urmărire ca-n filme. Un șofer beat a condus cu cauciucurile împușcate ca să scape de poliție
  Urmărire cu focuri de armă, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în zona Recaș. Polițiștii au folosit armamentul din dotare, după ce un șofer nu a oprit la semnalele lor. Deși cauciucurile mașinii au fost distruse, bărbatul aflat la volan a reușit să meargă până când autoturismul a ieșit de pe drum. Apoi a fugit din nou.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.